Чому шкіра на ногах суха

Cуха, загрубіла, потріскана шкіра на стопах – звичайне явище. Вона може супроводжуватися свербінням, навіть болісними відчуттями. Давайте розберемося, що спричиняє проблеми зі шкірою на ногах та як із цим боротися.

Причини сухої шкіри на ногах

Суху шкіру на ногах викликають наступні чинники:

  • нестача вологи – найбільше страждають п’яти й підошва, оскільки в цих місцях дуже мало сальних залоз;
  • тертя – тривале носіння неякісного взуття або підібраного не за розміром, довге перебування на ногах спричиняють неприємні відчуття, тиск на певні ділянки;
  • потіння – кросівки, чоботи створюють ізольоване середовище для ніг, через що шкіра втрачає вологу;
  • засоби для миття – деякі містять агресивні хімічні речовини або подразники, що сушать шкіру;
  • вік – із часом шкіра гірше утримує воду;
  • ліки – можуть викликати сухість шкіри (зокрема діуретики).

Також можуть бути клінічні причинисухої шкіри на ногах

  • стопа атлета – грибкова інфекція, яка викликає лускате висипання між пальцями ніг, на підошві;
  • екзема – група станів, які проявляються запаленням шкіри; характеризується сухими, твердими чи сверблячими ділянками шкіри, може розвинутися будь-де на тілі;
  • псоріаз – хронічний автоімунний стан, що викликає появу товстих лускатих ділянок шкіри; псоріатичні плями можуть виникати практично будь-де, зокрема на ногах;
  • гіпотиреоз – хвороба, за якої щитовидка погано регулює роботу потових залоз на ногах, що може призвести до сухості;
  • неконтрольований діабет може спричинити розвиток нейропатії – пошкодження периферичних нервів, що викликає сухість або тріскання шкіри на ногах.

Як боротися із сухістю шкіри на ногах

Якщо суху, мертву шкіру не видаляти, з часом ці ділянки стають товстими, потрісканими, особливо на п’ятах. Це може призвести до виникнення ускладнень із ходьбою, інфекції.

Пілінг – популярний метод для видалення мертвої шкіри, буває фізичний або хімічний. До фізичних відносяться скраби, щітки, електронні засоби для видалення мозолів. Скраб можна зробити власноруч, розчинивши мед і цукор у теплій воді. Хімічні варіанти мають форму лосьйонів або рідин. Вони містять інгредієнти, які розчиняють мертві клітини на поверхні шкіри, такі як гліколева, молочна кислота і альфа-гідроксикислота. Для більш м’якого пілінгу можна спробувати засоби, призначені для обличчя.

Розмочування ніг у теплій воді допомагає заспокоїти і пом’якшити суху шкіру, сприяючи притоку крові до ніг. Додавання невеликої кількості оцту може бути корисним за наявності легкої форми стопи атлета. Засіб має потужні антимікробні, дезінфікувальні властивості, допомагає усунути неприємний запах. Також можна додати епсомську сіль, мед, вівсянку, лимонний сік, ефірну олію м’яти.

Пемза або металева пилка також підходять для видалення сухих ділянок і мозолів. Спершу треба розмочити мертву шкіру ніг у теплій воді. Намочити пемзу або пилку і обережно, круговими рухами зняти загрубілу шкіру. Витерти ноги насухо і нанести зволожувальний засіб для утримання вологи.

Регулярне зволоження допоможе зменшити сухість шкіри і запобігти новим випадкам. У складі засобу мають бути сечовина, алое, гіалуронова кислота, олія рослинного походження, вазелін, ланолін, кокосова олія тощо.

Зволожувальні гелеві шкарпетки допоможуть відновити суху шкіру на ногах завдяки спеціальній підкладці, що містить натуральні олії та вітаміни. Також можна отримати подібні результати таким чином: на ніч змастити стопи кремом і надягти звичайні натуральні бавовняні шкарпетки. Вранці зняти і промити ноги.

Профілактика сухої шкіри на ногах

Для уникнення проблем зі шкірою на ногах насамперед варто дотримуватися гігієни стоп, яка включає ретельне очищення, видалення мертвої шкіри та підтримання зволоженості. Слід уникати засобів, що містять спирт, ароматизатори, штучні барвники, тобто потенційні алергени або подразники, які сушать шкіру. Взуття має бути зручним і з натуральних матеріалів. Краще митися теплою, а не гарячою водою. При витиранні обережно промокнути ноги рушником, не терти.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Читайте також:

Скільки води потрібно пити людям літнього віку

Чи може бути забагато калію в організмі

Чому сверблять ноги – 12 причин