Чи є користь від нудьги

Відчуваючи нудьгу, більшість людей намагаються відразу від неї позбутись. Хтось бере до рук телефон, хтось розпочинає якусь нову справу, інші намагаються зайняти себе чимось корисним, на що давно не вистачало часу. Це пов’язано з тим, що ми звикли сприймати нудьгу – як непродуктивну емоцію, однак це не зовсім так. Для того, щоб в цьому переконатись радимо вам ознайомитись з цією статтею повністю, де ви зможете дізнатись, чим корисна нудьга і що вона може нам дати.

Нудьга як джерело креативності

Опинившись в черговій творчій кризі, журналістка Мануш Замороді подумала, що її причина може полягати в тому, що їй недостатньо нудно. Проаналізувавши ситуацію вона усвідомила, що час, який раніше можна було присвятити байдикуванню, тепер забирали гаджети та технології.

Саме тому у 2015 році вона звернулась до слухачів свого подкасту Note to Self з пропозицією взяти участь в челленджі, якому дала назву “нудний та геніальний”. Ідея полягала в тому, щоб залишити час для нудьги, відкинувши спроби зайняти корисною справою кожну свою хвилину.

В результаті Замороді написала книгу стосовно цієї теми й заснувала власну компанію.

Існують припущення, що цьому сприяла саме нудьга, бо, на думку вчених, вона може й насправді стати джерелом креативності.

Як нудьга може привести до найгеніальніших ідей

Дослідження

Вивчаючи емоції на робочому місці, психологи виявили, що гнів та нудьга, це емоції, що ми найчастіше пригнічуємо. У спробах зрозуміти, що саме дає нам нудьга, вона ініціювала серію експериментів, які засновані на класичному тесті креативності Гілфорда.

Етап 1 – учасників експеременту просили переписати номера з телефонної книги вручну за 20 хвилин. Потім їм запропонували придумати якомога більше способів як можна використовувати два паперові стаканчики. Варіантів було досить багато, але всі вони були досить прості.

Етап 2 – учасників просили зачитувати вголос телефонні номера ті самі 20 хвилин, після чого їм знову дали завдання стосовно стаканчиків. В цьому разі ідеї були набагато креативніші.

Цей експеримент проілюстрував, що люди, які відчувають нудьгу, стають більш креативними, на відміну від тих, хто весь час чимось займається.

Що робити з нудьгою

З нею не завжди відразу потрібно боротися. Залиште собі час на байдикування. Але якщо цей стан починає вас турбувати, скористайтесь наступними порадами.

  • Знайдіть нові інтереси та хобі
  • Корисними будуть фізичні активності прогулянки
  • Спробуйте медитувати
  • Активуйте соціальні контакти – зустрічі з рідними та друзями, волонтерство, менторство.

Не відволікайтесь на короткі перерви під час нудних справ, особливо на гаджети, бо таким чином почуття нудьги може лише зрости.

Вам також може бцти цікаво: