Фітнес для мозку: прийоми покращення пам’яті

Ви помітили, що пам’ять з часом може підводити? Справа в тому, що мозку, як і іншим частинам вашого тіла, потрібно постійно підтримувати себе в тонусі, активно працювати.

Обов’язкові вимоги для покращення пам’яті:

Здорове харчування. Ваш раціон необхідно доповнити висококалорійною рибою, грецькими горіхами, лляною олією. Споживаючи картоплю, гречку, молочні продукти, злаки, яйця, свіжі фрукти і овочі досягнути бажаного результату буде набагато легше.

Більше кисню для мозку! Обов’язково влаштовуйте «кисневі п’ятихвилинки» – періодично провітрюйте кімнату. Для якісного функціонування мозку, кров має бути насичена киснем.

Алкоголю – ні! Курінню – ні! Навіть невеликий вплив цих речовин на організм призводить до значного погіршення уваги та памяті.

Мозку потрібен здоровий сон. Оптимальний час для сну дорослої людини становить 7-8 годин, підлітка – 9 годин. Достатня кількість сну забезпечує повне відновлення клітин мозку, що позитивно впливає на стан пам’яті.

Фітнес для мозку + фітнес для тіла = максимальний результат.

Регулярні фізичні навантаження стимулюють ріст нервових закінчень, активують кровообіг в мозку.


Кілька прийомів тренування пам’яті:

  • Розвивайте увагу, рахуючи кількість зелених автомобілів на вашій вулиці або пролітаючих мимо птахів. Увага – основа памяті.
  • Повторюйте інформацію. І, до речі, повторення певних знань один раз в день протягом тижня дає кращий ефект, ніж повторення сім раз підряд;
  • На думку психологів, найкращий метод розвитку памяті – вивчення іноземних мов;
  • Читайте книги та вчіть вірші. Увага концентрується і відбувається запам’ятовування деталей. Але головне, звісно, отримувати від цього задоволення
  • Іноді для покращення запам’ятовування варто лише змінити власний метод сприйняття інформації: складіть про важку формулу смішний віршик або добавте емоцій, ведучи з собою внутрішній діалог, щиро погоджуючись чи критикуючи інформацію, яку сприймаєте.

Звісно, є спеціалізовані методики, які використовуються для якнайефективнішого запам’ятовування. Спершу, вони здаються певним трюком, але з часом кожен, хто їх використовує, підлаштовує їх під себе, під своє індивідуальне сприйняття реальності. Саме тоді вони починають давати справді неймовірні результати.

Методика Цицерона:

Поділіть текст на кілька частин;

В кожному з них виберіть кілька «опорних слів», які несуть найбільше смислове навантаження;
Придумайте певний образ із вибраних слів – певну подію, персонаж – і зв’яжіть цей образ з порядковим номером тієї частини тексту, до якої він відноситься.

Інформація згадується в зворотньому порядку: за номером частини згадується образ, по образу – «опорні слова», а вже по опорним словам – весь текст.

Ця методика корисна для тих, хто робить публічні виступи.

Ланцюжок образів

Ця вправа допомагає запамятами велику кількість пар слів, а потім по першому слову легко визначити друге. Наприклад, при підготовці доповіді вам потрібно після називання конкретного слова, перейти до наступного пункту. Для цього вам потрібно вибудувати у себе в голові низку асоціацій, які поєднують ці слова між собою.

Наприклад, пара «дім – гачок» чудово запам’ятовується, якщо ви вибудуєте ланцюжок «дім стоїть біля озера – в озері вода – в воді живе риба – рибу ловлять на вудочку – а саме на риболовний гачок» . Після цього протягом певного періоду часу дім буде стійко асоціюватися у вас з гачком.

Включіть уяву – придумайте історію

Наприклад, якщо вам потрібно піти в супермаркет за великою кількістю речей, ви маєте написати їх на папері, а потім придумати історію з участю кожної з них. Перед виходом з дому ще раз прокрутіть її в голові. Забути таке буде важко, обіцяємо!

Підготувала Катерина Янковенко

Читайте також:

10 продуктів для мозку

Що їсти, щоб мозок працював краще

Продукти для мозку