Де найбільше скупчення мікробів у квартирі

Щотижневе прибирання квартири – є неодмінною частиною життя практично кожної сім’ї. Таким чином, ми очищуємо пил, бруд та мікроби. Варто зауважити, що більша частина мікроорганізмів, які можна знайти у нашому оточенні не є патогенними, а часто навіть несуть користь, бо дозволяють тренувати імунітет. Проте надмірна їх кількість та розмноження  становлять небезпеку для нашого здоров’я. Існують місця в нашій квартирі, які ми час від часу ігноруємо в процесі прибирання, чого не варто робити.

Кухня

Бактерії відчувають себе найбільш комфортно у вологому та теплому середовищі, саме тому, на кухні знаходиться найбільша кількість мікроорганізмів, в порівнянні з іншими кімнатами квартири.

Цілком очевидним є той факт, що не лише смітник для харчових відходів є джерелом бактерій. Невинна кухонна ганчірка, яку використовують для витирання рук, столу, пролитих інгредієнтів, мало чим від нього відрізняється. На  переважній кількості губок для миття посуду – 75% можна знайти сальмонелу або кишкову паличку, в той як на ручці крану такого типу мікроорганізми можна зустріти лише у 9% випадків. Користування такою ганчіркою може викликати харчове отруєння.

Досить цікавим є факт, що кухонна ганчірка показує мікробіоти та звички своїх власників. Результати досліджень свідчать про те, що на кількість бактерій впливає те, з кількох членів складається сім’я та наявність дітей, раціон, соціальний та економічний статус сім’ї, а також безпосередньо тип самої ганчірки, якою користуються на кухні.

Наприклад, золотисті стафілококи – бактерії, які іноді можна знайти на шкірі, в носі чи в горлі – частіше за все знаходили в сім’ях з низьким соціально економічним статусом, які мали багато дітей. В той час, як кишкову паличку, швидше за все, можна знайти там, де споживають велику кількість м’яса.

На території всієї кухні можна відшукати велику кількість предметів, де знаходяться бактерії. У кухонній раковині чи на крані можна виявити кишкову паличку, а кухонна губка може бути джерелом сотні різноманітних видів бактерій.

Для того, щоб запобігти виникненню харчових отруєнь, необхідно виконувати прості правила. Перш за все, необхідно регулярно прати та міняти кухонні ганчірки – хоча б один раз на тиждень. Не використовуйте один і той самий рушник для того, щоб витирати обличчя, руки та яблука. На регулярній основі протирайте дверцята шафи та холодильника, особливо після того, як ви готувати м’ясо, рибу, яйця.

Також, потрібно слідкувати за чистотою кавоварки чи кавової машини, та дощечок для нарізання продуктів, які необхідно регулярно мити. Використовуйте окремі дошки для того, щоб нарізати рибу та м’ясо. Головне правило полягає в тому, щоб регулярно мити руки, бо саме через руки, бактерії якнайшвидше можуть потрапити до нашого організму.

До найбільш очевидних осередків бактерій можна віднести вимикачі світла та ручки. Зокрема, багато бактерій можна знайти на ручці мікрохвильовки, духовки та холодильника, а також на вимикачі світла у ванній чи туалеті. Рекомендується ці поверхні мити кожного тижня. Для цього необхідно застосовувати для кожної поверхні окрему ганчірку чи губку.

Ванна кімната, де ми щодня змиваємо з себе бруд, також є сприятливим місцем для розмноження бактерій, як це не дивно. Особливо, якщо ви любите набрати теплу ванну чи прийняти гарячий душ, необхідно регулярно очищати душ, шлангу, сток, крани, підлогу, рушники та зубні щітки від бруду.

Іноді у вологих місцях, у ванній кімнати можуть утворитись достатньо стійкі бактеріальні біоплівки, які складаються з деяких видів мікобактерій. Як правило, вони не є патогенними, однак за умови пригніченого імунітету можуть спричинити розвиток інфекційних процесів.

Це саме відноситься й до плісняви, яку часто можна спостерігати у місцях, де підвищена волога. Очищати доступні поверхні та крани рекомендується кожний день, в той час як повноцінно прибирати житло варто хоча б раз на тиждень. Слідкуйте за тим, щоб оновлювати рушники у ванній, коли вони забруднились, але це має бути не рідше ніж раз на тиждень, нові зубні щітки потрібно купувати раз на три/чотири місяці.

Пральна машина та білизна

Після прання, речі потрібно якнайшвидше вивішувати сушитись, бо, перебуваючи на вологій білизні, мікроорганізми душе швидко розмножуються. Також рекомендується хоча б іноді протирати пральну машину за гумовою прокладкою, бо саме в цьому місці можуть накопичитись сміття та бактерії. Якщо ваша пральна машина облаштована функцією дезінфекцією, то варто нею користуватись.

Слідкуйте за вмістом своєї косметички, особливо якщо ви берете її з собою в подорожі, бо тут також можуть розмножуватись бактерії. Вміст косметички повинен зберігатись в чистому та сухому місці при кімнатній температурі. Пензлики рекомендується мити хоча б раз на тиждень.

Запам’ятайте, що люблять проживати на поверхні мобільного телефону, навушників, ключів, гаманця, ланч-боксів та рюкзаку чи сумки, які потрібно ретельно та своєчасно протирати, та очищати від бруду. Це саме стосується й пульту, клавіатури, мишки – приладів, які використовують одночасно всі члени сім’ї, це необхідно для того, щоб небезпечні бактерії не потрапляли до організму та не причиняли шкоди.

Джерело: https://www.facebook.com/ulanasuprun/photos/a.1764564323828127/2499447587006460/?type=3&theater