Буряк – український суперпродукт

Буряковий сік має безліч переваг для здоров’я завдяки унікальному поєднанню вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Він впливає на зниження артеріального тиску й запалення, підвищує витривалість, має протизапальні та антитоксичні властивості. Розглянемо ключові переваги бурякового соку для організму.

Поживна цінність

Антиоксиданти, які містяться в цьому овочі, зменшують оксидативний стрес, пов’язаний із ризиком розвитку раку, запальних процесів, захворювань серця. Буряк є джерелом необхідних вітамінів і мінералів, таких як:

  • фолат – важливий для ДНК і клітин;
  • вітамін С – відіграє важливу роль у загоєнні ран і функціонуванні імунної системи;
  • вітамін B6 – підтримує обмін речовин і вироблення еритроцитів;
  • кальцій – незамінний для росту і міцності кісток;
  • залізо – невід’ємний компонент, завдяки якому еритроцити транспортують кисень;
  • магній – підтримує імунітет, функціонування серця, м’язів, нервової системи;
  • марганець – сприяє регулюванню обміну речовин і рівня цукру в крові;
  • фосфор – важливий для зубів, кісток і відновлення клітин;
  • мідь – відіграє роль у виробленні колагену, зміцненні кісток, кровоносних судин, імунітету;
  • цинк – сприяє загоєнню ран, загальному нормальному росту, підтримує імунітет.

Проте варто звернуть увагу, що буряк містить багато оксалатів, які можуть спричинити появу каменів у нирках у людей із високим ризиком цієї патології.

Зниження артеріального тиску

Вчені вважають, що здатність буряка знижувати артеріальний тиск пов’язана із вмістом у ньому нітратів, які організм перетворює на оксид азоту. Ця сполука розширює кровоносні судини, що покращує кровообіг, впливає на загальний тиск, зміцнює серце. Проте люди із гіпотонією мають з обережністю вживати буряковий сік. Краще проконсультуватися щодо цього питання із лікарем.

Зменшення запалення

Унікальна біоактивна сполука беталаїн, завдяки якому овоч має такий колір, чинить протизапальну дію. Він пригнічує специфічні сигнальні шляхи, які відіграють роль у запальних процесах.

Профілактика анемії

Люди, які мають низький рівень заліза, можуть страждати на залізодефіцитну анемію. Серед частих симптомів – втомлюваність, запаморочення, задишка, головний біль, пришвидшене серцебиття. Додавання до режиму харчування продуктів, багатих на цей мінерал, може знизити ризик розвитку даного стану.

Захист печінки

Антиоксиданти, вітамін А, В6 і залізо, які містить буряковий сік, захищають печінку від запалення і оксидативного стресу. Завдяки цим компонентам підвищується здатність органа виводити токсини з організму.

Підвищення витривалості

Такі сполуки, як нітрати і беталаїн можуть поліпшити витривалість та ефективність фізичних вправ. Це відбувається за рахунок підвищення притоку крові й надходження кисню до м’язів.

Таким чином, буряк є корисним доповненням до основного режиму харчування. Овоч краще вживати сирим, вареним або у вигляді соку, адже за термообробки він втрачає свої поживні властивості.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com