Чи справді соки корисні для здоров’я?

Соки набули особливої популярності серед поціновувачів здорового харчування. В ідеалі активні люди повинні споживати до 8-10 порцій фруктів і овочів на день. А оскільки це не дуже практично, на допомогу приходять соки із цих же продуктів.

Але навіщо додаткові антиоксиданти, якщо ви і без соків дотримуєтеся збалансованої дієти?

Річ у тім, що вміст поживних речовин у їжі, яку ми їмо, набагато нижчий, ніж колись. Крім того, ми живемо у все більш забрудненому середовищі та відчуваємо підвищений рівень стресу – обидва фактори збільшують нашу потребу в антиоксидантах.

Соки, отримані з сирих, овочів та фруктів з низьким вмістом цукру, наприклад, з капусти, селери, шпинату, грушу, лимона, імбиру, забезпечують безліччю антиоксидантів і не стимулюють виділення інсуліну. Їх краще готувати самостійно.

До речі, не дивуйтеся, якщо ваші смакові рецептори, що звикли до солодких купованих соків, відразу не найкращим чином реагуватимуть на домашній коктейль: згодом ви звикнете і зможете оцінити не тільки користь, а й смак оздоровчих напоїв.

І в соках є мінуси

Основний недолік, у якому звинувачують соки, – це відсутність в них клітковини. Що ж, якщо ви п’єте тільки соки і не вживаєте ніякої іншої їжі, це і справді може стати проблемою, адже клітковина уповільнює вивільнення цукру в кров. Вичавлюючи сік, ми позбуваємося від волокон (клітковини). 

Тим, хто хоче замінити соками більшість страв зі щоденного раціону – ви ризикуєте.

Тривале обмеження білків, жирів та вуглеводів має негативні наслідки для здоров’я в цілому, і для фігури зокрема.

Заміна одного прийому їжі на день соком у довгостроковій перспективі не завдасть шкоди, але тільки в тому випадку, якщо решта продуктів вашої дієти є надзвичайно поживними і забезпечують організм достатньою кількістю білків та здорових жирів.

Проблема соків полягає в тому, що ми вважаємо кожен із них корисним. І забуваємо, що куплений (особливо бюджетний) сік більше нагадує солодку воду і лиш віддалено – корисний натуральний напій.

Такі соки не мають ніякої харчової цінності, а тільки пришвидшують вивільнення глюкози, що збільшує виділення інсуліну і сприяє діабету та ожирінню.

Джерело: http://www.telegraph.co.uk/health-fitness/nutrition/juicing-really-good/