Дієвий спосіб з психотерапії, який допоможе подолати нічні жахи

Всі ми інколи бачимо у снах кошмари – страшні, тривожні й неприємні сни, після яких ми прокидаємось в холодному поту. Дітям кошмари можуть снитись навіть частіше, ніж дорослим, й нерідко можуть повторюватись кожної ночі. Однак існує дієвий вихід із цієї ситуації. Про те, як допомогти дитині подолати нічні жахи та спати спокійно, ви дізнаєтесь далі.

Нічні кошмари лякають дітей сильніше, ніж дорослих, тому що вони не так добре можуть відрізняти реальність від сну, а тому їм може здаватись, що події страшного сну – це те що з ними відбувається насправді. До того існує безліч факторів, які здатні викликати появу страшних снів: зміна режиму сну, травматичний досвід, великі життєві зміни (наприклад, переїзд в інший будинок чи початок навчального року), напружена ситуація в сім’ї, страхи, тривога і т.д.

Батьки, діти яких страждають від нічних кошмарів, мають пам’ятати про те, що дитину, яка прокинулась від поганого сну, слід заспокоїти. Побудьте поряд з нею, обійміть, поясніть, що поганий сон скінчився. Допоможіть дитині відчути себе спокійніше за допомогою нічника чи іграшки-захисника.

Інколи нічні кошмари стають нав’язливими та систематичними, в цьому випадку батьки можуть спробувати вдатись до методу когнітивно-поведінкової терапії, який полягає в том, щоб “переписати” сюжет страшного сну.

“Суть терапії полягає в тому, що ви детально згадуєте свій сон, записуєте його на папір, а потім переписуєте заново – змінюєте сюжет та кінцівку. Робіть так, щоб наступного разу, коли вам насниться кошмар, він би закінчився на більш позитивній ноті”, – пояснює Абхінав Сингх, головний лікар Центру сну штату Індіана.

Доктор Сингх стверджує, що ця терапія з часом показала себе ефективно, тому на сьогодні її признають спеціалісти по сну й лікарі як найбільш дієвий спосіб звільнитись від нічних жахів. Головною умовою при цьому, як і в будь-якому лікуванні – послідовність, регулярність та тривалість.

Саме лікування відбувається в три етапи.

  • На першому: запишіть свій кошмар.
  • На другому: перепишіть сюжет кошмару, однак змініть його сюжет таким чином, щоб він став менш страшним.
  • На третьому: вивчайте й перечитуйте нову історію по 10-20 хвилин щодня.

Головною метою такою терапії, за словами доктора Сингха, є те, щоб дозволити людині, яка страждає від нічних жахів, відчути контроль над ситуацією й створити нову версію розвитку подій, яка існує в його підсвідомості.

Якщо від кошмарних снів страждає не дорослий, а дитина, то тут йому знадобиться допомога батьків, щоб впоратись з цим. Ось, що потрібно в цьому випадку зробити. Попросіть дитину з ранку максимально детально записати свій кошмар (якщо дитина цього ще не може зробити самостійно, зробіть це за неї). Уточніть всі важливі деталі, дієві особи, декорації й запишіть все в деталях. Визначте, що конкретно в цьому сні лякає дитину.

Тепер настав час змінити сюжет. Перепишіть історію, однак зробіть так, щоб страшний елемент (наприклад, монстр з шафи чи величезний кальмар) перестав бути страшним. Обговоріть з дитиною, що допоможе йому відчути себе більш впевнено ві сні, і як він може впоратись зі страхом. Нехай уявить й детально опише все, що повинно змінитись ві сні. Чим більше буде подробиць, тим краще. Ви можете навіть намалювати картинку, на якій страшний монстр перетворюється в щось невинне й смішне.

Закінчивши переписувати історію, прочитайте її разом з дитиною й нагадуйте їй освіжати сюжет в пам’яті декілька разів на день. Вашою задачею тут – зробити так, щоб мозок дитини зберігав оновлений сюжет й використовував його наступного разу, коли події сну почнуть розвиватись по звичному сценарію, який лякає.

Разом з тим лікар Сингх рекомендує батькам утриматися від того, щоб взяти ініціативу у власні руки. “Переконайтесь в тому, що ваша дитина, а не ви, проробить необхідну творчу роботу. Нехай вона сама придумає рішення. Не заважайте. Дайте їй самій  придумати історію”, – говорить він. Важливо, щоб позитивні образи самі виникали у свідомості дитини, а не прийшли ззовні – це буде сприяти тому, що він простіше їх запам’ятає та буде використовувати.

Новий сюжет потрібно повторювати 10-20 хвилин в день, і кошмар поступово перетворився у звичайний сон, який не буде заставляти вашу дитину прокидатись з криками та в холодному поту.

За матеріалами: https://chips-journal.ru/reviews/perepisite-suzet-dejstvennyj-sposob-spravit-sa-s-nocnymi-kosmarami-u-rebenka