Про збереження здоров’я взимку

Здоров’я – це скарб кожного з нас, про який ми маємо дбати. Взимку ризик захворіти значно збільшується, що пов’язано з певними факторами про які ми поговоримо нижче. Для того, щоб цього не трапилось радимо вам дотримуватись наступних правил.

Правильно вдягайтесь, коли відчуваєте холод

Функція збереження сталої температури тіла та кінцівок в нашому організмі покладена на механізм терморегуляції, на роботу якого впливає низка фізіологічних факторів. Для того, щоб відчувати себе комфортно й не мерзнути, або ж якщо у вас непереносність холоду, яку викликають певні захворювання, то перш за все слід адекватно підбирати одяг, враховуючи погодні умови.

Варто зауважити, що головний убір є важливою частиною гардеробу під час холоду. Вона сприяє збереженню тепла тіла, захищає вуха від відмороження, які досить чутливі до холоду та вітру. Однак, не варто розраховувати на те, що шапка завадить проникнути вірусам чи бактеріям до організму, які переходять від однієї людини до іншої. Якщо ви на прогулянку не вдягли шапку, а через пару днів у вас діагностували застуду чи менінгіт, то не слід перейматись через відсутність шапки.

Не використовуйте для зігрівання алкоголь.

Перш за все тому, що він не може зігріти. Відбувається зворотний ефект, вживання алкоголю призводить до розширення кровоносних судин на поверхні тіла, це сприяє приливу крові та виникненню відчуття тепла. Якщо говорити про внутрішні органи, то вони при цьому охолоджуються. Тепло з поверхні шкіри та кінцівок втрачається швидко, це призводить до зниження загальної температури тіла.

Прогулюйтесь та підтримуйте фізичну активність.

Збільшення захворювань в прохолодну пору року пов’язане не з тим, що ми промерзаємо, чи часто буваємо на холоді. Причина цього, перш за все полягає в тому, що ми менше перебуваємо на свіжому повітрі й більше знаходимось в закритих приміщеннях поряд з іншими людьми. Внаслідок чого нам простіше підхопити віруси, що буде сприяти виникненню застуди чи грипу. Таким чином прогулюватись на свіжому повітрі потрібно щодня, і це потрібно включити в перелік щоденних справ.

Також слід регулярно провітрювати приміщення та стежити за тим, щоби в ньому зберігалась нормальна вологість.

Взимку повітря в приміщеннях становиться сухим, цьому сприяють батареї, обігрівачі, “дуйки”, що дуже його сушать. Це призводить до того, що частинки бруду та пилу довше знаходяться в повітрі, і таким чином перетворюються в додаткових подразників та носіїв бактерій та вірусів. Для того, щоб цьому завадити необхідно регулярно провітрювати приміщення, а також проводити вологе прибирання та зволожувати повітря.

Подбайте про захист шкіри.

Наша шкіра потребує захисту від обмороження, розтріскування та ультрафіолету. Долоні та губи також, це актуально як для чоловіків, так і для жінок. Взимку слід використовувати денний крем для зволоження і закриття пор, щоб не втрачати вологу. Сонцезахисний крем корисний й взимку. Необхідність в ньому зростає, якщо ви протягом тривалого часу перебуваєте на вулиці чи вирушили на відпочинок у гори кататись на лижах чи на борді.

Особливий дискомфорт взимку доводиться відчувати нашим рукам. На них впливає не лише холод, а також часте миття та використання санітайзерів.

Необхідні нутрієнти та поживні речовини слід отримувати з їжі, а не з пігулок з добавками.

Головна істина полягає в тому, що роль основного джерела вітамінів, мінералів та клітковини має виконувати їжа. Навіть взимку, коли немає такого різноманіття овочів та фруктів слід збалансовано планувати свій раціон.

Висипайтесь та ефективно відновлюйтесь

Нестача сну погіршує стан нашого фізичного та ментального здоров’я. Це стосується й нашої імунної системи: збільшується кількість прозапальних молекул, при цьому значною мірою слабшає специфічна імунна відповідь за участю антитіл, Т-і натуральних кілерів. Брак сну робить нас вразливими до бактеріальних та вірусних інфекцій.

Вакцинуйтесь проти грипу.

Варто зазначити, що вакцина проти грипу не дасть 100% захисту, однак у разі хвороби дозволить легше її подолати та нівелює ризики ускладнень.

Слід подбати про ментальне здоров’я.

Займайтесь приємними для себе речами, приділяйте достатній час відпочинку, уникайте та зменшуйте вплив стресу, збережіть контакти фахівця, щоб у разі потреби мати можливість звернутись до нього за допомогою.

Бережіться від СOVID-19.

Не варто недооцінювати серйозність ситуації, і варто бути пильними, щоб залишатись здоровими та добре себе почувати.

Вам також може бути цікаво