Йога допоможе при депресії

Депресія – стан психічного здоров’я, що чинить вплив на мозок та нерідко розвивається у ранньому дорослому віці. Частіше на цей розлад страждають жінки, ніж чоловіки. Лікування депресії включає як корекцію способу життя та психотерапію, так і медикаментозні методи. Ефект більшості антидепресантів направлений на хімічні реакції у нашому мозку. Кожен препарат має свій механізм дії, проте усі вони призначаються з однією метою – відновити баланс нейротрансмітерів.

Деякі люди успішно лікуються антидепресантами, та, на жаль, не всім вони допомагають. На когось препарат не діє, і симптоми хвороби лишаються незмінними, дехто дуже страждає від побічних ефектів, інші ж просто не хочуть приймати медикаменти. Лікарі та дослідники протягом багатьох років працювали, щоб знайти альтернативні способи терапії депресії.

Дієти, фізичні вправи, психологічні консультування та допоміжна терапія – деякі з таких методів, які продовжують вивчати. Іншою ж альтернативою є йога.

У нещодавньому дослідженні люди, що страждали на депресію, займалися йогою 2-3 рази на тиждень і додатково практикували її вдома. Частина з них вживала антидепресанти. В усіх учасників, незалежно від того, приймали вони ліки чи ні, спостерігалося полегшення симптомів захворювання.

Зокрема, в цьому дослідженні використовувалася айєнгар-йога, в основі якої – прагнення досягти гармонійного розвитку та бездоганних форм за допомогою правильного положення тіла. Особлива увага приділяється контролю над диханням, відомому як «пранаяма».

Для деяких людей медикаментозна терапія – єдиний варіант, який може допомогти при депресії. Проте тепер відомо, що заняття йогою приводять до значного зменшення симптомів хвороби. Таким чином, йога є справді рятівним альтернативним методом лікування депресії без ризику розвитку побічних ефектів або шкідливих взаємодій ліків.

За матеріалами www.worldhealth.net