Що їсти, щоб мозок працював краще

Кишечник і мозок пов’язують близько 260 мільйонів нейронів, і це є однією з причин, чому їжа є недооціненим, але дуже ефективним способом впливу на психічне здоров’я. Саме тому Дрю Ремсі, доктор медичних наук, доцент кафедри психіатрії в Коледжі лікарів і хірургів при Колумбійському університеті (Нью-Йорк) у співпраці з новим Міжнародним товариством харчової психіатрії наразі розробляє стандартизовану «дієту для мозку».

Що любить «їсти» мозок?

Не обов’язково дотримуватись якогось конкретного режиму харчування. Головне вживати побільше:

Такий раціон покращує концентрацію, наповнює енергію та підвищує впевненість у собі, що в результаті приводить до кращого піклування про власне здоров’я.

Так, згідно з результатами численних досліджень, Середземноморська дієта (з високим вмістом риб’ячого жиру, горіхів і зернових та червоне вино у помірній кількості) позитивно впливає на неврологічне і психічне здоров’я.

Є дані, що дотримуючись такого режиму харчування більше 4 років, можна знизити ризик розвитку депресії на 40%-60%.

Рекомендації по оздоровленню власного меню

Доктор Ремсі наголошує на небезпеці вживання великої кількості «безбарвних» продуктів, таких як піца, паста, рис. «Їжте веселку!» – сказала вона, додавши, що яскраві кольори зазвичай говорять про велику кількість цінних вітамінів і фітонутрієнтів.

Слід креативно підійти до свого меню і потроху заміняти шкідливі продукти чимось більш корисним у своєму раціоні. Так, якщо ви любите печиво, покрите білим шоколадом (а це, по суті, одні рафіновані вуглеводи!), спробуйте мигдаль у темному шоколаді – це одразу два улюблених продукти мозку в одному виробі: мигдаль – це джерело вітаміну E, що також містить багато мононенасичених жирів, в той час як темний шоколад (чим вищий відсоток какао, тим краще) є основним джерелом заліза і флавонолів. Якщо ж ви дуже любите гамбургери, чому б не приготувати соковиту яловичину і овочеве рагу та з’їсти це все з булочкою із висівками та насінням?

Чим небезпечне вегетаріанство?

Особливої уваги до свого раціону слід приділити вегетаріанцям – нестача багатьох корисних речовин, таких як цинк, залізо і жирні кислоти омега-3,  часто призводять до депресій, тривожності, розладів харчування і погіршення якості життя. Доктор Ремсі наголосила, що не потрібно повністю відмовлятися від м’яса, слід лише змінити підхід до нього. «Найкращий режим харчування для мозку – це ніби торт із зелені, горіхів, фруктів, овочів, зернових і бобових із «вишенькою» на вершечку у вигляді м’яса і морепродуктів», – сказала вона.

Як їжа перетворила мавп на людей

За мільйони років еволюції харчові звички людей зазнали значних змін. Якщо спочатку це були рослини, комахи та личинки, то близько 2 млн років тому у раціоні первісних людей з’явилося м’ясо, що відіграло неабияку роль у розвитку мозку. Після цього «на столі» наших пращурів також з’явилася картопля і цибуля, і нарешті близько 6000-10000 років тому із розвитком сільського господарства ми почали регулярно вживати зернові, бобові і молочні продукти. Однак за останні 100 років людство різко перейшло від натуральної їжі до оброблених продуктів із високим вмістом рафінованих вуглеводів, рослинних жирів, консервантів, емульгаторів та інших добавок – і це, на думку вчених, може бути однією з причин погіршення нашого колективного здоров’я.

Цікаво, що найбільше сприяли еволюції мозку Homo sapiens молюски: первісні люди вживали велику кількість морепродуктів, багатих на жирні кислоти омега-3 і вітамін B12, важливий для нейромедіаторної функції. Але для правильної роботи мозку слід все-таки фокусуватися не на окремих продуктах, а скоріше на режимі харчування.

За матеріалами сайту «Medscape»

Також читайте Сніданок – ваш найкращий захист

Смачні та корисні десерти від переможниці “МастерШеф-2” Єлизавети Глінської

7 причин підвищення рівня холестерину