Що таке дентофобія

Дентофобією називають страх перед візитом до стоматолога, який може виникати у людей з різних причин та перешкоджати їм своєчасно лікувати зуби та піклуватись про себе. І  хоче цей страх може здаватись непереборним і що з ним нічого не можна вдіяти, однак це не так.  Що потрібно робити, якщо цей страх є у вас, ви дізнаєтесь далі.

Шляхи подолання дентофобії

  • Використання когнітивно-поведінкової терапії, яку активно використовують з метою боротьби проти інших фобій. За допомогою такої терапії, ми маємо змогу змінити негативні думки та налаштування, які перешкоджають нам своєчасно відвідувати стоматолога та займатись лікуванням зубів.

  • Методи релаксації, які містять в собі різні техніки глибокого дихання або медитації.
  • Використання різноманітних медикаментозних засобів. До них відносять заспокійливі, знеболювальні, анестезію, медикаментозний сон (седацію) тощо.

 

Ви також можете самостійно попрацювати над тим, щоб знизити свій страх перед відвідуванням стоматолога.

  • Відшукайте лікаря, який вже працював з пацієнтами з дентофобією, і точно буде вас розуміти, підтримувати та знатиме, як вам допомогти.
  • Після того, як ви визначитесь з лікарем, слід відвідати його кабінет, щоб особисто познайомитись та подивитись на приміщення. Розкажіть обраному лікарю про свої страхи та в чому полягають ймовірні причини надмірної тривоги.
  • Надайте перевагу раннім годинам для того, щоб відвідати лікаря, щоб вам не прийшлось тривалий час очікувати на цю подію і відчувати у зв’язку з цим надмірний стрес.
  • Попросіть близьку вам людину сходити з вами, яка, якщо виникне потреба, зможе побути поруч біля вас в стоматологічному кабінеті.
  • Обговоріть зі стоматологом умовний знак, який ви зможете подати, якщо будете потребувати перерву. Це може бути звичайний помах руки, який допоможе вам відчувати впевненість в собі та контроль над ситуацією. Також попросіть лікаря, щоб він детально розповів про те, що і як він планує робити, і як довго це буде тривати.
  • Якщо є змога, то слід розпочинати лікування з менш інвазивних процедур. При зростанні довіри до лікаря та зміцнення встановленого з ним зв’язку, можна починати роботу над більш серйозними проблемами. Обов’язково обговоріть з фахівцем план лікування, який будете дотримуватись.
  • Вмикайте в навушниках свою улюблену музику, яка допоможе вам розслабитись.

Пам’ятайте, що лікувати зуби слід оперативно, рекомендується принаймні хоча б раз на рік планувати профілактичний візит до стоматолога. Для того, щоб зберегти здоров’я всієї ротової порожнини слід не відкладати візит до лікаря, ретельно виконувати правила гігієни ротової порожнини, а якщо ви виявили у себе дентофобію, то слід шукати спосіб подолання цього страху, за потреби рекомендується звернутись до фахівця зі психічного здоров’я.

Джерело: www.facebook.com/ulanasuprun

Вам також може бути цікаво:

Зуби мудрості – що робити з ними?

Як зберегти зуби здоровими

Як перевірити кваліфікацію лікаря