Проблеми, які виникають внаслідок дефіциту кальцію

кальцію

Дефіцит кальцію в організмі може призвести до розвитку хронічних хвороб. Кому і чому загрожує остеопороз?

  • Жінкам. Захворюваність серед жінок втричі вище, ніж серед чоловіків.
  • Людям похилого й старечого віку. Ризик остеопорозу зростає з віком.
  • Людям із низькою масою тіла. Жінкам, що важать менше 56 кг, і чоловікам вагою до 70 кг.
  • Високим людям. Жінкам вище 172 см, чоловікам вище 183 см.
  • Усім, чий організм із різних причин має дефіцит кальцію. Через уживання медикаментів, гормональні захворювання, порушення засвоєння кальцію.
  • Людям зі шкідливими звичками. Тим, хто вживає алкоголь, курить.

Кальцій – це будівельний матеріал для кісток

В організмі дорослої людини при­близно 1000 г кальцію: 99% — у кістках, а 1% — у плазмі крові. Своє кальцієве «депо» (біохімічний термін) є в кожній клітині. Основне депо кальцію в людському організ­мі — кісткова тканина.

Кальцій і розвиток остеопорозу

Встановлено безпосередній зв’язок між браком в організмі кальцію й розвитком остеопоро­зу. Насичення організму достат­ньо його  кількістю  допомагає зменшити ймовірність остеопоро­тичних переломів кінцівок і трав­мування хребців навіть за наявнос­ті чинників ризику.

Кальцій і проблеми здоров’я

Дефіцит кальцію негативно впли­ває на найрізноманітніші процеси в організмі. Окрім участі у форму­ванні й забезпеченні міцності кіст­кової тканини, кальцій справляє дію на регулювання артеріального тиску та процеси згортання крові, скорочення м’язів, сприяє проду­куванню деяких гормонів. Поши­рена проблема, яка виникає через дефіцит кальцію, — карієс. Зважа­ючи на те, що карієс мають понад 90% жителів України, достатнє на­сичення свого організму кальцієм є щоденним завданням практично для кожної людини.

Які продукти містять кальцій?

Його високий уміст  у твердому сирі й кисломолочних продуктах. На кальцій також багаті волось­кий горіх, кунжут, мигдаль, фундук, яблука, абрикоси, вишні, какао, чи­мало овочів (бобові, капуста, селе­ра, морква, картопля).

Чому кальцій приймають додатково до їжі?

Особливості харчування сучас­ної людини пов’язані з обмеже­ним вживанням деяких продуктів, зокрема таких, що містять багато кальцію. Крім того, є медичні по­ради щодо приймання добавок із кальцієм. Його рекомендують для профілактики й комплексного лі­кування остеопорозу, карієсу, пе­реломів кісток жінкам у період ме­нопаузи, людям, які піддаються великим фізичним навантаженням, проходять курс лікування гормо­нальними препаратами тощо.

Дефіцит кальцію зазвичай вини­кає в дітей у період інтенсивного росту (з 12 років), у вагітних і жінок, які годують грудьми, — у ці періоди призначають кальцій додатково до раціону.

Вам також може бути цікаво