Лікування гіпнозом: коли, кому й для чого?

   Техніки гіпнозу відомі нам ще з давніх давен, але досі механізм його дії є не до кінця зрозумілим. При цьому гіпнотерапія часто може стати вирішенням низки суто медичних проблем. Про гіпноз в медицині та у нашому повсякденному житті – говорили із гіпнотерапевтом Мариною ІВЕРОВОЮ.


– Гіпнотичний транс – що це за стан, і чи є він природним для організму людини?
– Гіпнотичний транс є природним і корисним станом людини. З точки зору фізіологічних процесів – це аналог нашого передсонного стану. Тому всі люди, які вміють засинати, можуть увійти у гіпнотичний стан. У цьому стані ваша свідомість (діяльність мозку) загальмовується, і активуються інші сторони людини – підсвідомість або усвідомленість (в залежності від духовного розвитку). Стан трансу може викликати фахівець або сама людина за допомогою самогіпнозу. Існує безліч способів досягти гіпнотичного трансу: медитація, духовні практики, музика, танець, спів, фізичні маніпуляції, спогади, тощо.

– Для лікування яких станів найчастіше застосовується медичний гіпноз?

– Насамперед, це депресії, роздратування, стомлюваність, різноманітні страхи і фобії, ряд психосоматичних станів, загальна незадоволеність життям і взаємовідносинами з оточуючими.

– Якщо говорити про депресії, панічні атаки, неврози – що може зробити гіпнолог такого, чого не може психолог?

– Психолог шукає причинно-наслідкові зв’язки у свідомості людини, але величезна кількість інформації знаходиться у підсвідомості – щоб «діставати» її звідт и і потрібен гіпнолог. Крім того, самі сеанси гіпнотерапії проходять на так званих «тета-хвилях», що сприяє поліпшенню загального стану людського організму та його взаєминам із навколишнім світом.

– Що це за «тета-хвилі»?
– Тета-мозкові хвилі – це коли активність мозку працює в діапазоні 4 – 8 Гц, це стан, близький сну, межа між свідомістю і підсвідомістю, і навчившись контролювати стан тета, ми отримуємо доступ і можливість впливу на ту потужну частину підсвідомості, яка недоступна нам у звичайному, бадьорому стані (близько 30 Гц). Коли ми знаходимося у стані тета, ми отримуємо підвищені здібності до глибокого зцілення, навчання і росту.

– Як саме діє гіпноз?

– Під час гіпнотрансу людський мозок працює приглушено, відсутній аналіз, і тоді все, що видається під час гіпнозу, сприймається як реальність. Людина створює власну реальність, не думаючи про те, можливо це чи ні. Це як мріяти: чим яскравіше уявлення, відчуття – тим швидше це реалізується в житті. В результаті весь внутрішній і зовнішній світ людини підлаштовується під створений нею образ.

– Чи можливе застосування гіпнозу для зменшення больової чутливості – наприклад, при пологах чи операції без анестезії?

– Гіпноз може знизити больові відчуття. Наприклад, під час пологів, жінка може самостійно входити у гіпнотичний стан, що дозволить їй перейти від переживання болю на проживання позитивних почуттів – радості, любові до своєї дитини. Такий стан безумовно є найкращим для народження дітей. Це я можу стверджувати зі свого особистого досвіду – мої троє дітей були народжені вдома без медичного втручання у природний процес пологів, шляхом переходу на тета-стан, що допомагало усвідомлено проживати народження дітей, без явного фізичного відчуття болю.

– Наскільки ефективним є гіпноз у лікуванні залежностей?

– Він є дуже ефективним при бажанні самого пацієнта позбутися залежності. Якщо ж бажання йому нав’язано оточенням, то ефект буде незначним або коротким.

 
– Чи подіє гіпноз на людину, що скептично налаштована?
– Існують методики, які вводять у гіпноз навіть скептиків, але я їх не застосовую. Вони не є корисними для людини і несуть тимчасовий ефект. У моїй діяльності я використовую тільки екологічні практики та лише при наявності щирого бажання людини щось змінити у своєму житті.

– Техніка НЛП (нейролінгвістичне програмування) – це теж свого роду гіпноз? Як ви до неї ставитесь?

– Техніка НЛП може сприяти введенню у гіпнотичний стан. Моє ставлення – нейтральне. Багато технік є лише інструментами, питання лише в тому – наскільки етичні вони в застосуванні? Для мене в першу чергу важливі етичність та екологічність технік гіпнозу.

– Які ще розповсюджені техніки не є екологічними?

– Це реклама. Працює вона так: людина провела весь день на роботі – там, де мозок змушений активно працювати. Увечері, вдома, мозок природним чином переключається на повільну фазу, поступово переходячи на альфа і тета-хвилі. І ось в цей момент його підсвідомість відкрита для зовнішнього сприйняття. Людина вмикає телевізор, щоб відпочити, переключитися, але насправді, саме в цьому втомленому стані вона починає записувати у свою підсвідомість різні чужі програми. Реклама – це прихований інструмент гіпнотичного впливу.

– І наостанок – чи є протипоказання до гіпнозу?

– Так, в  першу чергу – це психічні і соматичні захворювання в гострій фазі.  

Підготувала Галина Теличук