10+1 порада, як розвинути в собі креативність

Якщо спитати 10 творчих людей, звідки береться натхнення, отримаємо 10 різних відповідей. Перефразовуючи Льва Толстого, всі шаблонні люди – шаблонні однаково, а всі творчі люди – творчі по-своєму. І справа не у вродженій геніальності, якійсь раптовій музі чи моменті просвітлення – креативність проявляється у процесі. Вміння творчо мислити кожен може розвинути у собі самостійно.

Різниця між творчою людиною і рядовим обивателем полягає у сприйнятті світу. Творчі люди більш відкриті, вони сприймають речі та інших людей у реальному світлі, а не через призму своїх упереджень і шаблонів. Вони отримують справжнє задоволення від краси – помічають її у природі, людях, архітектурі, нових речах, а не просто машинально відмічають їхню присутність. Готові розфарбувати буденність? Тоді ці поради для вас.

Знайдіть у собі креативність

Подумайте про діяльність, займаючись якою, ви відчували себе творчою людиною – це може бути кулінарія, гра на музичному інструменті, ремонт, садівництво, те, як ви одягаєтесь, які подарунки даруєте, як накриваєте на стіл – головне зрозуміти, як творчий підхід проявляється у вас.

Звертайте увагу на деталі

Якого кольору стіни у вашому під’їзді? Скільки разів на день ви п’єте чай? Якого кольору краватка сьогодні у вашого боса? Такі експерименти з незначними на перший погляд дрібницями дозволять вам поглянути на світ по-новому, адже творчість найбільше розкривається тут і зараз, через фокусування на кожному окремому моменті життя.

Тримайте руку на пульсі

Завжди перебувайте у пошуку нового: читайте журнали і книги, новини про все на світі, слухайте нову музику, дивіться не типові для вас фільми, відвідуйте театральні вистави, ходіть у музеї і на виставки мистецтва, шукайте у своєму місті цікаві заклади – завжди відчувайте жагу до нового.

Позбавтесь від старих речей

Зробіть вдома генеральне прибирання: переберіть свої речі і позбудьтеся нарешті від непотрібного – віддайте комусь старий одяг, здайте в бібліотеку старі журнали, викиньте непотріб, на який не піднімалася раніше рука. Звільнивши дім від непотрібних речей, ви впустите нову енергію, нові ідеї, адже творчість – це відмова від зайвого.

Займіться спортом

Оберіть будь-який вид фізичної активності, який приносить вам задоволення: біг, йога, плавання, танці, аеробіка, тощо. Робота над собою надихне вас на нові звершення, «провітрить» мозок і надасть заряд енергії та чудового настрою для втілення нових ідей в життя.

Подорожуйте

Усі можуть придбати путівку і провалятися тиждень на пляжі, та лише творчі люди вміють відпочивати по-справжньому – витративши мінімум коштів і отримавши максимум вражень. Досліджуйте нові місця, знайомтесь з новими людьми, набирайтесь нового досвіду. Подорож – це завжди фонтан нових ідей та повне «перезавантаження».

Знайдіть хобі

Спитайте себе: чим би ви займались, якби не потрібно було заробляти на життя? Що ви завжди мріяли спробувати? Які схильності у вас були в дитинстві? Прийшов час розкрити свій талант. До-речі, є техніка, яка допоможе знайти його: якщо ви можете повторити щось по пам’яті – підібрати мелодію, намалювати, приготувати, сконструювати – все що завгодно, не звертаючись до першоджерела – це талант і його слід розвивати.

Дивуйтесь як діти

Діти дивуються всьому на світі, а дорослі роблять вигляд, що їх вже нічим не здивуєш. Але щирий подив став причиною стількох відкриттів – великі винахідники просто поглянули на звичайні речі нестандартно. Більше спілкуйтеся зі своїми дітьми і вчіться у них допитливості і безпосередності.

Збирайте ідеї

Ви – не просто набір батьківських генів, а нова версія численних предків + середовище, яке ви для себе створили. Так само і в творчості: нові ідеї – це ваше особисте бачення старих ідей. За словами Йоганна Гете, нас створює і формує те, що ми любимо, тому оточуйте себе улюбленими речами, гарними людьми і поповнюйте свою скарбничку ідей: записуйте цікаві фрази, виривайте сторінки з журналів і робіть колажі, читайте книжки з олівцем – крадіть як художник.

Мова тіла

Мультиплікатор Лінда Барі якось сказала: «Ваші руки – це найперший цифровий девайс». І справді, для справжньої творчості часто не підходять всі ці лептопи, планшети і айфони. Знайдіть спосіб долучити власне тіло до творчого процесу: рухайтесь, перекладайте речі на столі, танцюйте, малюйте на стінах, пишіть у зошитах – дайте креативності циркулювати по вашому тілу, а не упиратися в екран бездушної техніки.

Не перебільшуйте значення креативності

Навіть найталановитіші особистості не можуть безперервно генерувати креатив. У кожного бувають застої, коли ви чимось засмучені, надто поглинені проблемами або погода не дуже. Це нормально, адже бути творчою людиною – не означає творчий процес із шедеврами на виході 24/7. Це означає бути готовим, коли ідеї знову з’являться.

Олександра ПРИПАЧКІНА, фотограф, графічний дизайнер

http://pripachkina.com

З самого дитинства я знала, що творчість стане моєю професією. У своїй практиці я відчула, що мозку потрібні постійні «креативні тренування», інакше навички легко втрачаються. Я сідаю, беру листок, ручку і починаю генерувати ідеї – записую або замальовую їх. Сам процес приносить мені задоволення. А гарний результат надихає і мотивує творити далі. Я згодна з думкою психолога, який сказав, що найкраща робота для тебе та, яку ти готовий виконувати безкоштовно, а гарні результати самі собою принесуть дохід. Звичайно, треба розвиватися, багато читати, шукати себе. Зокрема, рекомендую до прочитання такі книжки з графічного дизайну як «Мистецтво кольорів» і «Мистецтво форми» Йоханеса Ітена та «Ігри для розуму. Тренінг креативного мислення» Майкла Микалко.

В наш час творчою особистістю бути модно. І це зрозуміло, адже творчість вносить у наше життя яскравість і насичує його емоціями. Заняття творчістю у будь-яких його проявах розкриває і розважає людину. Тому реалізовуйте свій творчий потенціал, втілюйте креативні ідеї і отримуйте від цього максимум задоволення.

Підготувала Галина ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Усе, що пов’язано з шиттям і рукоділлям, заспокоює”

“Дивитися на птахів –  хобі мільйонів у всьому світі”

“Ліплення позитивно сприяє розвитку дитини”