Дієта «Пірʼїнка»

Якщо ви не страждаєте на хронічні захворювання внутрішніх органів і маєте певне уявлення про принципи здорового харчування та основи дієтології, то можете придумати власну дієту, яка буде відносно нешкідливою і дозволить вам втратити зайву вагу без негативних емоцій. Така дієта цілком може дати вам бажаний результат у вигляді втрачених кілограмів, адже дотримуватися її вам буде приємно. Ще б пак: ви самостійно розробили свою індивідуальну схему харчування! Думка про власну ексклюзивність та значущість постійно зігріватиме й підтримуватиме вас у тяжкі моменти, коли поставатиме спокуса «зірватися».

Важливо, що ваша індивідуальна дієта буде складатися з продуктів, що їх ви їсте з задоволенням – оскільки ви добиратимете їх на власний смак. Ще один важливий момент – денний раціон повинен постачати ваш організм білками, жирами та вуглеводами і принаймні мінімальним набором корисних речовин. Крім того, на дієті з обмеженням калорій нижче рекомендованої норми не варто сидіти довше ніж п’ять днів. За бажання, можна повторювати такий 5-денний курс, але кожного разу після нього слід робити перерву на один місяць.

Зокрема, одну таку доволі ефективну дієту придумала для себе жіночка на ім’я Ірина з російської глибинки. Їй вдалося власним методом скинути 35 зайвих кілограмів і стати, за визнанням її чоловіка, «легкою, наче пір’їнка». Звідси – й назва винайденої цією Іриною дієти.

Отже, вона придумала дієту, яка містить основний продукт – перлову кашу, а також три додаткові продукти – кефір, рибу і капусту. Запропонована схема харчування дуже проста, усі продукти доступні, а їх приготування забере дуже мало часу. Тому й не дивно, що дієта «Пір’їнка» знайшла своїх прихильниць передовсім серед ділових жінок, які дорожать кожною хвилиною. Можливо, вам теж припаде до смаку цей харчовий експеримент? В такому випадку – прочитайте викладені нижче інструкції та ознайомтесь із застереженнями дієтологів.

Приготуйте перлову кашу

Звечора залийте холодною водою 100 г перлової крупи. Вранці промийте набряклу крупу, поки вода не стане прозорою. Залийте свіжою водою  і варіть, поки перловка не стане м’якою (близько 20 хвилин). Можна трохи підсолити, але краще обійтися без солі.

Зварену кашу поділіть на 5 порцій, що їх ви маєте спожити за день.

Схема дієти

Сніданок

Одна порція перлової каші, одна склянка кефіру

Другий сніданок

Одна порція перлової каші

Обід

Одна порція перлової каші, шматочок риби (вареної, запеченої або приготованої на пару).

Підвечірок

Одна порція перлової каші, салат зі свіжої білокачанної капусти без обмежень (можна заправити невеликою кількістю соку цитрини і трохи посолити)

Вечеря

Одна порція перлової каші

Упродовж дня слід пити якомога більше чистої питної води і зеленого чаю.

Такої схеми харчування слід дотримуватися 5 днів. За бажанням, ви можете повторити курс перлової дієти, але слід зробити перерву на один місяць, під час якої ви маєте дотримуватися правил здорового харчування.

Застереження дієтологів

Не варто дотримуватися пропонованого режиму харчування довше ніж п’ять днів поспіль, триваліший час може завдати шкоди організму. Перловка (ячмінь) – надзвичайно корисна крупа. Вона містить значну кількість вітамінів групи В, залізо, цинк, калій, амінокислоти та інші поживні речовини. Утім, перловка, навіть в поєднанні з пропонованими продуктами, не може заповнити добову потребу організму у вітамінах.

Крім цього, тривале дотримання цієї дієти може призвести до білкового голодування, що загрожує такими прикрими наслідками, як атрофія м’язів, значне погіршення роботи внутрішніх органів і зниження імунітету. Нормальна втрата ваги не має перевищувати двох-трьох кілограмів на місяць. Швидке схуднення викликає стрес в організмі. В результаті вмикається режим економії енергетичних запасів. Кілограми відходять спочатку за рахунок води, потім – за рахунок м’язової маси і лише в останню чергу – за рахунок жиру. Причому стресова ситуація дуже міцно відкладається в «пам’яті» організму і він починає посилено засвоювати весь можливий енергетичний потенціал з отримуваних продуктів, готуючи себе таким чином до можливого наступного стресу. Саме тому є висока ймовірність за короткий час повернути втрачені кілограми в подвійній кількості. М’язова маса при цьому не повернеться, а її місце займе той самий ненависний жир. Крім того, при швидкому схудненні шкіра не встигає адаптуватися до нової ситуації і підтягнутися. Наслідок – обвисання і розтяжки.

Протипоказання

Дієта «Пір’їнка» протипоказана при хворобах шлунка, серця, нирок, порушенні обміну речовин, а також людям з непереносимістю одного з компонентів. За відсутності протипоказань дієту «Пір’їнка» можна рекомендувати як ефективну очисну процедуру з обмеженням застосування до п’яти днів.

 

Також читайте “Вегетаріанська дієта”

“Дієта «Шість пелюсток»”

“Дієта для тих, хто завжди поспішає (дієта для бізнес-леді)”