Зміна стилю життя долає метаболічний синдром

Згідно з результатами дослідження, проведеного у Фінляндії, розповсюдженість метаболічного синдрому скоротилась приблизно на 40% серед молоді віком 15-20 років в результаті програми по модифікації стилю життя та раціону, розпочатої ще в дошкільному віці. 

Ці дані були отримані в рамках проекту STRIP (Special Turku Coronary Risk Factor Intervention Project), в якому брали участь 1062 дітей дошкільного віку та їхні родини, яких було рандомізовано на групу модифікації раціону та стилю життя (n=540) та контрольну групу (n=522).

В процесі дослідження вчені зокрема спостерігали за рівнем чутливості до інсуліну – учасники групи модифікацій мали більш низькі показники інсуліну, – тому зниження рівня метаболічного синдрому було очікуваним, хоча, як зізналися самі дослідники, сюрпризом стало те, на скільки стрімко знизилися показники.

«Основна мета дослідження полягала в заміщені у раціоні дитини насичених жирів ненасиченими жирами, що дає можливість впливати на рівні ліпопротеїдів у сироватці крові, особливо на рівень холестерину ліпопротеїдів низької щільності, – пояснив головний дослідник д-р Оллі Райтакарі (Університет Турку, Фінляндія). – В рамках програми батькам дошкільнят надавали інформацію про стратегії зменшення солі в раціоні, рекомендації щодо вживання цільнозернових круп, фруктів та овочів, тощо. Після досягнення дітьми 7-річного віку інформацію почали поступово надавати самим дітям. З 8 років їм також розповідали про негативні наслідки куріння та важливість фізично активного стилю життя».

Доктор Метью Гіллман з Гарвардської школи суспільного здоров’я (Бостон, Массачусетс) зазначив, що первинну профілактику потрібно розпочинати якомога раніше, адже атеросклероз розвивається вже в молодості, а рання модифікація стилю життя та раціону є ефективним способом попередження розвитку хронічних захворювань у подальшому житті.

«Перші 1000 днів після зачаття є періодом максимальної пластичності процесів розвитку дитини. Профілактичні дії на цьому етапі дадуть можливість направити людину на шлях довгого серцево-судинного здоров’я, в той час як втручання на більш пізніх етапах – навіть у достатньо молодому віці – може бути неефективним через недостатню фізіологічну відповідь організму», – підкреслив доктор Гіллман. 

За матеріалами сайту «Medscape».

Також читайте Сніданки для дітей: підходьте до справи творчо

Споживайте екологічно чисті продукти

Клітковина знижує засвоєння жиру