Чому болить голова у вагітних

Юлія ДАВИДОВА, д. мед. н., професор,
зав. відділенням акушерских проблем екстрагенітальної патології 
ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології НАМН України»

Аліса ЛИМАНСЬКА, старший науковий співробітник
відділення акушерских проблем екстрагенітальної патології
ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології НАМН України»


Під час вагітності жінка може зіштовхнутися з деякими проблемами зі здоров’ям. Наприклад, головним болем, який під час вагітності виникає часто, в різний час доби і з різних причин. Як не дивно, але головний біль, що часто повторюєтья у жінки, може бути ознакою вагітності, про яку вона ще не знає.

Більше 80% жінок рано чи пізно скаржаться на головний біль при вагітності. Якщо навіть до вагітності жінка була абсолютно здорова, то під час виношування дитини у неї частішають випадки головного болю. Іноді вони стають сильними, такими, які складно терпіти. Головний біль може виникнути в будь-який момент під час вагітності, але він, як правило, найпоширеніший під час першого і третього триместрів вагітності.

Існують фактори, здатні спричинювати головний біль у цей період.

Причини виникнення головного болю при вагітності

1. Гормональні зміни. Зміна кількості та якості гормонів сильно впливає на стан нервової системи.

2. Гіпотонія пов’язана з переважанням прогестерону над іншими гормонами. Він має розслаблюючу дію на м’язові клітини всього організмі, у тому числі і на стінку судин. Внаслідок чого вони розширюються, і тиск спадає. Головний мозок відчуває нестачу кисню, чим переважно і пояснюється головний біль при вагітності.

3. Гіпертоніяпідвищення артеріального тиску. Виникає в основному у третьому триместрі, оскільки до цього моменту відбувається значне збільшення об’єму циркулюючої крові. Якщо є схильність до артеріальної гіпертензії, то треба вживати заходи профілактики з початку вагітності. Деякі захворювання нирок призводять до збільшення артеріального тиску, тому треба стежити за їх станом.

4. Прееклампсія. В основу цього ускладнення вагітності покладено генералізований спазм судин, одним із симптомів якого є підвищення тиску. Також для гестозу характерні білок у сечі і поява набряків. Через спазм судин порушується кровообіг в центральній нервовій системі, що супроводжується сильним головним болем, миготіння мушок перед очима і втратою свідомості. Це дуже серйозний стан, що вимагає негайного лікування.

5. Харчові фактори. Вживання холодної їжі або продуктів, що містять тирамін і фениламін (азотисті сполуки, здатні впливати на стан судин), може спричиняти напади головного болю. Слід бути обережним у споживанні таких продуктів:

  • шоколад;
  • горіхи;
  • йогурти;
  • куряча печінка;
  • авокадо;
  • цитрусові;
  • банани;
  • консервовані та мариновані вироби;
  • страви японської кухні;
  • чай;
  • кава;
  • сосиски;
  • червоне вино;
  • сир.

6. Голодні головні болі. Причина голодного головного болю під час вагітності в такому випадку – це нестача поживних речовин, зокрема глюкози. Краще харчуватися дробно, через короткі проміжки часу.

7. Надмірна вага.

8. Зоровий тиск або тривале вимушене перебування в одному незручному становищі.

9. Алергічні реакції.

10. Зневоднення організму.

11. Загострення хронічних захворювань. Проблеми хребта можуть призводити до головного болю. Через те, що навантаження на хребет в період вагітності збільшується, часто загострюється остеохондроз, і приєднується головний біль. Нейроциркуляторна астенія (вегетосудинна дистонія) теж є приводом для занепокоєння, тому що проявляється спазмом судин і тяжкістю в голові.

12. Виникнення нових захворювань. Менінгіт, енцефаліт, синусит, захворювання нирок і захворювання очей завжди супроводжуються головним болем. Зазвичай він інтенсивний, не зменшується після прийому простих лікарських засобів і вимагає невідкладної терапії.

13. Стресовий фактор. Жінка в період вагітності дуже чутлива до будь-яких проявів стресу, страху або агресії. Будь-яке хвилювання, психоемоційне напруження, переживання або ще гірше – депресивний стан є причинами головного болю. Тому навіть невеликий конфлікт може призвести до головного болю.

14. Зміна погодних умов. Головний біль при вагітності виникає при підвищенні або зниженні атмосферного тиску. Це завжди знаходить відгук в організмі будь-якої людини, а особливо у вагітних.

15. Фізичні подразники – мерехтливе світло, шум, різкі запахи.

16. Головний біль вихідного дня. Тут мається на увазі, наприклад, триваліший, ніж зазвичай, денний сон, від чого також може розболітися голова.

17. Мікроклімат у приміщенні: дуже сухе або тепле повітря, багато тютюнового диму.

Найнебезпечнішою патологією при вагітності, що супроводжується головним болем, є важка прееклампсія.

Важка прееклампсія – важкий стан при вагітності, пов’язаний з виникненням факторів, які призводять до високого артеріального тиску і призводять до ураження нирок, печінки, мозку і відшарування плаценти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 “10 продуктів, які не потрібні майбутній мамі”

“Корисні звички майбутньої мами: їмо з розумом”