Як уникнути подразнення від гоління?

гоління подразнення

Подразнення може з’явитися на будь-якій частині тіла, де ви голитесь – на обличчі, ногах, під пахвами або в зоні бікіні. Подразнення, зазвичай, викликане:

·       сухим голінням

·       неправильною технікою гоління

·       використанням тупих лез

Крім того, воно виникає коли волосяний фолікул відкритий після гоління і туди потрапляє подразник, наприклад, солона вода, хлор або протисонцевий крем.

Як запобігти подразненню?

Як би неприємно це не було, воно, зазвичай, має тимчасовий характер і проходить самостійно. Однак ви можете запобігти цьому, дотримуючись деяких схвалених експертами порад: 

Ніколи не голіться насухо

Сухе гоління ніколи не отримає схвалення жодного дерматолога. Завжди користуйтесь милом або кремом для гоління.

Якщо ваша шкіра схильна до подразнення або фолікуліту (запалення волосяних фолікулів), використовуйте креми для гоління для чутливої шкіри.

Не використовуйте так звані безводні бритви – навіть якщо вони містять певну речовину, що виділяється під час гоління, ви все одно можете відчувати певний дискомфорт після гоління, – говорить дерматолог Дебра Джаліман, доктор медичних наук.

Часто міняйте леза

Тупі леза повні бактерій та мертвих клітин шкіри. Вони також смикають волосся, що може викликати ще більше подразнення та запалення.

Дерматологи рекомендують використовувати бритву з декількома лезами, оскільки це зменшує кількість разів, коли вам доведеться прикладати бритву до шкіри, і зменшує ймовірність подразнення.

Використання бритви, забитої волоссям та рештками мила, також може стати причиною подразнення.  

Дотримуйтесь правил гоління

Перед голінням користайтеся скрабами, щоб видалити відмерлі клітини шкіри – це повністю виводить волосся з фолікула.  

Голіться під час купання або приймання душу, тоді ваше волосся було добре зволоженим перед початком роботи. Доктор Джаліман також рекомендує голитися у напрямку росту волосся (так вниз, а не вгору), використовуючи легкі короткі рухи.

Відразу  після гоління швидко промийте область, яку ви голили, холодною водою – це закриває пори, перш ніж на шкіру потрапить крем.

Як часто можна голитися

Можливо, у вас є звичка голитися кожен день, але, можливо, вам робити цього не потрібно.

Якщо подразнення після гоління виникає регулярно, то варто робити цю процедуру через день або навіть лише кілька разів на тиждень. 

Як лікувати подразнення?

Перший варіант лікування подразнення – це просто чекати, поки висип зникне, і не голити знову уражену ділянку, поки вона не загоїться.

Вибирайте ніжні, некомедогенні (ті, що не закупорюють пори) зволожувачі для шкіри без ароматизаторів.

Але якщо висипка особливо дратує, або ви просто не можете миритися з волоссям, що вже відросло і хочете якнайшвидше почати голитись, кілька речей можуть допомогти прискорити загоєння.

Можуть допомогти засоби з протизапальними інгредієнтами – алое вера має заспокійливу дію.

Однак його ніколи не слід використовувати у нерозбавленому вигляді. Навіть у розведеному вигляді масло чайного дерева може подразнювати шкіру деяких людей, тому спочатку проведіть швидкий тест на шматочку шкіри, щоб перевірити, чи готові не маєте ви алергічної реакції.

Олія чайного дерева – ще один протизапальний продукт, який зазвичай використовується як природний засіб для загоєння незначних ран і заспокоєння опіків. Ще один засіб – гідрокортизон також може допомогти зменшити набряк і почервоніння. 

І якщо жоден із цих позабіржових засобів не допомагає зняти симптоми подразнення, зверніться до дерматолога.

Джерело:

https://www.health.com/beauty/skincare/how-to-prevent-razor-burn