Як бути, якщо турбує здуття та метеоризм

Здуття та метеоризм – проблеми, про які незручно говорити. Якщо гази в шлунково-кишковому тракті утворюються в надмірній кількості, то це спричиняє біль та дискомфорт, що заважають жити. Варто зазначити, що від цього страждає не лише якість життя, досить часто такі симптоми можуть бути сигналом перебігу хвороби.

Шлунково-кишковий тракт завжди містить в собі гази, які можуть потрапити туди із повітря, яке ми ковтаємо, а також гази можуть утворювати бактерії з їжі, яку ми споживаємо. Як правило, у газів відсутній неприємний запах і вони виходять з нашого тіла безперешкодно, цього навіть можна не помітити. Якщо ж газів утворюється дуже багато, то виникає некомфортна ситуація з фізичної та соціальної точки зору, адже в цьому випадку вони виходять з нашого тіла зі звуком та неприємним запахом.

 

Про причини здуття та метеоризму

Варто зазначити, що причини можуть бути зовсім різними. Серед них є безневинні й для їх усунення необхідно пройти лікування чи змінити спосіб життя.

 

Кількість газів в шлунково-кишковому тракті зростає, якщо ковтати повітря в процесі швидкого споживання їжі, належно її не пережовувати, жувати жуйку, курити, гризти ручку чи олівець і т.д. При цьому вони можуть залишити нас за допомогою стравоходу, або ж далі потрапити в кишківник.

Сприяти метеоризму може й споживання певних продуктів, серед них можна виділити бобові, родзинки, цибулю, часник, яблука та сливи. Причиною здуття та метеоризму у деяких людей може стати споживання продуктів, що багаті на клітковину, мова йде про висівки, продукти, що містять велику кількість фруктози (фрукти та мед) а також молочнокислих продуктів.

Це саме стосується й різних видів капусти: броколі, цвітної, білокачанної та брюссельської, вони містять в собі велику кількість поживних речовин. Однак при “перетравленні” їх клітковини та сульфурафанів – сірковмісних сполук за допомогою кишкової мікробіоти, утворюються різні гази, серед них і – смердючий сірководень.

Причина запаху може полягати й в хімічних сполуках, які утворюються в процесі бактеріальної ферментації решток їжі. До інших причин його появи можна віднести споживання білого вина, пива, соків, індійської спеції асафетиди та жирної їжі.

Викликати здуття може й споживання певних ліків, а саме – нестероїдних протизапальних препаратів, деяких послаблювальних, протигрибкових препаратів, статинів та тривале лікування антибіотиками.

 

Люди, що схильні до метеоризму мають інший профіль кишкової мікробіоти в порівнянні з людьми, які сміливо споживають тушковану капусту з квасолею та грибами.

У людей, яких турбує газоутворення в порівнянні з тими, у кого відсутня така проблема, переважають бактерії родів Clostridium, Phascolarctobacterium, Bacteroides, Coprococcus, Blautia та некультивовані Bifidobacteriales. Головним чинником який сприяє утворенню газу є умовно-патогенна бактерія Bilophila wadsworthia. Сприятливими умовами для її розмноження є раціон, який містить велику кількість жирів, а вона не лише сприяє утворенню газів, а й стає причиною запальних процесів в кишківнику та порушення його бар’єрної функції.

Метеоризм може бути викликаний також низкою медичних станів чи хвороб. До них відносять: нетравлення, закреп, синдром подразненого кишківника, целіакію, непереносність лактози чи фруктози, гастроентерит, порушення всмоктування поживних речовин.

Спричиняти бурчання живота можуть гази чи спазм кишківника, також причиною цього може стати почуття голоду чи тривоги. Якщо ваш живіт постійно турбують звуки, гази чи біль, то це може свідчити, що ви маєте синдром подразненого кишківника, хворобу Крону, непрохідність кишківника через доброякісні чи злоякісні пухлини.

Особливо це небезпечно, якщо здуття та метеоризм супроводжуються – втратою ваги, неможливістю зміни раціону усунути здуття, виникненням закрепів, анемії, прихованої крові в калі, болю в животі, діареї та фекалій, що не тонуть (якщо у людини здоровий ШКТ та адекватний раціон, то вони будуть тонути). В цьому випадку слід негайно записатись до лікаря, та відмовитись від пошуку диво-засобів від метеоризму та здуття. Варто зазначити, що аналіз на приховану кров в калі є скринінговим тестом раку прямої кишки.

 

Поради

  • Рекомендується вести щоденник, куди слід записувати все що ви їсте, та як себе почуваєте потім. Таким чином можна визначити, які продукти викликають у вас метеоризм, спазми та здуття, щоб потім уникати їх.
  • Їжте повільно та добре пережовуйте їжу.
  • Слід припинити жувати гумку, курити та гризти ручки чи олівці, також варто уникати продукти, що мають різкий запах, капусту та бобові, солодкі напої та молочнокислі продукти.

 

Якщо зміна раціону не допомагає, чи ви помітили, якісь небезпечні симптоми у себе, які ми перераховували раніше, то слід негайно звернутись за допомогою до лікаря. Саме з ним варто обговорити як вірно застосовувати ферменти чи активоване вугілля.

За матеріалами: Уляна Супрун | Блог (suprun.doctor)