Часник допоможе позбавитися паразитів

Протягом тисяч років часник використовували не тільки як приправу для страв, але й як лікарський засіб. Наразі ж вчені довели, що він допомагає і при паразитарних інфекціях.

Дослідники вивчали екстракт часника та окремо аліцин – органічну сполуку, що утворюється при механічному руйнуванні його клітин, для запобігання запалення та розвитку паразитарного захворювання шистосомозу.

Аліцин відповідає за запах часнику та деякі цілющі властивості, які можуть також допомогти з контролем надто високого рівня холестерину, артеріального тиску, при атеросклерозі, цукровому діабеті тощо.

100 г часнику можуть містити до 150 калорій, 33 г вуглеводів та 6,36 г білка, а також різні вітаміни та мінерали, такі як В1, В2, В3, В6, С, фолат, кальцій, залізо, магній, марганець, фосфор, калій, натрій і цинк.

В експериментах на мишах спеціалісти порівнювали дію часнику та аліцину на маркери фіброзу печінки інфікованих особин із антигельмінтним препаратом празиквантел.

Також було оцінено експресію мРНК прозапальних цитокінів. У гризунів, яким давали аліцин та часниковий екстракт, спостерігалося зниження популяції паразитів, а також біохімічних маркерів фіброзу печінки та прозапальних цитокінів. Отриманий ефект був подібний до дії празиквантелу без побічних явищ.

Вчені дійшли висновку, що завдяки імуномодулюючим та протизапальним властивостям часник і аліцин можна застосовувати для лікування шистосомозу.

За матеріалами www.worldhealth.net

Читайте також:

Цибуля містить антиоксиданти 

Харчові вподобання визначають майбутні хвороби 

Причини харчових отруєнь – як зберегти здоров’я?