Твердий сир займає третє місце у харчовій піраміді

Ніхто точно не знає, скільки років тому люди почали виробляти сир. Проте, не виключено, що це сталося як тільки люди почали приручати тварин. Відповіно це було не одну тисячу років тому. За ці всі тисячоліття у сироварінні назбиралося дуже багато різноманітних рецептів звідти і стільки різноманітних сортів.

Серед них велику частину займають тверді сорти сирів. Ще їх називають зрілими сирами і вони є найпопулярнішими серед всіх інших видів. Тверді сорти сирів відрізняються від інших способом приготування, пресування та часом дозрівання. Щільність структури та тривалість подальшого зберігання сиру напряму залежить від витримки під тиском.

Надто молодий сир не є смачним і не має в собі дірок (звісно, що це також залежить і від сорту). Розташування дірок та їх величина  є неповторною та своєрідною ознакою кожного сорту. Між собою тверді сорти відрізняються ще видом, сортом, смаком в залежності від того, яке використано молоко при приготуванні та від процесу дозрівання. Після дозрівання тверді сири покривають парафіном чи воском.

На жаль на сьогодні у промислових масштабах така технологія вже практично не застосовується. Їй на зміну прийшла дешевша харчова плівка. Проте на локальних аутентичних ринках таке доволі часто можна зустріти. Тверді сири  є відмінним джерелом вітамінів (віт. А, РР, група В), мікроелементів (натрій, фосфор, калій, цинк ітд ) , а особливо  білків і кальцію. Оскільки білки надають людині тривале відчуття насичення, сир є складовою здорового та збалансованого харчування. У 70-ти грамах сиру міститься така ж кількість білків, як в 100 гр. м’яса, 100 гр. риби, чи у 2-х яйцях.

Тверді сорти сирів переважно мають насичений смак та аромат. Щільні, сухі і тверді за  структурою. 

Гурмани вміють поєднувати ці сири з вишуканим вином. Проте він може бути і окремою самостійною закускою, чи, навіть, стравою. Тверді сорти сирів добре смакують зі свіжим хлібом, фруктами та сухофруктами. Найвідомішими видами твердих сортів є грюйер, ементаль, гауда.

Їх доволі легко нарізати гострим ножем, або натирати на терко. Надтверді сорти сирів, такі як пармезан, грана падано та інші, нарізати практично неможливо, тому для цього застосовують спеціальне терко, який нарізає ці сорти сирів тонкою стружкою. Сирні продукти можуть сповільнювати всмоктування вуглеводів відповідно допомагають утримувати нормальний рівень цукру в крові. Тверді сорти рекомендують вживати гіпотонікам, так як продукт здатний пдвищувати артеріальний тиск. Через цю особливість сир рекомендують вживати до обіду. Наявність кальцію в сирах сприяє зміцненню кісток та зубів, а також є доброю профілактикою остеопорозу. Жінкам сир показаний у певні дні, так як може дещо зменшувати прояви ПМС.+ Сир містить багато корисних речовин. Зокрема цинк та біотин.

Цинк сприяє відновленню тканин, має добрий  вплив на шкіру та нігті. Цинк та біотин сприяють нормальному та здоровому  росту волосся. Тверді сорти сирів в цілому надають позитивний вплив на увесь організм людини аж до покращення настрою.

Сир є  важливою складовою частиною здорового та збалансованого харчування та знаходиться на 3-му поверсі харчової піраміди. Однак,як і будь-який інший  продукт, твердий  сир не треба вживати надмірно.