Їж менше, живи довше!

Тепер наука офіційно стверджує: зменшення калорій здатне уповільнити біологічне старіння. До такого висновку дійшли вчені із Дюкського університету (США), що під керівництвом доцента медицини Даніеля Бєльського провели вражаюче і дуже корисне дослідження.

В експерименті взяли участь 220 добровольців. Із них 145 обмежили свій раціон на 25 %, а решта – дотримувалися звичного режиму харчування. Біологічний вік учасників перевіряли тричі – на початку дослідження, рік і два потому. Стан організму учасників оцінювали за рівнем біомаркерів функцій печінки, нирок, імунної системи, обміну речовин і серцево-судинної системи. Брали до уваги також показники гемоглобіну, артеріального тиску і холестерину. На початку дослідження середній біологічний вік учасників становив 37 років, у той час як їх середній хронологічний вік дорівнював 38.

Через рік біологічний вік групи з обмеженим раціоном зріс на 0,11 року. А вік решти учасників, які продовжували дотримуватися звичного збалансованого харчування, збільшився на 0,71 року. Різниця між цими групами виявилася статистично значущою, адже вона доводить, що обмеження калорій дійсно зменшує біологічну швидкість старіння.

Дослідницька група також здійснила інший аналіз, що розглядав біологічне старіння, як рівень фізіологічного відхилення від стандарту. На цей раз порівнювали фізичні показники здорового молодого організму зі станом здоров’я учасників обох груп після одного і двох років експерименту. І найцікавішим виявилось те, що середнє відхилення у групі зі звичним раціоном залишилося колишнє, а в учасників з обмеженням калорій поступово виявлялися все кращі й кращі результати. Їхні показники поступово наближалися до еталонної точки відліку. Простими словами, не зважаючи на паспортні дані, вони… молодшали!

Джерело: worldhealth.net