Все, що потрібно знати про МРТ

Вам призначили МРТ? Одразу повідомимо добру новину: МРТ вважається цілком безпечним видом обстеження. Воно не базується на рентгенівському чи іншому опроміненні і не має побічної дії. Утім, якщо ви ніколи раніше не проходили цієї процедури, то, можливо, трохи хвилюєтеся – адже кожній людині властиво з пересторогою ставитися до всього невідомого. Ми розповімо вам про те, як проходить це дослідження і як вам до нього підготуватися.

У кожного з нас періодично виникають проблеми з самопочуттям. Аби вирішити їх, ми звертаємося до лікаря. Але лікар далеко не завжди здатен поставити діагноз після звичайного огляду. Для цього можуть знадобитися додаткові обстеження. Одним з найбільш ефективних методів діагностичного обстеження, який використовує сучасна медицина, є магніторезонансна томографія (МРТ), що базується на дії магнітного поля та радіохвиль. МРТ дозволяє отримати чітке зображення внутрішніх структур майже всіх частин організму. Зазвичай МРТ застосовують для діагностики захворювань та травм головного і спинного мозку, суглобів, тазу і живота. Крім того, МРТ призначають для обстеження стану кровоносних судин (виявлення тромбозу, набряку або запального процесу). Спираючись на результати МРТ, лікар може не лише правильно поставити діагноз, але й вибрати оптимальний варіант лікування.

У день дослідження ви можете їсти і пити як звичайно, за винятком випадків, коли лікар попросить вас утриматися від їжі чи напоїв. Ідучи на МРТ-дослідження, ви повинні усвідомлювати, що його технологія передбачає застосування магніту і радіохвиль. Тому до процедурного кабінету заборонено брати будь-які металеві предмети – вони можуть зіпсувати зображення або зіпсуватися самі внаслідок дії апаратури.

Ось приклади деяких речей, яких не слід брати до кабінету, де проходить МРТ-сканування:

  • мобільні телефони, годинники, ключі, монети, ручки, сережки, каблучки, ланцюжки та інші ювелірні прикраси, шпильки для волосся, окуляри, ремінь з металевою пряжкою;
  • одяг з металевими ґудзиками, застібками;
  • картки з магнітною смугою (наприклад, банківські картки, проїзні квитки).

Перед дослідженням слід обов’язково повідомити спеціалістові, який проводить МРТ, чи ви:

  • маєте в організмі якісь металеві елементи або імплантати (наприклад, водій серцевого ритму);
  • носите брекети;
  • маєте татуювання;
  • носите якісь пластирі, наприклад, нікотиновий або знеболювальний (оскільки в них може бути присутній метал);
  • носите слуховий апарат.

Чого чекати?

МРТ є абсолютно безболісною процедурою. Ви нічого не відчуватимете і сканер не торкатиметься вашого тіла. Пов’язані з МРТ магнітні поля та радіохвилі не відрізняються від тих, що оточують нас у повсякденному житті. Утім, певний дискомфорт під час сканування ви таки можете відчути. По-перше, це гучне клацання і постійний шум від роботи МРТ-сканера. Цей шум пов’язаний з вібрацією магнітів, розташованих усередині апарату. Він не ушкодить ваш слух, але неприємні відчуття може спричинити. Щоб послабити їх, вдягніть беруші або навушники. По-друге, вам доведеться лежати максимально нерухомо впродовж усього дослідження, адже найменші ваші порухи під час процедури сканування негативно вплинуть на якість зображення. Процес обстеження триває від 15 до 60 хвилин, залежно від того, яку частину організму сканують, і для деяких людей (зокрема для дітей) повне утримання від рухів на такий відтинок часу є непростим завданням. Тому варто наперед налаштувати себе на спокій і розслаблення під час процедури. Це допоможе подолати ще одне дискомфортне відчуття, яке може з’являтися у деяких людей, коли вони опиняються всередині сканера. Йдеться про прояви клаустрофобії – страху перед замкненим простором. Якщо ви схильні до клаустрофобії, то вам варто чітко усвідомити, що насправді сканер МРТ має тунель, відкритий спереду та ззаду.

Як відбувається сканування?

Ви лежатимете на кушетці, а навколо досліджуваної частини тіла розмістять спеціальний пристрій. Це так звана «котушка» – антена, потрібна для отримання зображень. Кушетку заведуть у тунель сканера головою або ногами вперед залежно від того, яку частину тіла будуть досліджувати. Спеціаліст з МРТ керуватиме скануванням з іншої кімнати – з комп’ютера, який має бути поза дією магнітного поля, що його створює апарат МРТ. Всередині сканера нормальне освітлення і працює вентилятор, подаючи свіже повітря. Переважна більшість людей під час сканування не відчуває жодного дискомфорту. Але якщо перебування в тунелі сканера викликатиме у вас сильне сум’яття, або якщо ви відчуєте нагальну потребу перервати дослідження, то зробити це буде зовсім просто, оскільки перед початком процедури медичний працівник вкладе вам до руки пульт для зв’язку зі спеціалістом, який виконує сканування.

Якщо вам призначили МРТ з контрастом, то до початку сканування вам у вену на руці введуть голку, приєднану до тонкої пластикової трубки. У певний момент дослідження процедуру буде призупинено для того, аби ввести через цей катетер контрастний засіб – речовину, яка забезпечує високу чіткість зображення і дає спеціалістам змогу більш детально побачити потрібні структури. Контрастні засоби для МРТ застосовують уже понад 20 років. Доведено, що пацієнти їх добре переносять.

Після завершення процедури сканування ви можете одразу ж покинути клініку/діагностичний центр. Жодного впливу на організм, який би міг позначитися на вашій звичній діяльності (як-от керування авто, виконання роботи), МРТ-дослідження не справляє. Що ж до результату, то, як правило, ви зможете отримати його або того самого дня, або наступного – після того, як лікар-радіолог на підставі аналізу зображень напише висновок.

Вагітність

Оскільки невідомо, з якими ризиками може бути пов’язане сканування вагітних, МРТ-дослідження вагітним проводити не рекомендують, за винятком особливих обставин.

Якщо МРТ призначили вашій дитині

Слід наперед дохідливо розповісти дитині про те, як відбуватиметься процедура сканування, і психологічно підготувати її до того, що доведеться певний час пролежати нерухомо.

Одягніть дитину так, щоб вона почувалася зручно, і, звичайно ж, подбайте, аби на одязі не було жодних металевих деталей.
Дитина може взяти з собою улюблену м’яку іграшку – але, знов-таки, за умови, що на ній не буде металевих елементів.
Вам, швидше за все, дозволять сидіти поруч із дитиною під час сканування – отже, ви зможете надавати їй психологічну підтримку.
Найважливіше – щоб дитина не ворушилася і не розмовляла під час роботи сканера, оскільки навіть незначні рухи погіршують якість зображення.
Малим дітям, які не можуть лежати нерухомо під час сканування, проводять седацію (введення заспокійливих препаратів) або загальну анестезію. Це питання ви маєте наперед обговорити зі спеціалістом, який проводитиме МРТ.  Він повідомить вам, чи можна буде дитині їсти або пити перед дослідженням – це залежить від того, який препарат застосовуватимуть. Якщо дитині проводять седацію або анестезію, то після процедури сканування впродовж кількох годин дитина разом з вами перебуватиме в окремій кімнаті, де за її станом спостерігатиме кваліфікований медичний персонал.

Читайте також:

Що потрібно знати про гормональні контрацептиви

Все, що треба знати про йодопрофілактику 

Все, що корисно знати про кислотно-лужний баланс організму