Діти успадковують низьку самооцінку від своїх батьків – говорять вчені

Однак все можна виправити! На думку вчених, самооцінка закладається ще в самому ранньому дитинстві, коли мозок дитини розвивається та освоює нову інформацію. Це дозволяє зробити висновок про те, що низька самооцінка зароджується всередині сім’ї.

Коректувати самооцінку дитину простіше, ніж дорослого, саме тому спеціалісти рекомендують починати з дитини – спершу допомогти їй навчитися здорово оцінювати себе й свої можливості, а потім вже переходити до дорослих, щоб розірвати порочне коло “спадкової низької самооцінки”.

Як підвищити самооцінку у дитини

Перше, що потрібно зробити батькам,  – це перестати боятись виростити занадто самовпевнених дітей. “Занадто багато самоповаги не буває. Самоповага відбувається із розуміння себе й навколишнього світу”, – говорить психіатр Лі Ліс.

Недавні дослідження показали, що самооцінка починає формуватися в дітей у віці близько п’яти років. Саме в цей період мозок починає створювати певні поведінкові та розумові патерни, схеми, “блоки інформації, які зберігаються у вашому мозку упродовж тривалого часу”,  – пояснює доктор Ліс.

Прожитий досвід й отриманий зворотний зв’язок складаються в позитивні установки, наприклад, “Я розумний”, “Я добрий”, “У мене виходить”. Таким же чином можуть формуватися й негативні установки, які становиться складніше коректувати з часом.

Діти регулярно пропускають через себе величезну кількість інформації, і їх установки постійно знаходяться в процесі формування. Це означає, що їх простіше скоректувати, однак при цьом вони дуже тендітні. Й позитивні, й негативні правки можуть надати величезний вплив на установки дітей.

Варто пам’ятати про те, що самооцінка будується не просто на похвалах, а на правильних похвалах. Так, наприклад, багато батьків не хочуть хвалити своїх дітей не тільки тоді, коли у них щось добре виходить, однак і тоді, коли вони намагались щось зробити й не змогли – це неправильно.

І хоча багато батьків бояться, що надмірно висока самооцінка може призвести до нарцисизму, він, навпроти, є ознакою занадто низької самооцінки. Нарциси черпають сили виключно зі своїх перемог й потребують постійну похвалу, щоб підтримувати своє величезне й тендітне “его”. Іншими словами, самі по собі похвали не являють загрози, вони, скоріше, симптом чи ресурс.

Ідея виростити впевнених в собі дітей, які не потребують постійного схвалення, з’являється як раз завдяки високій самооцінці. Нею володіють люди, які знають собі ціну, незалежно від того, що відбувається навколо.

Виховання самоефективності

Психотерапевт Джон Метьюз відзначає, що існує більш точний термін, яким можливо замінити “самооцінку” – “самоефективність” чи віра у власну здатність розв’язувати проблеми й контролювати власне життя. Замість того, щоб виховувати дітей з думкою про те, що вони круті, самоефективність направлена на виховання дітей, які усвідомлюють мету й сенс свого життя.

“Ви можете допомогти дитині стати само ефективним, підштовхуючи його до самостійного розв’язання своїх проблем, – говорить Метьюз. – Як батьки ви повинні хвалити своїх дітей, незалежно від того, яким буде результат”.

Іншими словами, безумовний позитивний зворотний зв’язок, який не залежить від результатів, є ключем до формування самоефективності. На жаль, більшість сучасних батьків виховувались в інших умовах, а тому для них буде непросто змінити свою тактику. Батьки з низькою самооцінкою частіше передають її своїм дітям.

Оскільки установки дорослих людей уже сформувались остаточно, коректувати самооцінку батьків складніше. Більш того, батьки з низькою самооцінкою можуть транслювати неправильні установки, яким передаються їх дітям.

“Діти дивляться на світ очима своїх батьків” – застерігає Ліс. – Якщо батьки не вірять в себе чи бояться думки оточення вони, скоріше за все, передають ці якості своїм дітям“.

Для того, щоб “оздоровити” самооцінку в вашій сім’ї – хваліть дітей (і одне одного) частіше, і не тільки за досягнення, однак й за спроби, навіть якщо вони не увінчались успіхом. І не забувайте про себе – якщо ви вже багато років боретесь з низькою самооцінкою, можливо, прийшов час пропрацювати це питання з психотерапевтом, щоб стати гідним прикладом своїм дітям.

За матеріалами: https://chips-journal.ru/reviews/deti-nasleduut-nizkuu-samoocenku-ot-svoih-roditelej-govorat-ucenye