Смачні та корисні десерти від переможниці “МастерШеф-2” Єлизавети Глінської

Переможниця другого сезону «МастерШеф» Єлизавета Глінська пов’язала своє життя із кондитерським мистецтвом. Саме вона допомогла нам розібратися у споконвічному питанні: чи можуть смачні десерти бути корисними?


– Лізо, вітаю вас із новорічними святами. Зізнавайтесь, які кулінарні шедеври були на вашому новорічному столі?

– Дякую за привітання. І вас зі святами! Для мене вже пройшов час експериментів з новорічним столом, тому із задоволенням готувала і олів’є, і шубу, рульку, картопляне пюре…

– В одному з інтерв’ю ви розповідали, що ви мрієте повернутись до «Le Cordon Bleu» і завершити там кондитерський курс. Скажіть, звідки у вас така любов саме до десертів?

– І я таки повернулась і пройшла повний кондитерський курс. Насправді ніколи не палала пристрастю до кондитерського мистецтва, а на проекті (МастерШеф-2 – ред.) десерти мені вдавалися, і так склалося, що мене стали асоціювати не з м’ясними стравами, а саме з гарним десертиком – а я і не стала пручатися. 

Коли ж потрапила до Парижу і побачила, які шедеври створюються на кондитерському курсі, то одразу зрозуміла, що я – кондитер!

– А як же з такою любов’ю до солодкого вам вдається залишатися у прекрасній формі? Доводиться ж часто куштувати цю смакоту, чи не так?

– Я дійсно куштую багато десертів! Але тільки куштую – рідко, коли з’їдаю все повністю, лише для отримання нових смакових вражень. Так щоб просто поїсти солоденького – дуже рідко. Ніколи не замовляю собі наполеон, медовик і тому подібні десерти – навіщо? Я ж і так знаю їхній смак. А ось щось цікавеньке – наприклад, тарт з ревенем, полуницею і розмарином або макарун з огірковою водою і мандарином – це із задоволенням.

– Ви взагалі активна людина, займаєтесь спортом?

– Останні півроку – навіть дуже активна! Тренування у спортзалі 3 рази на тиждень – без цього вже не можу. Хоча пару років тому йоги було достатньо. А взагалі, п’ятигодинні майстер-класи також забирають багато сил та енергії, але це і велике задоволення!

– Надворі зима, холодно, не вистачає сонечка, а смачні десерти – це чудовий спосіб підняти собі настрій. Однак зазвичай такі «антидепресанти» перетворюються на зайві кілограми. Чи можете ви підтвердити або розвіяти твердження, що смачні десерти – висококалорійні, а низькокалорійні  – не дуже і смачні.

– Не можу сказати, що смачні десерти абсолютно безкалорійні – звичайно ні! Просто всьому треба знати міру. І все ж є у мене декілька корисних і смачних десертів, так що з мене рецепт!

– Які десерти ви б назвали витонченими, надзвичайно смачними і при цьому відносно дієтичними?

– Це, звичайно, граніти і сорбети, а також граноли і фруктові десерти з крамблом. Не можна не згадати про чізкейки – наприклад, гарбузовий і моя остання знахідка – чізкейк із хурмою! А желе на натуральних соках зі свіжими ягодами? Насправді, я так можу довго перераховувати!..

– Лізо, прошу вас, не зупиняйтеся! Назвіть ще парочку «корисностей».

– … а справжній французький мармелад на пектині – ще й яка «корисність»! Той же домашній зефір…

– Все навіть звучить надзвичайно апетитно! Лізо, ви якось сказали, що ваша улюблена кулінарна книга – це книга Мішеля Ру «Соуси». Скажіть, будь ласка, чи відіграють соуси таку ж важливу роль у приготуванні десертів, як і основних страв? І що взагалі є найголовнішим у приготуванні смачного десерту?

– Так, дійсно. Це і досі одна із моїх улюблених книг. У кондитерській справі важливо все! Кожна деталь, від правильно приготовленого ніжного бісквіту і до ягідки на тортику. Немає якісного оксамитового крему – торт не вдався. Бісквіт плаский і гумовий – теж провал, глазур грудочками – невдача! Так що один соус ситуацію навряд чи врятує!

– Наскільки я знаю, ви зараз працюєте над вашою власною кулінарною книгою. Вона буде присвячена кондитерським виробам? Що є найголовнішою її «родзинкою»? 

– Так. Зима – час побути вдома, Тому книга пишеться достатньо активно! Це книга для людей, захоплених кондитерським мистецтвом. За кілька років активного спілкування у соцмережах я тепер дуже чітко розумію, чого ж не вистачає читачам, яка їм потрібна книга. У моїй книзі все побудовано за принципом «від простого до складного». Для мене дуже важливо було дослідити і пропрацювати кожен рецепт так, щоб у виконавця не виникло жодних проблем, щоб після довгого дня клопотів з десертом не виникло відчуття розчарування. Я на деякий час, а, можливо, і назавжди, стану другом і помічником, допоможу обійти всі гострі кути – адже я сама пройшла через це. Ну і звичайно – поетапні фотографії – це також важливо, і без такої підказки часто не обійтись!

– Коли ви плануєте її завершити?

– Я вперше зіткнулась із чимось подібним, і спочатку все здавалося мені доволі простим. Але я не знаю, скільки часу займе робота редакторів, фотографів і ще багато різних нюансів… Але сто відсотків, що книга вийде у 2015 році!

– І наостанок, поділіться, будь-ласка, з нашими читачами фірмовим рецептом десерту від Єлизавети Глінської.

– Якщо ми вже говоримо про корисні рецепти, є у мене один торт-улюбленець з мюслі, грушею і легким кремом.

– Дякую за розмову! Із нетерпінням чекатимемо на вихід вашої книги та відкриття вашої кондитерської

–  І вам дякую, всього найкращого!

Бесіду вела Галина ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

Рецепт “Грушевий торт без випікання”

Також читайте “Їсти здорово!”