Ведення щоденника тренує пам’ять

Те, що ви стали дорослими, не означає, що вести щоденник немає сенсу. Адже, ведучи щоденник, ви:

  • Тренуєте пам’ять (записуючи події та аналізуючи їх, ви виробляєте звичку підмічати найменші деталі);
  • Структуруєте власні думки;
  • Вчитеся правильно описувати свої емоції та почуття;
  • Маєте можливість описати свої бажання, цілі та шляхи їх досягнення;
  • Зможете в майбутньому знову пережити приємні моменти, які минули ой як давно.

Видів щоденників, як і способів їх вести, багато. Давайте розглянемо кілька з них, і виберемо, ведення якого буде найбільш цікавим та корисним саме для вас.

Щоденник-співрозмовник

Старий-добрий знайомий всім з дитинства вид щоденника, який ніколи не втратить своєї актуальності. Найкращий друг, якому можна розповісти все. За допомогою нього набагато легше аналізувати власні дії та почуття, знаходити вирішення певних проблем.

Саме він через роки зможе найяскравіше показати вам вас минулого та допомогти повністю поринути в ностальгію.

Щоденник щастя

Це ваша скарбничка світлих, приємних, чудових моментів. Вести цей щоденник дуже легко – просто записуйте щонайменше 5 приємних речей, які сталися з вами протягом дня.

Завдяки веденню цього щоденника, ви не лише частіше помічатимете хороше навколо вас, але і збережете пам’ять про нього на багато років.

Літературний щоденник

Після прочитання книг, у кожного накопичуються враження, думки, які хочеться зберегти, улюблені моменти, які хочеться записати. Саме для цього і потрібен літературний щоденник.

Правила ведення прості: записуйте назву книги, ім’я автора та дату прочитання. Записуючи улюблені цитати та місця, до яких хочеться повернутися, обов’язково вказуйте номер сторінки.

Щоденник корисний тим, що прочитані вами книги будуть проаналізовані, структуровані і ви завжди зможете прочитати коротку, вами ж написану анотацію і згадати, що саме дала вам ця книга.

Записничок туриста

Кожна подорож залишає в пам’яті безліч емоцій та спогадів. Але, погодьтеся, більша частина деталей з часом забувається. Через пів року, ви вже не згадаєте навіть половину визначних місць, в яких були, що вже говорити про колір квітів, які вас вразили чи смішного пса в парку. А записничок допоможе вам зберегти на папері більшу частину моментів та пригод, які сталися під час подорожі.

Вести такий щоденник легко: записуйте дату поїздки, країну, міста, які відвідали, визначні місця, які викликали найяскравіші емоції. І, звісно, імена та характеристику тих, з ким їздили і познайомились під час подорожі.

Гарною ідеєю буде вклеїти у щоденник фотографії з поїздки, щоб повністю візуалізувати написане або навіть мапу, з позначеними на ній місцями, де ви побували (можете купити блокнот з мапою на форзаці).

Арт-терапевтичний щоденник

Такий щоденник не має чітко визначеного розміру чи формату. І те, чим ви наповнюватимете його, залежить лише від вас. Це можуть бути фотографії, колажі, малюнки, написи, записи. Все, що допоможе вам передати свій настрій, думки, почуття, передати картину бажаного майбутнього чи просто скласти план на день.

Такий щоденник – вираз вашої творчості та індивідуальності.

Щоденник-пам’ятка

Чудовий інструмент тайм-менеджменту, який допоможе організувати власний час. В нього ви можете записувати цілі на найближче майбутнє та визначати шляхи їх втілення. Ви зможете погодинно записати плани на наступний день, позначити найважливіші з них і відмітити вже виконані.

Завдяки такому записнику час буде під вашим контролем, і ви наочно бачитимете, наскільки багато робите і чого досягнули.

Записник ідей

Такий щоденник важливо постійно мати під рукою на випадок раптового прозріння в метро чи під час шопінгу в Ашані.

Туди ви можете записувати абсолютно всі ідеї, що приходять в голову, навіть якщо вони здаються нереальними або неможливими. Хто знає, яким боком повернеться до вас життя? Можливо, саме ідея трирічної давності дозволить вам зробити революцію у сфері, в якій ви працюєте.

Підготувала Катерина Янковенко