Що потрібно знати про простатит

Простатитом називають запальне захворювання передміхурової залози. Якщо виникає запальний процес, внаслідок наявності інфекції, то це призводить до порушення функції всієї сечовидільної системи. До лікування гострого простатиту, як і хронічного запалення залози необхідно підходити комплексно, і цей процес має наглядати дипломований спеціаліст. Згідно зі статистичними даними, хворобу діагностують у 55% чоловіків, які досягли 50 років і 30% – після 35.

Серед основних різновидів хвороби можна виділити хронічний, бактеріальний, гострий (трапляється не часто) та хронічний не бактеріальний простатити. Причиною запального процесу в передміхуровій залозі, найчастіше є інфекція, джерелом якої можуть бути сечовидільна система або віддалені органи. Варто зауважити, що вирішальну роль  у виникненні простатиту відіграє застій крові та сперми в залозі.

 

Фактор, які сприяють виникненню захворювання

  • переохолодження та «офісного» способу життя
  • постійних стресів та низького імунітету
  • хронічних закрепів
  • хронічних захворювань
  • урологічних та венеричних хвороб в минулому
  • порушень гормонального фону та тривале утримання від статевих стосунків
  • статевих інфекцій

Варто зауважити, що кожен окремий випадок потребує індивідуального підходу, з врахуванням причин та факторів виникнення простатиту.

Хронічний простатит

Захворювання може бути хронічним бактеріальним та хронічним абактеріальним простатитом.

Симптоми запального процесу можуть бути досить різноманітними, однак до самих поширених можна віднести неприємні відчуття, які локалізуються в малому тазі, тягучий біль, порушення сечовипускання та еректильні прояви. В деяких випадках хронічний простатит протікає безсимптомно у чоловіків. Лікувати це захворювання має вузькопрофільний фахівець.

Больовий синдром. У випадку хронічної форми захворювання інтенсивність болю може змінюватись: від тягучої до сильної, яка найчастіше з’являється вночі.

Розлади сечовипускання.  Дизуричні порушення, як правило, виникають на початковому етапі захворювання, однак кожен випадок індивідуальний.

Ерекційний синдром. У цьому випадку мова йде про нічні неконтрольовані ерекції, проблеми, які виникають з сім’явипорскуванням, «стертий» оргазм та неприємні відчуття під час статевого акту. Варто зауважити, що ці розлади здатні наростати у випадку застійного простатиту, для лікування якого характерні певні нюанси.

Гострий простатит

Захворювання може протікати в трьох стадіях (катаральній, фолікулярній і абсцедуючій) і він починається, найчастіше, з яскраво виражених симптомів. Серед загальних скарг, характерних для запалення простати можна виділити тяжкість в області малого таза, порушення сечовипускання, часті позиви до випорожнення, зростання температури, відчуття ознобу та слабкості.

Деякі випадки гострої форми хвороби  потребують стаціонарного лікування.

Діагностика простатиту та методи його лікування

Діагноз встановлюють після того, як пацієнт пройшов всебічне обстеження, та має в наявності лабораторні дослідження. У випадку бактеріального простатиту слід здати загальний аналіз крові та сечі, а також бакпосів сечі та секрету простати. Окрім цього, лікар має дослідити саму залозу. Діагностику не бактеріального простатиту слід проводити за допомогою ультразвукового дослідження. При цьому схема лікування у кожному випадку має бути індивідуальною.

Як проводити лікування простатиту
Необхідно визначити вид простатиту. Для лікування хронічного простатиту бактеріальної етіології призначають антибіотики. Досить ефективними у випадку хронічної та абактеріальної форми захворювання є фізіотерапія, масаж простати та альфа-блокатори.

 

Якщо неухильно дотримуватись всіх рекомендацій лікаря, то простатит можна вилікувати.
Ускладнення, які можуть виникнути при хронічному простатиті.

Якщо нехтувати лікування, то це може стати причиною виникнення серйозних проблем у чоловіка. Серед найбільш поширених наслідків можна виділити: хронічний калькульозний простатит, абсцес залози, кіста. Також наслідком простатиту є психологічні та еректильні порушення (імпотенція, зниження статевого потягу та передчасна еякуляція).

Профілактика хронічного простатиту

Використання профілактичних заходів допоможе вам надовго зберегти «чоловіче» здоров’я. Для того, щоб запобігти простатиту необхідно дотримуватись режиму, своєчасно лікувати інфекції, раціонально харчуватись, бути фізично активними та використовувати засоби контрацепції, Також остерігайтесь переохолодження та перегрівання. Якщо виникли тривожні симптоми то слід відвідати уролога. Не сподівайтесь на «авось».