Все, що потрібно знати про кислотно-лужний баланс організму

Кожен продукт, який ми з’їдаємо, після перетравлювання створює кислу або лужну реакцію. Якщо природна рівновага між рівнем кислоти і лугу в організмі порушена, усі системи починають працювати зі збоями. Погане травлення, тьмяний колір обличчя, сумний настрій, брак енергії та швидка стомлюваність –  все це може бути лише через те, що харчування не збалансоване!

Чому необхідно підтримувати кислотно-лужний баланс, щоб завжди бути в тонусі?

На вміст кислоти в крові впливають різні чинники – від пасивного способу життя до продуктів, які входять у раціон, та здатності органів виводити вуглекислий газ із організму. При надмірному “закисленні” тіла, його клітини збіднені киснем та іншими необхідними речовинами. І коли раціон недостатньо насичений мінералами для цієї компенсації, організм вичерпує запаси з тканин тіла з метою залуження організму (кальцій, натрій, калій, залізо). Кислотний дисбаланс зменшує енергетичний потенціал клітин і перешкоджає відновленню пошкоджених клітин.

А як же правильно харчуватися для того щоб підтримувати кислотно-лужний баланс у нормі?

Дуже часто для нашого організму необхідний такий процес, як детоксикація, тобто очищення, яким ми «підживлюємо» наше тіло, даємо нашим органам стільки лугів і поживних речовин, скільки вони вже давно не отримували. До того ж даємо їх в найпростіший для засвоєння формі – у вигляді рідини.

Тривалість очищення у дорослих може зайняти від 4 до 20 днів. Підліткам і дітям проходити цей етап слід не довше 7-14 днів.

Всі по-різному реагують на процес детоксикації / очищення. Якщо у вас поганий стан здоров’я, то ви можете спробувати 72-годинний період детоксикації, а потім вирішити, чи продовжувати вам чи ні.

Під час детоксикації можна харчуватися тільки рідинами – овочевими соками, смузі та супами-пюре.

Їх можна доповнити харчовими добавками і лужною водою.

Можно пити свіжий зелений овочевий сік, який забезпечить вас необхідними поживними речовинами. Спробуйте уникати морквяного і бурякового соків, тому що вони містять цукор. Якщо вам важко або незвично пити овочеві соки без двох цих інгредієнтів, то ви можете додавати їх – але не більше 20% від загального обсягу напою, поки ваше сприйняття не зміниться і ви не відчуєте, як смачний чистий овочевий сік. Також додатково можна додавати в сік лужні краплі.

Не варто занадто довго готувати овочі для супу-пюре і сильно нагрівати його (рекомендовано не більше 45°С). Від перегрівання кислотно-лужний баланс овочів зміщується в кислому напрямку,  а нам потрібен лужний. Також можна додавати в суп лужні краплі або готувати його на лужній воді.

У вашу щоденну порцію супів / смузі / соків необхідно додавати принаймні 100 мілілітрів олії, щоб отримувати необхідні жирні кислоти омега-3, омега-6 і омега-9. Але це може бути тільки корисна олія холодного пресування: оливкова, льняна, ріпакова, соняшникова, конопляна.

Можна придбати так звані лужні добавки до їжі, які допоможуть домогтися максимального ефекту детоксикації і швидше привести ваш організм в рівновагу.

  • Органічна зелень. Найкраще змішувати її з водою, яку ви п’єте протягом дня (1-2 мірні ложки на 1 літр води або соку, чим більша кислотність організму,  тим більше доза порошку). Це необхідно для того, щоб ваше тіло отримувало користь від органічної зелені весь день. Альтернативний спосіб – 4-6 разів у день розводити 1 ложку зеленого порошку в склянці води або соку і випивати його.
  • Лужні краплі. Додавайте їх у воду, соки, смузі і супи-пюре, щоб рН  їжі завжди був в діапазоні  від 8,5 до 9,0. Для цього достатньо 5-7 крапель добавки на 1 літр рідини.
  • Мінеральні солі. Їх слід приймати від 3 до 5 разів на день по 1 мірній ложці, розчинивши їх в 1 склянці води.

Отож, якщо Ви прагнете до зберегти у вашому організмі кислотно-лужний баланс, то, як бачите, багато для цього не потрібно. Дотримуйтеся перелічених вище порад, правильно харчуйтеся, і Ви завжди будете залишатися здоровими та бадьорими.