Що потрібно знати про засмагу

Засмагою називають захисну реакцію шкіри, а саме її потемніння  під впливом ультрафіолетових променів. З метою збереження нашого тіла від сонячного опіку, у нижніх шарах шкіри утворюється пігмент меланін.Перебуваючи час від часу під променями сонця, шкіра людини поступово засмагає, темніє. Тривале перебування на сонці викликає інтенсивну і стійку засмагу, яка часто шкодить нашому здоров’ю.

Таким чином, засмагу можна порівняти з «парасолькою», яку наша шкіра «розкриває» для того, щоб захистити себе від шкідливого впливу сонця.

Засмагати шкідливо?

Як було зазначено вище, засмага є реакцією шкіри на ультрафіолетове випромінювання, яке спричиняє запалення. Під променями сонця шкіра спочатку набуває рожевого або червоного кольору, лиш потім темніє. Якщо ви перебували на сонці тривалий час, то виникає більш серйозне запалення – сонячний опік, внаслідок чого на шкірі з’являються пухирці та пігментні плями.

Тривале перебування на сонці може викликати таке захворювання, як фотодерматоз – сонячний дерматит. Сонячні дерматози виникають у різних формах гострій і хронічній.  Початок прояву гострого дерматиту припадає через 2-4 години після засмаги, і виглядає як почервоніння і запалення шкіри. Інтенсивніше запальний процес проявляє себе лише через 10-12 годин і триває 4-5 днів – його відносять до опіку першого ступеню. Симптомами гострого дерматиту є почервоніння і запалення шкіри, а також жар, свербіж і біль де шкіра набула червоного кольору. Серед інших проявів можна виділити загальну слабкість, головний біль, безсоння і втрату апетиту.

Користь засмаги полягає у тому, що під час перебування під сонячними променями в організмі людини  продукується вітамін D, який відіграє важливу роль у здоров’ї. Брак цього вітаміну в людини може стати причиною виникнення серйозних проблем зі здоров’ям. Серед них можна виділити ламкість кісток, безсоння, депресію. Варто зауважити, що вітамін D знаходиться і в складі харчових продуктів, таких як риба, ворослі, риб’ячий жир, сир і вершкове масло.

Надмірне засмагання  під прямими променями сонця спричиняє опіки І-ІІІ ступенів. При цьому погіршується загальний стан організму, в той час як від сильних опіків шкіра може навіть змертвіти. Отримання сонячних опіків у дорослому віці підвищує ризик розвитку онкології шкіри. Таким чином, нетривале перебування під сонцем є корисним, однак, якщо не захищати свою шкіру від променів сонця протягом тривалого часу, то виникають сонячні опіки – які дуже шкідливі для здоров’я людини.

Якщо після тривалого перебування на сонці, ви помітили, що ваша шкіра набула червоного кольору, рекомендується цю ділянку протерти термальною водою, після чого нанести спеціальні засоби від опіків з вмістом пантенолу. Якщо після засмагання, ви помітили пухирці на шкірі, то варто звернутись за порадою до медичного закладу за консультацією лікаря дерматолога.

Кому засмагати небезпечно

Варто зауважити, що деяким людям взагалі забороняється засмагати. Це:

  • люди похилого віку
  • малолітні діти
  • гіпертоніки
  • алергіки
  • вагітні 
  • ті, у кого виявили новоутворення, меланоми, чи захворювання ендокринної системи

Також засмагати не рекомендується людям, якім мають світлу шкіру, тим у кого на тілі знаходиться багато родимок і кількість великих родимок діаметром від 6 мм. складає не менше ніж чотири, а також тим, хто неодноразово  зпікався у дитинстві під променями сонця. Не слід засмагати під сонцем і прямим родичам людини, у якої була діагностована меланома

Правила безпеки

Якщо вам подобається гарна засмага, і ви хочете щоб ваше тіло набуло темнішого відтінку, необхідно вивчити декілька досить простих правил.

Перебувати під сонячними променями краще всього в період з 8 до 11 ранку, або з 16 до 19 вечора. Ці періоди вважаються самими безпечними для того, щоб поступово засмагнути та не отримати при цьому опіки. Однак найбезпечніше це взагалі відмовитись від засмаги.

Перебуваючи під променями сонця в обід, ризик отримати опіки значно збільшується, бо в цей період промені найінтенсивніші. Якщо ви в цей час знаходитесь на пляжі, то  бажано заховатись в тінь, або під парасольку. Для захисту від сонця варто використовувати сонцезахисний крем, капелюхи та окуляри.

Для того, щоб уникнути зневоднення організму необхідно вживати велику кількість рідини.

Приймаючи сонячні ванни забороняється спати та не бажано читати. Щоб уберегти себе від отримання опіків, необхідно змінювати положення тіла кожні 10-15 хвилин і обмежити час перебування під променями сонця до однієї години. Помітивши, що ваша шкіра почервоніла після засмаги, на уражені ділянки тіла необхідно нанести сметану, або спеціальний крем. Після цього не можна засмагати, допоки почервоніння не зійде.

Батьки дітей до 3-років мають оберігати їх від перебування під прямими променями сонця. І навіть тоді, коли дитина знаходиться у тіні, на шкіру малюка потрібно наносити сонцезахисний крем кожні 2 години.

Варто пам’ятати, що вода відіграє роль лінзи та підсилює сонячне світло. Не всі знають і про те, що сонячні промені проходять у воду на глибину до одного метра. Після купання дуже небезпечно залишатись на сонці, бо в цей момент шкіра людини згорає дуже швидко.

Пояснити це можна тим, що вода, яка залишилась на тілі після купання виконує роль маленьких лінзочок, які сприяють отриманню сонячного опіку. Для того, щоб засмага не заподіяла шкоди для організму, потрібно її обмежувати і не перевищувати рекомендований час приймання сонячних ванн. Помірна кількість сонячного світла корисна для організму, в той час як тривале перебування на сонці може заподіяти йому серйозну шкоду.

Читайте також

Причини виникнення раку шкіри 

Як діють сонцезахисні засоби 

Особливості тренувань у спеку – без шкоди для здоров’я