Остання зупинка на Заході подарувала свято

Так, як зустрічали нас у Вашківцях, не зустрічали ще ніде. Цього разу не ми робили свято, а його влаштували нам. Було дуже несподівано. Організатори конкурсу «Клич друзів – граймо разом!» з Фонду Кличко та Фундації Кока-Кола як завжди приїхали завчасно, але їх вже чекали. Близько півтисячі учнів Вашківецької ЗОШ, більше тисячі вашківчан прийшли привітати гостей з Києва та подякувати за новенький спортивний майданчик.

Тиждень тому у школі проводили день української вишиванки і в цей день учні посадили алею каштанів, що їх їм прислали організатори з Києва. Сьогодні вони всі теж прийшли у вишиванках. Такої кількості вишиванок та ще й таких різноманітних я, напевно, ще ніколи не бачив у своєму житті!

Діти та вчителі влаштували з відкриття майданчика справжнє свято. Почалось все з флеш-мобу, який підготували учні. Десятка зо два хлопців під національний гімн урочисто розгорнули величезний національний прапор, творчі колективи «Черемош» та «Писаночка» підготували просто вражаючий танцювальний виступ. І куди ж без короваїв для гостей, просто гігантських і дуже смачних. Але найбільше вразив живий орнамент у вигляді квітки, який вишикувавшись зробили учні школи!

– Хотіли малий тризуб зробити, та не вистачило трохи часу на підготовку. Але теж красиво вийшло, правда? – питає дівчинка, одна з «пелюсток» квітки. – Ми на вас чекали, готувались, вам подобається?

Та як таке може не сподобатись! Разом з організаторами я стояв приголомшений і чекав на наступні сюрпризи, що їх підготували діти. У принципі, все стає зрозуміло, коли перечитуєш конкурсну заявку вашківецької школи. До її підготовки, здається, були причетні всі жителі села: сотні підписів та листів, майже професійні фото та відеоматеріали – всі доклали руку до перемоги. Але на цьому не зупинилися. Коли дізнались про перемогу, почали готуватися до самого свята: зробили спеціальне місце для спортмайданчика, огороджене живоплотом, доріжку та п’єдестал для переможців, посадили квіти та каштани, розвісили афіші по селу та навіть зробили запрошення по місцевому радіо.

Директор школи Надія Костянтинівна Бучацька, яка все це організувала, людина дуже активна і незвичайна. Саме веде на місцевій радіостанції щотижневу передачу про здоровий спосіб життя. Про себе говорить не охоче, а ось про інших вашківчан – залюбки.

– Наше село невеличке, всього близько семи тисяч населення. Але можу з гордістю сказати, що є в нас чимало видатних особистостей, зокрема і в фізичній культурі й спорті. Наприклад, сьогодні на святі присутній  випускник нашої школи, Чемпіон світу з  волейболу серед ветеранів Олег Дарій. Із задоволенням приїхав на свято з Чернівців. На жаль, уже не може бути з нами, але ми його добре пам’ятаємо і дуже любимо, відомий майстер спорту Гавриш Дмитро Миколайович. Він понад сорок років викладав у нашій школі фізкультуру. А от інший наш видатний учитель фізичного виховання, дякувати Богові, ще працює – Іван Миколайович Мельничук, відомий не лише на Вижниччині, а й далеко за її межами. Він має майже півстоліття педагогічного стажу і нині проводить відкриті уроки з фізичного виховання у Чернівецькому обласному інституті післядипломної освіти вчителів. Саме цим людям велика подяка, вони заклали спортивні традиції у нашій школі!

Команда проекту «Клич друзів – граймо разом!» також підготували приємні сюрпризи для всіх учасників свята: спортивні конкурси, змагання і звичайно ж – подарунки!

Дуже не хотіли нас відпускати вашківчани. Я теж із задоволенням поспілкувався б ще із такими гостинними хазяями, тим більше тут стільки цікавих особистостей! Сподіваємось і надалі наша подорож буде приносити не менш захоплюючі зустрічі!

Ілля Аркадьєв

спеціально для “Живи активно!”

Також читайте “Спортмайданчик та сила волі – ось все, що потрібно!”

“Хто день починає з зарядки – у того здоров’я в порядку!”

“Перемога на рингу цінніша за віртуальну”