5 медалей від гірського козла «Уггі»

Про участь наших спортсменів у Всесвітній Універсіаді із зимових видів спорту, підготовку до Чемпіонату Європи з легкої атлетики та роль спортивного масажу – говорили із тренером-масажистом Національної збірної України з легкої атлетики Віктором ПАРФЕНЮКОМ.


– Вікторе, як ви опинилися у Національній збірній?

– Я присвятив легкій атлетиці 12 років, маю звання майстра спорту України. Мій тренер навчав мене основам спортивно-відновлюючого масажу, і мене це так зацікавило, що я почав відвідувати різні курси. Деякий час працював тренером з легкої атлетики і активно практикував спортивний масаж. Згодом мене запросили до Національної збірної.

– Ви нещодавно повернулись із Словаччини, де супроводжували наших лижників на етапі Універсіади із зимових видів спорту. Розкажіть про її організацію, що вам найбільше сподобалось?

– Ця подія нагадує Олімпійські ігри: скрізь журналісти, представники FISU, офіційні гості, волонтери, лікарі, тренери… У церемонії відкриття брали участь близько 400 спортсменів із 31 країн світу! Мене приємно здивував бойовий дух наших спортсменів, які незважаючи на важкі часи гідно представили Україну. Там панує особлива атмосфера: церемонія відкриття, передача факела-вогню, підняття прапору, гімн студентської молоді… Традиційно обирається символ Універсіади – цього року це гірський козел «Уггі», дуже цікавий персонаж.

– Наші спортсмени привезли додому 5 медалей, посівши у загальному заліку 4 місце. На вашу думку, чи все вдалося?

– Медальну скарбничку України поповнили лише біатлоністи: Дмитро Русинов здобув дві медалі: золото на дистанції 20 кілометрів і срібло на дистанції 15 км. Також золото виборов Віталій Кільчицький (15 км). Яна Бондар здобула бронзу в масовому старті на 12.5 км. Бронзу завоювала Україна і в змішаній естафеті (Юлія Бригинець, Яна Бондар, Руслан Ткаленко і Дмитро Русинов). Були близькими до п’єдесталу і лижниці: 4 місце на дистанції у 5 км посіла Катерина Сердюк, Марина Анцибор – у 15 км. Можливо, вдалося не все, але наші атлети проявили себе як гідні супротивники.

– Чи задоволені вони отриманими результатами?

– Навіть зайнявши, скажімо, 4 місце (а це дуже високий результат!), атлет відчуває розчарування, адже він зупинився за крок до п’єдесталу. Та це загартовує і надає більшого стимулу для майбутніх перемог.

– Цікаво, що одного з потенційних учасників Універсіади біатлоніста Артема Тищенко незадовго до старту перевели із студентської до складу Національної збірної. Тобто тренери не так гоняться за медалями, як бажають випробувати спортивну молодь?

– Так, деякі спортсмени не брали участі у Всесвітній Універсіаді, адже паралельно проходять етапи Кубку світу, молодіжний чемпіонат Європи… Довгий час підготовка України до участі в Універсіаді взагалі була на межі зриву через відсутність своєчасного фінансування. Однак участь в Універсіаді обмежена віком до 27 років, і є можливість випробувати молодих спортсменів, для яких це чудовий шанс зарекомендувати себе.

– Сподіваюсь, на словацькому етапі обійшлося без серйозних травм..?

– На щастя, травми оминули нашу команду. Іноді давалася взнаки втома, нагадували про себе старі травми, але це суттєво не вплинуло на результати.

– До речі, яка основна роль масажу – запобігти травмі чи пришвидшити відновлення від неї?

– Перед змаганнями мета масажу – розігріти м’язи та посилити кровообіг, що робить м’язи еластичнішими і зменшує імовірність травмування. А після змагань масаж допомагає організму відновитися, посилює венозну та лімфатичну циркуляцію, прискорює виведення продуктів метаболізму.

– Які види масажу застосовують для спортсменів?

– Зазвичай це спортивний (тренувальний, передстартовий та відновлюючий), класичний та лікувально-профілактичний види масажу.

– Ви застосовуєте якісь нестандартні техніки?

– Я надаю перевагу класичним технікам. За свою практику я зустрічав різних «шаманів», любителів апаратного масажу, які постійно щось вигадують аби лише не працювати руками, адже спортивний масаж вимагає неабияких зусиль та навичок.

– Чи є різниця, з якими спортсменами працювати?

– У національній збірній я в основному працюю із відділенням стрибків, і можу впевнено сказати, що різниця є – не лише між видами спорту, а і між тренувальними періодами (підготовчий, базовий чи змагальний), адже м’язи ведуть себе по-різному.

– А «слабкі місця» у лижників та легкоатлетів відрізняються?

– Що стосується стрибків, велике навантаження іде на спину, область ахілового сухожилля і колін. У лижних гонках це зона верхнього плечового поясу і квадріцепсу стегна, у класичних гонках – поперековий відділ спини. Щоб запобігти травмам, спортсмени мають приділяти більше уваги розминці та гімнастиці.

– 5-8 березня у Чехії пройде зимовий Чемпіонат Європи з легкої атлетики у приміщенні. Розкажіть, як проходить підготовка наших спортсменів?

– Основні етапи підготовки вже позаду: атлети активно розпочали сезон, зробили перші старти та виконали норматив ФЛАУ для допуску на чемпіонат Європи. Так, у Запоріжжі Анастасія Мохнюк здобула перемогу у командному Чемпіонаті України з легкої атлетики у приміщенні, показавши найкращий результат сезону у світі – 4707! Наші спортсмени також беруть участь у міжнародних змаганнях: у чеському містечку Густопече Андрій Проценко посів 2 місце у стрибках у висоту із результатом 2 м 30 см. У Дюссельдорфі в секторі для потрійного стрибка Ольга Саладуха із результатом 14 м 14 см посіла 2 місце. У змаганнях у Москві взяли участь 6 українських легкоатлетів, двоє з яких (Олеся Повх і Анна Плотіцина) увійшли у своїх видах до трійки найкращих. Однак основним етапом відбору атлетів на Чемпіонат Європи буде Чемпіонат України з легкої атлетики в приміщенні, який відбудеться 12-14 лютого у м. Суми.

– Як ви оцінюєте шанси нашої збірної?

– Оскільки ще не був проведений основний етап відбору, рано робити прогнози. Одне я знаю точно: Україна багата талановитими, цілеспрямованими атлетами, які подають надію на успішні виступи не лише на чемпіонаті Європи, а і на змаганнях значно вищого рангу.

Бесіду вела Галина ТЕЛИЧУК
спеціально для “Живи активно!”

Також читайте “Корисні переваги екстремального спорту”