Глютен: чи потрібен він організму людини?

Безглютенова дієта сьогодні починає набирати популярності. В пресі та на просторах Інтернету все частіше з’являється інформація про шкоду глютену на організм людини. 

Глютен – група білків, що входить до складу злакових: овес, пшениця, жито, ячмінь. Це звичайна клейковина, суха розсипчаста маса сірого кольору, яка, вступаючи в контакт з водою, перетворює борошно в еластичне тісто. Він не просто покращує смакові якості продуктів, він – хороший консервант. Чим більше клейковини, тим «пишніша» випічка, але не тільки пшеничне борошно є основним джерелом глютену. 

Все більше людей відмовляються від споживання глютену, аргументуючи тим, що він шкідливий для організму людини. Дійсно є люди, які страждають на целіакію – це непереносимість глютену, іншими словами алергія.

Її прояви:  біль у животі, важкість у шлунку, діарея , сильні головні болі, випадіння волосся, погіршення обміну речовин, біль у суглобах, шкірний висип. В домашніх умовах не можна виявити алергію на глютен. Як варіант, можна відмовитись на тиждень від споживання продуктів, що містять глютен і подивитися, як при цьому будете себе почувати. В подальшому звернутися до лікаря для проведення обстеження. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я – 1% населення планети страждає на целіакію — спадкову непереносимість глютену.  

Продукти, що містять глютен: випічка, солодощі, йогурти, сиркова і сирна маса, твердий сир, згущене молоко, вершки, масло, маргарин,напівфабрикати з м’яса та риби, ковбаса і навіть, пиво.

Продукти, що містять «прихований» глютен (у складі не зазначається наявність глютеновмісних продуктів): кетчупи, соуси, отцет, квас, алкогольні напої; розчинна кава, какао- порошок; сухі супи та приправи.

Їжа, що не містить глютену

Продукти на яких є наліпка «Free gluten». Гречка, кукурудзяна, рисова крупа, картопля, бобові, яйця, горіхи, рослинні олії, натуральні м’ясні та рибні продукти  – не містять глютен.

При відмові від глютену потрібно враховувати, що хліб – це джерело вітамінів групи В та клітковини. Припинивши споживати вироби з пшеничної муки, потрібно вводити до раціону поживні речовини, до яких входять вітаміни групи В. Не менш важливим є те, що виробники безглютенового хлібу додають до тіста більшу кількість жирів для того, щоб забезпечити збереження смакових якостей продукту.

Вживати продукти, що містять глютен чи перейти на безглютенову дієту – це справа особиста. Але пам’ятайте, всюди потрібно дотримуватися балансу і в дотриманні безглютенової дієти також. Краще зайвий раз проконсультуватися з лікарем і не завдати шкоди здоров’ю. 

Підготувала Інна Ляшенко