Гра – найпотужніша мотивація до спорту!

Перший пункт нашої подорожі знаходиться поблизу Житомира. Невеличке містечко з населенням близько п’яти тисяч мешканців, танково-ремонтний завод, спортивно-оздоровчий комплекс «Танкіст», гімназія. Все поруч. Ми прямуємо до Новогуйвинській гімназії, саме там сьогодні буде урочисто відкрито перший спортмайданчик, зведений Фондом Кличко та Фундацією Кока-Кола в рамках проекту «Клич друзів – граймо разом!»

Гімназія відома, вихованці гідно представляють свій заклад на різних змаганнях обласного рівня. У районі з фізичного виховання взагалі вважається найкращою. Цікаво буде дізнатись, як цього досягли педагоги?

Поки блукаємо коридорами шкільної будівлі, шукаючи вихід на стадіон, потрапляємо до спортзалу – маленька дівчина на дуже пристойному рівні демонструє гімнастичні вправи. Нарешті знаходимо потрібні двері.

Надворі прохолодно і часом дощить, але дітям це не перешкода, новенький майданчик вабить до себе, і там зібралась велика юрба дітей, які вже випробують себе та спортивне знаряддя на міцність. Видно, що малеча просто у захваті від яскравих кольорів і можливостей, які відкриваються для ігор!

Ось і перший очевидний рецепт, як підвищити рухливу активність дітей – дати їм хороше місце, де цим можна займатись. Це підтверджує і вчитель фізкультури місцевої гімназії Андрій Босик.

Раніше на перервах між уроками дітей було не вигнати на свіже повітря зі шкільних коридорів. Тепер навпаки – не докричатися зі спортмайданчика назад, – сміється Андрій.

До речі, саме Андрій брав безпосередню участь у підготовці цьогорічної заявки на конкурс. Здається, він справді небайдужий до стану здоров’я гімназистів. Наприклад, сам, проаналізувавши статистику захворюваності учнів закладу, розробив авторський комплекс лікувально-профілактичних вправ і успішно його впроваджує. За два роки половина дітей, які займалися лікувальною фізичною куль, перейшла зі спеціальної групи до підготовчої, що вже дає змогу займатися повноцінною фізкультурою. Такої програми немає більше ніде в районі, скоріш за все, і в області теж.

Продовжую розпитувати Андрія. Чим ще займаєтесь? Як вдається зацікавити дітей? Чи є якісь особисті педагогічні секрети?

– Навчальний процес в гімназії не починається без ранкової гімнастики, на великих перервах проводимо змагання з тенісу, граємо в ігри… До речі, елемент гри у фізичному вихованні дітей чи не найважливіший. Чим ще, як не цікавою грою, можна привабити дитину, особливо маленьку? Ось, наприклад, бачите високого хлопця? Догрався вже до спортивної школи в Житомирі. Серйозно займається баскетболом, а починалося все ще в четвертому класі з простих ігор з м’ячем.

Отак девіз і назва проекту «Клич друзів – граймо разом!» втілюється в життя в місцевій гімназії. З новим спортмайданчиком для учнів шлях до здоров’я та гарних спортивних результатів стане ще більш цікавим та безпечним.

Ілля Аркадьєв
спеціально для “Живи активно!”