Активні та веселі зимові канікули: назад у дитинство

Нарешті настали довгоочікувані святкові вихідні – час гарненько відпочити: полежати на дивані, подивитися телевізор, пограти у комп’ютерні ігри, влаштувати «свято шлунку», посидіти до ночі в Інтернеті, а потім цілий день відсипатися…

Так, стоп! Мушу вас розчарувати – ні про який відпочинок та поповнення енергетичних ресурсів організму в такому випадку і мови не йде! Такий «відпочинок» лише погіршить і без того змучений стан здоров’я і настрій. І психологи, і лікарі впевнені, що найкращий відпочинок – це активний відпочинок! Всього лише одна активна година на день, проведена на свіжому морозному повітрі, принесе набагато більше користі вашому психічному та фізичному здоров’ю, аніж цілий день на дивані. А діти  – це прекрасний стимул проводити час активно, тому збирайтеся всі разом, беріть друзів і вперед – набиратися сил та енергії на цілий рік.

Снігові забави

Якщо вам пощастило зі снігом, тепліше вдягайтесь і насолодіться зимовими розвагами у найближчому парку: пограйте у сніжки, проведіть конкурс на найкрасивішу скульптуру зі снігу, покатайтеся на санчатах, зробіть снігових янголят… А потім мерщій додому пити гарячий чай з печивом та грати у настільні ігри – ця справа так затягує, що вашим дітям більше і не захочеться грати в стрілялки на комп’ютері!

«Зірки на льоду»

Достатньо банальний, але не менш захоплюючий варіант – піти на каток, особливо під відкритим небом. Але якщо погода підвела, можна обійтися і катком у найближчому торговому центрі: там атмосфера не менш святкова, грає новорічна музика, а після сеансу можна піти в піцерію, пройтися по магазинах, або продовжити активний вечір, наприклад, грою у керлінг або боулінг.

Їдемо на екскурсію

Чому б не влаштувати екскурсію за місто? Можна поїхати у найближчий етно-музей (в Києві це: музей просто неба в Пирогові, Мамаєва слобода, Київська Русь) або дендропарк (Александрія, Софіївський парк). Беріть із собою термос із чаєм, бутерброди, солодощі, фотоапарат – і набирайтесь вражень. Також можна замовити вже готову екскурсію – тоді вам не потрібно буде нічого організовувати самостійно.

Оновлюємо музейний досвід

Згадайте, як давно ви ходили в музей? Напевно ще в школі, ледве не засинаючи від нудьги. Прийшов час ламати стереотипи! Ви здивуєтесь, як багато цікавих музеїв є у вашому місті. Наприклад, у Києві є Музей популярної науки і техніки Експериментаріум, Музей води, Музей іграшок, Астрономічний музей, Музей мікроскопічної мініатюри, Музей метро, Музей сновидінь, Музей історії автомобілів і навіть Музей історії туалету! Не говорячи вже про класичну трійцю: Геологічний, Зоологічний та Пантеологічний музеї. Ваші діти будуть у захваті, якщо батьки не ходитимуть позіхаючи, а підійдуть до справи творчо і з інтересом.

Культурна програма

Театри, кінотеатри та різноманітні виставки продовжують працювати на зимових канікулах. Перегляньте разом афішу вашого міста. В кіно точно йтимуть новорічні прем’єри, в театрах – новорічні казки, а великий вибір виставок дозволить обрати те, що зацікавить кожного члена вашої родини. Також не забувайте про цирк, планетарій та дельфінарій! Тим більше що саме в цей час ці заклади радують глядачів новими програмами.

Пірнаймо!

А якщо ви і самі не проти поплавати як дельфіни – беріть купальники і мерщій до аквапарку! Діти будуть у захваті від зміни декорацій: за вікном холодно і сніжно, а ви забавляєтесь на водяних гірках серед кокосових пальм!

Здійснюємо дитячі мрії

Яка дитина не мріє потрапити на кондитерську фабрику або фабрику ялинкових прикрас? Як чудово зазирнути у таємничий світ солодощів і самостійно створити новорічну іграшку. Подаруйте малечі таку можливість! Впевнена, ви й самі отримаєте від екскурсії неабияке задоволення.

Домашні посиденьки

Після всіх цих розваг можна продовжити проводити час активно і вдома. Наприклад, змайструйте щось разом з дітьми: новорічні іграшки із фетру або годівницю для птахів. Також можна нарешті привести в порядок сімейний фотоархів – розібрати фотографії та зайнятися скрапбукінгом. А як весело готувати всією родиною! Навіть найменші в змозі вирізати формочками печиво, не кажучи вже про дорослих дітей, які з радістю допоможуть вам створити справжні кулінарні шедеври.

Щоб ви не робили, робіть це разом! Такі активні канікули принесуть вам неабиякий заряд бадьорості і гарного настрою! До того ж ви зблизитесь зі своїми дітьми і вони ще довго хвалитимуться перед друзями тим, які класні, сучасні і веселі у них батьки, і які круті у них були канікули.

Підготовлено Галиною ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Активний Новий рік: де та як?”