Висококалорійні продукти піднімають настрій

Найчастіше для того, щоб убезпечити своє здоров’я або просто запобігти збільшенню маси тіла люди намагаються не вживати в їжу висококалорійні продукти. І це багато в чому досить правильне і обгрунтоване рішення. Для того, щоб скинути зайву вагу або просто припинити її набирати, слід насамперед звернути увагу на калорійність їжі. Але слід зазначити, що повністю виключити зі свого щоденного раціону калорійну їжу теж не можна, адже для нормальної життєдіяльності існують певні добові рамки, інакше може спостерігатися занепад сил, нездужання і безліч інших побічних ефектів.

Так, наприклад, в одному грамі тваринного жиру міститься 8–9 Ккал. Це дуже висока цифра. Фастфуд про який, ми вже говорили – це приблизно від 400 калорій в одній порції. Не можна обійти стороною кондитерські вироби і випічка, в яких так само міститься величезна кількість Ккал. Морозиво-пломбір, яким ми любимо побалувати себе у спекотний літній день, містить велику кількість Ккал. 

Список корисних продуктів

Але є і корисні висококалорійні продукти, які дають багато єнергії для фізичних сил, зміцнення імунітету і не шкодять фігурі, якщо вживати їх в міру:

1. Сухофрукти

У сушених фруктах – високий вміст цукру, який додає до них значну кількість калорій, але це такі смачні делікатеси! У той же час, вони нормалізують роботу кишечника, допомагають роботі серця, виводять токсини з організму.

2. Лосось

Багатий на омега-з жирні кислоти, що є корисним у профілактиці серцевих захворювань. Містить велику кількість білка, що підвищує уважність та продуктивність. Позитивно впливає на роботу мозку загалом.

3. Горіхи і насіння

Багаті на білки і, будучи хорошими антиоксидантами, горіхи є прекрасним доповненням до вашої дієті. Вони містять багато вітамінів, мінералів і клітковини. Серед іншого, вони гарні для серця і кровообігу. Представники органів охорони здоров’я стверджують, що 50 грамів волоських горіхів в день знижують ризик серцевого нападу.

4. Авокадо

Спробуйте раз на тиждень з’їсти один авокадо. Він багатий на вітамін С, клітковиною і калієм. Один середній авокадо допоможе сприяє хорошому кольору обличчя і роботі серця.

5. Сир

Чим твердіший сир, тим більше він містить кілокалорій, його слід споживати в міру. Але додати до раціону сир обов’язково потрібно, він містить кальцій, білки і насичені жири, корисні для організму.

6. Коричневий рис

Дуже корисний продукт з високим вмістом Ккал, клітковини і білка. Часте вживання рису може призвести до невеликого збільшення вашої ваги.

Шкідливі висококалорійні продукти які не слід вживати взагалі:

Цукор і все розмаїття продуктів з цукру, а також білого борошна і макаронних виробів, солі, вершкового масла та маргарину, свинина, ковбаси, чіпси і алкоголь залишаються нашкідливішими продуктами.

Продукти, згруповані за вмістом Ккал:

  • Дуже велика калорійність (500–1000 Ккал) – наприклад, масло, шоколад, жирна свинина.
  • Велика калорійність (200–450 Ккал) – наприклад, сметана, сир, цукор, цукерки.
  • Середня/помірна калорійність (110–119 Ккал) – наприклад, яловичина, кролятина, яйця.
  • Мала калорійність (30–99 Ккал) – наприклад, кефір, камбала, ягоди.
  • Дуже мала калорійність (менше 30 Ккал) – наприклад, кабачки, огірки, журавлина.

Зрозуміло, що основні складові їжі (білки, жири, вуглеводи) розпадаються в організмі та перетворюються в енергію. Клітини нашого тіла схожі на батарейки, тому що вони харчуються енергією, яка дає нам можливість рухатись, думати і, навіть, просто дихати. Якість та кількість нашої енергії напряму залежать від харчування. Така їжа, як, наприклад, шоколад, миттєво бадьорить за рахунок різкого підвищення рівня цукру, проте цей ефект довго не триває. Інша їжа, скажімо вівсянка, – забезпечує повільну, поступову витрату енергії, що триватиме набагато довше.

Обираючи енергетично правильний раціон, ви забезпечуєте свій організм силами. Без регулярного живлення за рахунок їжі, яка підтримує та підвищує нашу енергію, з’являється відчуття млявості та слабкості. Офісні працівники, що поєднують домашні справи та кар’єру, або директор масштабної компанії, що практично увесь час витрачає на роботу, або професійний спортсмен – усі повинна бути впевненими, що постачають свій організм найкращим “паливом”.

Дефіцит енергії при неправильному харчуванні може бути пов’язаним із такими факторами, як дефіцит корисних речовин та підвищення рівня цукру у крові. Нехай ваше харчування буде раціональним, а не низькокалорійним.

Підготувала Ольга КРАБ,
генетик, консультант зі здорового харчування,
спеціально для “Живи активно!”