Здорове харчування – супова дієта

Супова дієта належить до маловуглеводних низькокалорійних  дієт.

ЇЇ можна вважати найбільш лагідною дієтою зі всіх існуючих, оскільки вона не передбачає ні голодування,  ні харчування за строгим розкладом.  Кілограми  при її дотриманні тануть хоч і повільно, але без мук, стабільно і без негативних наслідків для організму. Супової дієти дозволено дотримуватися впродовж тижня, далі потрібно перейти на звичайне раціональне харчування, а через три тижні можна повторити знов – тобто цю дієту можна застосовувати щомісяця впродовж тривалого часу.

Завдяки таким м’яким умовам,  цю дієту сміливо можна радити  людям, які водночас мають надлишкову вагу і хвороби шлунково- кишкового тракту, а також підліткам для контролю маси тіла.

Принцип  супової дієти полягає в тому, що протягом дня необхідно їсти тільки овочевий суп.  Його можна істи як є, а можна розбити в блендері на суп-пюре.  Щодня слід варити інший суп і їсти його невеликими порціями 5-6 разів  на день.

Не голодуйте, якщо  з’явилося відчуття голоду, з’їжте додаткову порцію супу!

Для прикладу, у перший день дієти ви варите грибний дієтичний суп (сушені гриби і жменьку квасолі замочити у воді, а потім варити до готовності, приправивши до смаку). Наступного день зваріть пісний борщ, потім суп овочевий суп  з будь-яких овочів крім картоплі, далі можна зварити морквяний суп, на п’ятий день— цибулевий, на шостий  — капусняк, на сьомий  – шпинатний. До цього переліку також можна додати кабачковий, гарбузовий чи помідорний суп.  Головне правило приготування супів — не використовувати для них  жодних жирів, м’яса і картоплі.  Комбінувати продукти можна на свій смак, можна додавати улюблені спеції, особливо ті, які сприяють розщепленню жирів – імбир, селеру, куркуму.  Не радимо додавати перець  – чілі чи горошок, бо вони хоч і додають смаку, але стимулюють апетит. Краще обходитися зовсім без солі, однак якщо вам не смакує – посоліть  свій суп в міру.

Головна умова успішного долання цієї тижневої дієти – ваш пісний суп має вам смакувати!

Суп є основою раціону впродовж всього періоду дієти.  Разом із супом тричі на добу дозволено з’їсти порцію пісної каші, порцію нежирного вареного м’яса, порцію натурального йогурту або порцію фруктів.  Жодні алкогольні напої не дозволені. Слід відмовитися також від будь-яких виробів з тіста  і будь-яких солодощів., в тому числі й солодких напоїв і навіть соків. Води пити води потрібно вдосталь будь-коли, коли ви цього захочете. Кава і чай не заборонені,однак бажано пити  їх  без цукру.

Всі супи варяться за одним принципом – продукти кладуть в холодну воду, доводять до кипіння, варять при невеликому кипінні 10-15 хвилин, і ще 30 хвилин доварюють без кипіння.

Цибулевий  суп

нарізати тонкими напівкружальцями 6 великих цибулин і 3 моркви і злегка припустити їх в 1 столовій ложці олії (це єдиний суп, де дозволена крапля олії!),  додати склянку попередньо відвареної квасолі. Покласти все  в каструлю, залити двома літрами води, і проварюють 10 хвилин на слабкому вогні. Замість цибулі-ріпки можна взяти цибулю пір, яка має ніжніший смак

Селеровий дієтичний суп: 

250 г стебел селери, 1 невеликий корінь селери,  півголовки капусти, 1  морква, 1 цибулина, 2 свіжих помідори і 1 солодка перчина. Овочі дрібно нарізати, залити двома літрами води.

Шпинатний суп-пюре:

1 велику цибулину дрібно нарізати і проварити 10 хв в одному літрі води, додати 300 г шпинату (свіжого або замороженого), довести до кипіння  і проварити ще 10 хв, додати 1 склянку молока, закип’ятити і зняти з вогню.  Розбити блендером. Цей супособливо корисний завдяки високому вмісту хлорофілу.

Порада: якщо взяти шпинат порівну зі щавлем, то вийде дієтичний зелений борщ. Для посилення корисності можна частину зелені замінити також на кропиву чи черемшу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Перша весняна зелень: кропива