Як зберегти зір?

Очі – найважливіший з органів чуття. Саме тому так важливо підтримувати здоров’я очей.

Щоденна робота за комп’ютером, сучасні гаджети, екологія, і перегляд телепрограм до пізньої ночі  здатні зіпсувати наш зір. Аби очі були здорові, а зір гострий, потрібно про них дбати. Оскільки відмовитися від роботи за комп’ютером немає можливості, потрібно подбати про правильне харчування для здоров’я очей. Адже те, що ми їмо, має безпосередній вплив на наш організм.

Що негативно впливає на зір

  • Напружена робота за комп’ютером і постійне вдивляння в екран телевізорів, телефонів, планшетів.
  • Потрапляння в очі прямих сонячних променів. Ультрафіолетове випромінювання сонця викликає кілька негативних змін в очах: прискорює розвиток катаракти і пошкодження сітківки. Цю проблему частково можуть вирішити сонцезахисні окуляри, які вбережуть очі від впливу шкідливих випромінювань і підвищать чіткість зображення. При виборі окулярів слід звернути увагу на їх якість, а також відмовитися від кольорових лінз (червоних, синіх, жовтих та інших), оскільки вони змінюють природність зображення і швидше стомлюють очі.
  • Забруднення навколишнього середовища також може чинити негативний вплив на зір людини. В ході досліджень була виявлена залежність між рівнем забруднення повітря і хворобами очей.
  • Стресові ситуації також впливають на очі. Якщо ви часто нервуєте, то від цього стану зір може погіршитися.
  • Шкідливі звички. Найяскравішим прикладом є куріння, яке збільшує ризик розвитку катаракти і дегенерації жовтої плями. Більше того, процес засвоєння поживних речовин і вітамінів у курців відбувається гірше, ніж у тих, хто не має цієї шкідливої звички. Це в свою чергу відбивається на стані зорового нерва, що згодом сприяє втраті зору. Також слід утриматися від надлишкового чи регулярного споживання спиртних напоїв, оскільки алкоголь зневоднює організм, в тому числі й структури ока.

Щоб зберегти зір, регулярно їжте і зелені овочі – капуста або будь-яку зелень.

Шпинат містить багато поживних речовин – вітамін А, лютеїн і зеаксантин, які корисні для очей. Вітамін А сприяє відновленню клітин поверхні ока, лютеїн і зеаксантин захищають очі від фотохімічного ушкодження. Робіть соки або салати з цих овочів.

Регулярне споживання лосося захищає сітківку від пошкоджень і може навіть запобігти сліпоті. Лосось містить Омега-3 жирні кислоти, які захищають від синдрому сухого ока, а також від вікового погіршення зору. Рекомендується з’їдати дві порції лосося, принаймні, два рази на тиждень. Крім лосося, також корисним буде вживання іншої жирної риби: сардини, оселедця, скумбрії чи тунця.

Морква містить бета-каротин і вітамін А, які необхідні для правильних біохімічних процесів сітківки. Морква також містить лютеїн, який захищає клітини сітківки від руйнування і знижує ризик передчасного погіршення зору. Морква багата клітковиною і калієм, які також підтримують здоров’я очей.

Чорниця підтримує здоров’я очей завдяки своїм антиоксидантним, протизапальним і регенеруючим властивостями. Регулярне вживання чорниці укріплює кровоносні судини очей. Також чорниця містить антоціани, які регулюють рівень кров’яного тиску, зменшують запалення, а також запобігають мікротромбуванню дрібних артерій, яких особливо багато в оці. Поряд з чорницею також корисні для здоров’я очей ягоди ожини, шовковиці, журавлини.

Болгарський перець є одним з найбагатших джерел вітамінів A і C. У той час, як вітамін А допомагає зберегти зір, вітамін С захищає очі від катаракти. Також перець багатий вітаміном B6, лютеїном, зеаксантином, бета-каротином і лікопіном. Всі ці поживні речовини необхідні для підтримки здоров’я очей. 

Волоські горіхи містять велику кількість Омега-3 жирних кислот, які відіграють важливу роль у підтримці здоров’я очей. Також волоські горіхи містять антиоксиданти, цинк і вітамін Е, які борються із запаленнями і зберігають здоров’я серцево-судинної системи. Крім волоських горіхів, можна також вживати мигдаль, фундук, горіх пекан і арахіс.

Авокадо теж корисне для очей. Плоди авокадо містять лютеїн, який сприяє профілактиці дистрофії сітківки, глаукоми і катаракти і знижує ризик вікових захворювань очей. Авокадо також містить бета-каротин, вітамін C, вітамін B6, вітамін Е, які щоденно потрібні для здоров’я очей.

Броколі містить велику кількість вітаміну В2. Дефіцит вітаміну В2 підвищує чутливість очей до світла, а це може стати причиною запалення, порушення зору і очної втоми. У той же час, вітамін B2 знижує ризик катаракти. Броколі також містить потужні антиоксиданти, такі як лютеїн і зеаксантин, і вітамін А, необхідні для доброго зору.

Полуниця містить велику кількість вітаміну C, який захищає від запальних захворювань. Антиоксиданти в полуниці допомагають уникнути таких проблем як синдром сухого ока, дегенерація жовтої плями, та інших причин вікового погіршення зору. 

Однак найважливіше правило для здоров’я очей це спостереження за загальним станом організму. Відмовтеся від шкідливих звичок і подбайте про якість вашого харчування, фізичного навантаження і нічного сну, і тоді Ваші очі будуть Вам вдячні до самої старості!

Ольга КРАБ, лікар-генетик, дієтолог, спеціаліст з раціонального харчування і здорового способу життя