Що варто знати про здоров’я суглобів

Проблеми з суглобами можуть нагрянути, коли їх зовсім не чекаєш. Часто від легковажності. Розповідаємо, як працюють суглоби, чому можуть почати турбувати і що ж зробити, щоб цього уникнути.

Так, коли на протязі багатьох років харчуєшся чим попало, поважаєш фастфуд і напівфабрикати, напевно не здивує, якщо потім розвинеться  гастрит або виразка. Те ж саме з суглобами. Патологічні процеси в них можуть початися формуватися вже в молодому віці – іноді років з двадцяти. Особливо якщо того сприяє спосіб життя.

Ось ти, наприклад, прокачуєш свої м’язи. При регулярних і багаторазових повторюваних рухах  суглобам стає все важче протистояти навантаженню, і іноді вони посилають сигнали про допомогу у вигляді болю і запалення. Спочатку можна і не звернути на це уваги – поболить і перестане. Але саме такі симптоми здатні стати пусковим механізмом розвитку артриту, остеоартрозу, остеохондрозу.

Надалі хрящі суглобів можуть руйнуватися. У більш запущених випадках деформуються і самі герої нашої статті, що сприяє значному обмеження рухів і розвитку больового синдрому. Звичайно, все це станеться не за пару тижнів, а крок за кроком протягом багатьох років. Але не виключено, що в якийсь момент ти і чашку з чаєм підняти не зможеш. А пенсія ще навіть не на горизонті.

ЗАХВОРЮВАННЯ СУГЛОБІВ

ОСТЕОХОНДРОЗ

Руйнування міжхребцевих дисків. Серед симптомів ‒ біль в спині, відчуття оніміння в кінцівках, зменшення обсягів руху. Найчастіше страждають шийний, грудний і поперековий відділи хребта.

Провокуючі фактори: надмірна вага, травми (удари, переломи), порушення постави, плоскостопість, надмірні фізичні навантаження.

АРТРИТ

Запалення суглобів, симптоми: біль, припухлість, скутість рухів і деформація «хворих».

Провокуючі фактори: зайва вага, підйом вантажів, сильне навантаження на суглоб, порушення обміну речовин (наприклад, при подагрі), інфекції (хронічний тонзиліт, цистит, дизентерія та інші).

ОСТЕОАРТРОЗ

Хронічне захворювання, при якому руйнується хрящова тканина суглобів – вони починають тертися один об одного, що призводить до їх скутості, деформації та, звичайно, болю. Найчастіше недуг вражає нижні кінцівки: тазостегновий, колінний, гомілковостопний суглоби, плюс зап’ястя і пальці рук і ніг.

Провокуючі фактори: запальні процеси, травми, зайва вага, переохолодження, інтенсивна фізична активність.

Багато хто з нас проводять в сидячому положенні як мінімум по 8 годин (в кращому випадку) п’ять (якщо пощастить) днів на тиждень. Ти в цій упряжці? Тоді напевно не раз помічала, що затікає шия і хрумтять хребці. Такі симптоми можуть бути першими ластівками остеохондрозу, і малорухливий спосіб життя тільки погіршує ситуацію. При цьому захворюванні (особливо якщо ти ще й сидиш неправильно) міжхребетні диски змінюють свою форму і починають тиснути на нервові ділянки – звідси біль. Поступово кісткова структура пошкоджується, а хребет втрачає свою гнучкість (часто уражається саме шийний відділ).

Загалом, нічого хорошого – шия не повертається і при будь-якій спробі руху відгукується неприємними відчуттями. Це, як модно зараз говорити, різко знижує якість життя. І правда, яка тут якість, коли все ниє! До того ж стає важко або навіть неможливо виконувати свої звичні справи на роботі і вдома. Якщо не хочеш переходити на постільний режим, тоді хоча б …

Забудь про шкільну фразу «Не крутись!». Крутись, але не роби різких рухів. Раз на годину повертай голову в різні боки, нахиляй вгору-вниз (але не закидати сильно назад!), Зліва-направо. Тільки плавно і повільно!

Періодично (хоча б раз на годину на 5 хвилин) вставай з місця, проходить по кабінету, розминай плечі і спину.

Стеж за тим, як ти сидиш за робочим місцем: роби це прямо, спину тримай рівно, а плечі – розправленими, ноги – зігнутими під прямим кутом. Це дозволить зняти навантаження з хребта і шиї. Відстань від монітора до очей має бути не коротше витягнутої руки.

Спи на ортопедичному матраці і, при необхідності, використовуй подушки, що підтримують шийний відділ.

Надп’ятково-гомілковий суглоб

Краса, як відомо, вимагає жертв. Зокрема, регулярне носіння високих каблуків може привести до пошкоджень гомілковостопного суглоба, які проявляються обмеженням його рухливості і болем при ходьбі. До того ж, якщо ти прихильниця  туфель з вузьким носом, пам’ятай – такі моделі нерідко призводять до деформації суглобів пальців ніг і стопи. Відбувається це тому, що в тісних оковах великий палець здавлюється і зсувається з правильної осі. Високий каблук і сюди вносить свою лепту – через піднятого положення ступні навантаження на неї розподіляється неправильно і підвищується тиск на великий палець.

Все це зовсім не означає, що треба терміново починати ходити тільки у взутті з абсолютно гладкою плоскою підошвою. Ця крайність загрожує вже плоскостопістю. І шкідлива для здоров’я хребта – він викривляється, погіршується постава, і з’являються болі в попереку. Плюс від того, що зменшується склепіння стопи, починають боліти пальці ніг, хода перестає радувати око оточуючих, а сама ти швидко втомлюєшся пересувати кінцівками. Щоб уникнути всіх цих неприємностей, частіше міняй взуття і пам’ятай про найкомфортнішу золоту середину – каблук не більше 4-5 см.