Що потрібно знати про викривлення носової перегородки

Досить часто естетичу операцію на носі пов’язують з “викривленою перегородкою” – в той час, як іншим людям перенесений перелом носу не заважає жити й їм не потрібно робити хірургічну корекцію. Про те, чи потрібно виправляти перетинку носа та в чому полягає різниця між ринопластикою та септопластикою ми розповімо вам далі.

Викривлення перегородки виникає, коли носова перегородка – тонка стінка, що розділяє правий і лівий носові ходи – зміщена в одну сторону.

Які бувають операції на носі

Ринопластикою називають естетичну операцію, яку проводять для того, щоб змінити форму носа. 1

Септопластикою називають лікувальну операцію, в якій виникає необхідність у зв’язку з наявними медичними показами до неї. До них входить викривлення перегородки, порушення нормальної функції носа (ускладнене дихання), деякі вроджені дефекти чи травми. 2

В процесі такої операції хірург займається відновленням нормальної анатомії носа. Ці операції можна поєднати в одну – при цьому лікар може одночасно усунути викривлення перетинки носа й естетично відкоректувати його форму. Вирізняють й реконструктивну ринопластику, при якій відновлюють ніс, який був сильно пошкоджений чи відсутній (через травму, опік, укус собаки).

Варто зазначити, що медичних показань для проведення ринопластики не існує, її проводять лише за бажанням пацієнта. Такі операції досить розповсюджені. Як правило причиною, через яку людина вирішує зробити операцію, є незадоволення формю свого носу – горбинка, розмір або форма крил, тощо.

Але очікування не завжди відповідають результату. Якщо ж ви вирішили «вдосконалити» свій ніс, дослідить історію відгуків інших пацієнтів та обережно ставьтеся до пропозицій за низькою ціною.

Викривлена носова перегородка

Хоча викривлена носова перегородка є показанням до септопластики, важливо розуміти: викривлення перетинки досить розповсюджене явище, і операції виконують далеко не всі – багатьом вона не заважає повноцінно дихати.

Існують випадки, коло операції нав’язують, коли вони й не потрібні – особливо це стосується приватних клінік. В цілому, невелике вроджене викривлення, яке не заважає дихати, – це просто особливість, яка не потребує корекції.

Коли в септопластиці дійсно виникає потреба

Буває так, що перегородка скривлена так сильно, що від цього погіршується якість життя – ускладнюється дихання чи взагалі дихати через ніс стає неможливо. Це призводить до тахікардії, головного болю, порушення концентрації; при цьому досить часто буває синусит – запалення навколоносових пазух (його ще називають “гайморитом”).

Коли варто звернутися до лікаря

Якщо у вас виникли:

  • Закладеність ніздрі (або ніздрів), яка не реагує на лікування
  • Сухість у роті через хронічне дихання через рот
  • Часті носові кровотечі
  • Часто повторювані інфекції носових пазух
  • Відчуття тиску або закладеності носових ходів
  • Порушення сну через те, що ви не можете комфортно дихати через ніс вночі

 

Викривлена перегородка та ускладнене носове дихання можуть призводити до зниження зору, що можна пояснити наявністю постійної уповільненої нестачі кисню в мозку.

Викривлена перегородка може стати причиною хропіння, порушення сну у людини та її близьких.

Такі операції проводять під загальним наркозом. Що стосується місцевої анестезії, то її використовують у ході операцій малого об’єму, наприклад, коли лазером виконують вазотомію (розсічення судин) чи коли потрібно прибрати кісний гребінь на перетинці носу.

Септопластика може суттєво покращити якість життя.

Причини викривлення носової перегородки

  • Вроджена деформація. 
  • Травма носа. 
  • Віковий фактор. 
  • Набряк і роздратування носових порожнин (риніт) або порожнин носових пазух (риносинусит) 

 

https://medlineplus.gov/ency/article/002983.htm
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/septoplasty/about/pac-20384670

Фото cookie_studio