Як зберегти здоров’я дитини у школі

Найпростішою та найефективнішою профілактикою виникнення різних хвороб – від кишкових інфекцій до грипу, є ретельне виконання правил гігієни. Тому батьки мають проговорювати з дітьми цю тему, для того щоб захистити їх здоров’я.

Як вберегти дітей від інфекційних захворювань

Нехтування правилами гігієни, найчастіше стає причиною розвитку гострих та хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, разом з якими проявляється діарея, закрепи, гельмінтози, педикульоз, дерматит, фолікуліт та грибкові ураження шкіри ніг та нігтів і т.д.

Навчайте своїх дітей не торкати своє обличчя, волосся, ніс, рот, очі та вуха брудними руками.

Найчастіше поширення патогенних організмів відбувається тоді, коли дитина доторкнувшись до предмета, який забруднений мікроорганізмами, потім доторкається до власного обличчя, очей, рота чи носа.

Ретельне виконання правил гігієни, коли дитина чхає чи кашляє, дозволить запобігти розповсюдженню респіраторних інфекційних хвороб. Тому важливо вчити дитину, щоб вона прикривала рота та носа, коли чхає, використовуючи одноразову паперову серветку, або паперовий носовичок, які необхідно відразу викинути у сміття, після того як вони були використані. Коли під рукою у дитини не буде серветки, то не дозволяється прикривати обличчя руками, в цьому випадку, краще скористатись рукавом, чи зігнутою в лікті рукою.

Не рекомендується використовувати носовички з тканини, бо на них організми можуть  не лише накопичуватись, але й розмножуватись.

Після того, як чхнули чи кашлянули, необхідно відразу помити руки. Якщо у вас немає такої можливості, то необхідно придбати одноразові серветки з антисептичним розчином або сам антисептичний розчин, далі розпилити його на руки, після чого витерти сухою серветкою із паперу, якщо у вас її немає, то сухою та чистою тканиною.

Якщо ви помітили у дитини  перші симптоми інфекційного захворювання, особливо це стосується грипу, то її потрібно залишити вдома, для того, щоб не допустити виникнення можливих ускладнень та можливість передачі збудника іншим дітям. В цьому випадку, батьки мають якнайшвидше проконсультуватись з лікарем, та забезпечити дитині належний догляд, відповідно до рекомендацій фахівця. Продовжити відвідування школи можна лише після того, як дитина повністю одужає.

Варто зауважити, що деякі віруси та бактерії дуже життєздатні, тому можуть виживати навіть на твердих поверхнях до 2 діб. Якщо вам підтвердили інфекційне захворювання у вашої дитини, то ви маєте розповісти вчителю чи іншому представнику школи, про встановлений вам діагноз. Це необхідно для того, щоб вони мали можливість зробити профілактичне прибирання та інші заходи стосовно цього.
Що потрібно розповісти дітям про гігієну рук

Головне правило гігієни рук, наголошує на тому, що потрібно ретельно мити руки з милом перед тим як сідати за стіл їсти, після того, як ви відвідали туалет чи повернулись з вулиці. З самого раннього віку, дітям необхідно пояснювати те, що людина доторкається руками до безлічі речей: олівців, книг, м’ячів, меблів, ручок дверей, гладить тварин. На поверхні всіх цих предметів знаходяться бруд та мікроби, які після дотику залишаються на шкірі пальців та долонь. Якщо ви не помиєте руки перед їдою, чи будете торкатись до обличчя брудними руками, то збудники хвороб можуть, таким чином, потрапити у ваш організм.

Дотримання п’яти простих порад, дозволить дитині захистити свій організм від збудників хвороб: спочатку необхідно намочити руки водою, далі намилити їх допоки не утвориться піна, далі необхідно потерти їх одна об одну мінімум 20 секунд, потім необхідно змити та витерти руки насухо, за допомогою одноразової серветки.

Навчайте дитину правильному миттю рук, виконуючи наступні дії

 

  • закотіть рукава вище
  • простягніть руки під струмінь води та змочіть їх
  • візьміть у руки мило та намильте їх, щоб утворилась піна. Під час цього слідкуйте за тим, щоб дитина намилювала і тильну сторону долоні, а також ділянки між пальцями, під нігтями та зап’ястя. Мило в мильниці має висихати, а не залишатись мокрим, про це варто пам’ятати
  • потріть руку об руку;
  • змийте піну із рук за допомогою великої кількості води;
  • перевірте те, наскільки якісно ви вимили руки;
  • витріть руки за допомогою чистого та сухого паперового рушника або серветки;
  • закрийте кран, використовуючи паперовий рушник чи серветку;
  • перевірте сухість долонь, для цього присніть до щік руки з тильної сторони

Варто зауважити, що більшість дітей та дорослих не задумуються, що вони чистими руками закривають кран, однак це не рекомендується робити, бо в такий спосіб мікроорганізми зможуть знову опинитись на ваших руках. Тому при цьому, варто використовувати паперову серветку.

У разі відсутності мила чи води, необхідно використовувати дезінфектор для рук, який містить як мінімум 60% спирту. Ці засоби є досить простими у використанні, при цьому вони допомагають швидко знешкодити велику кількість мікроорганізмів на руках, однак вони не здатні створити надійну перешкоду для усіх типів бактерій та вірусів. Використовувати їх необхідно обережно, слідкуючи за тим, щоб вони не потрапили до очей або рота.
Батьки мають також слідкувати за станом нігтів на пальцях рук та ніг дітей. Дітей потрібно регулярно навчати доглядати за своїми нігтями, а саме підстригати та очищати їх, і забороняти їх гризти.

Гігієна харчування

Потрібно навчати дітей користуватись лиш вимитим та цілим посудом. Забороняти їм брати чужі столові прилади, склянки та посуд.
Необхідно наголосити на тому, що різні овочі та фрукти перед вживанням треба ретельно мити, і навчити дітей правильно зберігати різні харчові продукти.

Якщо ваша дитина вміє уже сама купувати харчові продукти, то потрібно навчити її дивитись на термін виготовлення та придатності, на умови зберігання конкретних продуктів та на їх загальний зовнішній вигляд. Діти мають розуміти, що певні харчові продукти є шкідливими і, що необхідно відмовитись від бажання, щось придбати у вуличних торговців, бо ви не можете бути впевненими в тому, що вони дотримувались усіх правил гігієни, під час того, як готували або зберігали продукти.

Дотримання особистої гігієни

Діти, які ведуть активний спосіб життя, ходять до спортивних секцій чи на танцювальні гуртки, повинні також знати та дотримуватись правил гігієни: забороніть їм використовувати чужий одяг, рушники або засоби особистої гігієни та надавати в користування ці предмети іншим дітям. Поясніть їм, що брудний або вологий одяг чи брудне спорядження не потрібно тримати у шафі чи в сумці, його необхідно відразу попрати, а спорядження почистити, щоб воно лежало у шафі чистим та сухим. Після того, як діти інтенсивно потренувались, вони повинні прийняти душ, і для цього має бути надана можливість. Варто зауважити, що батьки самі повинні ретельно дотримуватись правил особистої гігієни,  для того, щоб створювати дітям яскравий приклад, якому б вони мали бажання навчатись.

Джерело: https://moz.gov.ua/article/health/jak-vberegti-ditinu-vid-hvorob-u-shkoli-poradi-dlja-batkiv