Як подолати «спадкову повноту»

Дуже часто можна почути: «у мене така конституція, я не можу бути худим (або худою), бо спадково схильний (чи схильна) набирати зайву вагу».

Сучасні медичні підходи досить жорстко трактують цю «спадковість». І не дозволяйте собі виправдовувати безуспішну боротьбу із зайвою вагою «спадковістю», «конституцією» чи словами «я й так мало їм, але чомусь не худну».

«Спадковість» – це часто всього лише сімейна звичка їсти багато: перше, друге, хліб, пиріжки, солодке, компот – і все це не встаючи з-за столу…

Але саме лише зменшення кількості їжі проблеми ожиріння не вирішує. Чому? Тому що спрацьовує механізм, передбачений природою на випадок «голодних часів». Щойно людина з надмірною вагою починає обмежувати себе в кількості їжі, організм вирішує, що настали голодні часи і треба берегти ресурси, тобто, жирову тканину.

Що саме треба їсти та в яких кількостях

Переважно йдеться про обмеження кількості вуглеводів у щоденному раціоні (дієта Аткінса, кремлівська дієта), однак є також системи харчування, що передбачають схуднення за умови вживання великої кількості хліба з житнього борошна грубого помелу, вживання продуктів відповідно до групи крові, розподілу страв на білкові та вуглеводні (так зване «роздільне харчування») і навіть вживання великої кількості алкоголю у поєднанні з білками (дієта Бентінга).

Кожна з систем харчування має свої особливості. Наприклад, велика кількість білків (вона передбачена більшістю дієт) за наявності захворювань органів травлення призводить до виділення токсичних речовин і пошкодження печінки. До певних ризиків призводить і дуже низька кількість вуглеводів у раціоні (як-от у кремлівській дієті).

Дієта Аткінса, що передбачає досить високий вміст жирів, може впливати на гормональний фон у жінок.

Тобто ризиків досить багато, і не завжди можна передбачити наслідки дотримання тієї чи іншої дієти. Зважаючи на те, що практично кожна людина з ожирінням у більшості випадків має проблеми зі здоров’ям, складно передбачити, якими будуть для неї наслідки радикальних змін у раціоні. Саме тому лікарі рекомендують пройти повне медичне обстеження, перш ніж починати битву за схуднення.

Ідеальний варіант – знайти дієтолога, який допоможе скласти раціон саме для вас. Адже кожній людині потрібна її власна «дієта», якої слід дотримуватися впродовж усього життя. Тільки за такої умови зайві кілограми більше не повернуться. А зважаючи на тривалість процесу, важливо, щоб харчування було повноцінним, забезпечувало організм усіма необхідними поживними речовинами, вітамінами і мінералами.

Коментар лікаря

Наталя Харченко, доктор медичних наук:

«Ожиріння – це захворювання, і воно вимагає лікування. Але без участі пацієнта, без його бажання одужати, тобто позбутися зайвих кілограмів, досягти успіху неможливо. Навколо людей з цією проблемою «живиться» не одна галузь. Це і харчова промисловість, і спортивні заклади, і дієтологи з сумнівною підготовкою, а ще масажисти, біоенергетики, виробники спеціальної білизни та одягу… На жаль, це мало змінює ситуацію. Дехто з пацієнтів, хворих на ожиріння, доклавши великих зусиль, втрачає вагу. Лише одиницям вдається закріпити отриманий результат і навчитися жити в новому харчовому режимі, напрацювати нову харчову поведінку. А причина в тому, що ожиріння пов’язане із втратою контролю за кількістю споживаної їжі. Виникає харчова залежність, яку можна порівнювати з іншими видами залежності – алкогольною, наркотичною, тютюновою. Саме тому в лікуванні ожиріння найважливіша роль належить процесу усунення залежності. Людині треба допомогти подолати психологічну залежність від їжі. Мало кому з людей, хворих на ожиріння, вдається самостійно позбутися цієї залежності. Завдання досвідченого лікаря – не тільки підібрати раціон харчування для свого пацієнта, беручи до уваги наявність у нього супутніх захворювань, способу його життя, фізичної активності, а й допомогти звільнитися від потреби їсти тоді, коли організм не

 

 

Читайте також: 

Дорослі проблеми “пухкеньких” дітей