Білкові добавки для фітнес-харчування

Різниця між добавками з протеїном та казеїном

Те, що білкові добавки працюють, доведено не одним фітнес-ентузіастом. Але коли справа доходить до їх вибору, думки можуть розділятися. Найчастіше дилемою стає рішення: протеїнова сироватка чи казеїн?

Це схоже на порівняння автівок на дизельному пальному та бензині. Обидва джерела пального живитимуть двигуни, але авто на бензині буде набагато швидшим, ніж на дизелі. Те ж саме і з протеїновою сироваткою та казеїном. Обидві добавки мають схожий амінокислотний профіль, тільки-от діють вони по-різному. 

На відміну від казеїну, протеїнова сироватка перетравлюється швидше, й у кров швидко надходить велика кількість амінокислот. Тому м’язи швидко наситяться потрібними речовинами, однак значну їх частину використати не встигнуть. Для довідки, казеїн загальмовує розщеплення білків на 34%, чим сповільнює катаболізм.

Казеїн – це молочний протеїн, що складає майже 80% всіх білків, які є в  коров’ячому молоці. Складається з багатьох амінокислот, що відповідають за синтез м’язових білків і допомагають збільшити м’язову масу, підтримувати її в тонусі та спалювати жир.

Але казеїн особлива добавка. Потрапивши в шлунок, він утворює харчовий згусток,  який надовго залишається в шлунку. А це, у свою чергу, впливає на швидкість перетравлювання та надходження амінокислот у кров.

Іншими словами, поки казеїн повільно перетравлюється, більшість амінокислот встигають потрапити в тонкий кишечник, звідки і всмоктуються у кров.

Найчастіше казеїн вживають у вигляді харчових добавок. Особливу популярність здобули білок звичайного молока та казеїнат кальцію. Однак найбільшою ефективністю славиться міцелярний казеїн. Щодо форми, усі ці типи казеїну продаються у вигляді напоїв, батончиків та порошків.

Білок казеїн допомагає м’язовій тканині рости. З цієї причини казеїновий протеїн рекомендують вживати на ніч, адже в цей час ви навряд чи вирішите перекусити чимось білковим і точно не вирушите у тренажерний зал. А м’язи, як відомо, ростуть у період спокою, а не активних тренувань.

Джерело: https://www.bodybuilding.co m/fun/casein-the-facts-you-need-to-know.htm

Також читайте:

Що варто з’їсти після тренування

Чому енергетичні напої знімають втомуПравда про термоджетики – засоби для “спалювання жиру”