Електронні пристрої шкодять здоров’ю більше, якщо ними користуються надворі

Згідно з результатами нещодавнього дослідження, наші щоденні електронні супутники – планшети, смартфони і ноутбуки – можуть підвищувати ризик розвитку раку! Причина: вони відбивають ультрафіолетове випромінювання від сонця, через що користувачі піддаються впливу більшої кількості хвиль, що потенційно призводять до раку.  

«Ці пристрої, як правило, використовується для зв’язку і розваг, тому вони присутні у нашому житті повсякчасно. А їхні згубні властивості легко недооцінити», – зазначила співавторка дослідження Мері Е. Лог з Університету Нью-Мексико в Альбукерке.

В рамках дослідження вчені встановили манекена, прикріпивши до його голови спеціальний пристрій для вимірювання рівня ультрафіолету UV-B, і направили його «погляд» у напрямку звичайного пюпітру для нот, який використовувався в якості підставки для різноманітних мобільних пристроїв.

Дослідники фіксували дані протягом години – з 11 до 12 години дня, на підставку вони почергово розміщували такі предмети: друкований журнал, смартфон, різні моделі планшетів, два ноутбуки і електронну книжку.

Спочатку предмети розмістили на відстані приблизно 40 см від манекена. Відкритий журнал збільшував дозу ультрафіолетового випромінювання на 46% у порівнянні із самою стійкою, планшет – на 85%, а 11-дюймовий ноутбук – на 75%.

Під час другого випробування підставку встановили ближче – на відстані 30 см. Тут у хід пішов також смартфон, який збільшив дозу УФ-випромінювання на 36%. Пристрої і датчик УФ зафіксували під нахилом, що імітувало, як людина дивиться вниз на екран свого портативного пристрою.

«Шкідливий вплив УФ-B та УФ-A променів є широко відомим і найбільш ефективним превентивним заходом є максимальне обмеження його впливу на людину», – сказала пані Лог. «Слід використовувати смарт-пристрої виключно в приміщеннях – хоча для більшості людей це не є доцільним. Також рекомендується під час використанні мобільних пристроїв прикривати плечі, носити сонцезахисні окуляри і наносити сонцезахисний крем – особливо на відкритих ділянках обличчя і шиї. Також доречно було б модернізувати самі портативні девайси – так, щоб вони відбивали менше шкідливого проміння, або були оснащені УФ-сенсором, що дозволить користувачу слідкувати за рівнем опромінення», – радять дослідники.

Підготувала Галина Теличук