Як обрати перший велосипед дитині?

Карантин послаблюється, нарешті знову доступні для відвідування парки та сквери, а це вкупі з чудовою травневою погодою, надзвичайно радує батьків та дітей, адже їм так потрібно кудись виплескувати свою енергію.

Актуальним є питання вибору дитячого «транспорту» для весняно-літніх прогулянок. Малюкам обирають біговели та самокати, а от починаючи з 4-5 років вже приходить час пересідати на «серйозний» транспорт та обирати перший велосипед. Від того, чи правильно він підібраний, залежить бажання дитини кататися в майбутньому.

Яким він має бути? На що звернути увагу? Розібратися в цьому нам допомогла Лариса Пікалова, яка разом із чоловіком займаються велосипедами вже багато років (Володимир Титенко у минулому професійний велогонщик), мають  власний магазин велосипедів у Броварах  «Веломісто» https://www.velomisto.com.ua/ та знають про них усе.

Де купувати велосипед дитині?

Якщо є можливість, бажано обирати велосипед не по Інтернету, а прийти фізично в магазин з дитиною. По-перше, важливо залучити дитину до вибору велосипеда, а по-друге, треба мати можливість підібрати підходящу раму. Тим більше в магазинах спорттоварів та на маркетплейсах продавці часто не знають ніяких особливостей велосипедів та їхні знання обмежуються характеристиками, написаними на коробках. А для того щоб підібрати велосипед дитині, потрібно враховувати безліч факторів.

На що звернути увагу при виборі велосипеду?

Перший показник – це зріст дитини. В Інтернеті можна знайти таблиці, які допоможуть підібрати велосипед відповідно до зросту малюка. Важливо не брати дитині велосипед «на виріст», до 6 років ми маєте обирати його на 1-2 роки, не більше. Краще потім продати і купити новий, що відповідатиме зросту. Адже якщо він підібраний неправильно за цим параметром, велосипед буде заважкий, дитині треба буде тягнутися до керма, сидіти буде не зручно, і інтерес до катання швидко згасне.

Також він згасне, якщо обрати велосипед, який дитині не подобається. Краще на самому початку залучити дитину до вибору.

Ще один момент – потрібно обирати велосипед в залежності від навичок дитини. Якщо вона вже впевнено їздить, якщо вона спритна і не боїться, можна взяти трохи габаритнішу модель. Якщо ж у вас початківець, то краще взяти модель легшу і меншу.

Вага – це дуже важливо! Адже при однаковому діаметрі колес вага у різних моделей дуже відрізняється. Велосипеди бувають зроблені з різних матеріалів: сталеві дуже важкі, але вони дешевші, далі йдуть велосипеди на алюмінієвій рамі – найкраще співвідношення ціни і якості, а найлегші, але найдорожчі – магнієві. Так, при діаметрі колеса 16 см, вага може варіюватися від 5.5 до 11 кг! Від діаметра колес залежить продуктивність.

Рекомендую батькам, які підбирають перший велосипед для дитини, не купувати важкі моделі і не обтяжувати їх ще додатково навісним обладнанням. До 6 років додаткові гальма або швидкості не мають значення, а от вага велосипеду значно збільшиться і дитині буде не зручно.

Цікаво, що є багато якісних українських виробників велосипедів, які не поступаються якістю деталей та збірки світовим брендам, але коштують набагато менше.

Тому вибір велосипедів зараз дуже багатий, легко розгубитися, але ми сподіваємось, що наші поради трохи полегшили вам життя.

Галина Теличук