Він і Вона: чия черга застосовувати контрацептиви?

У багатьох культурах і суспільствах турбота про запобігання небажаної вагітності була покладена і лежить на жінці, тому про жіночі методи контрацепції сказано багато. У цій сфері щорічно з’являються нововведення і вдосконалення, проте жінки не перестають сподіватися на створення «чоловічої протизаплідної таблетки».

ВІН

Протизаплідна таблетка. Контрацептиви в таблетках, які могли б приймати чоловіки, почали розробляти не так давно. Відомо, що підвищений вміст тестостерону у крові чоловіка перешкоджає утворенню сперматозоїдів. Тобто, в основі такого препарату може бути чоловічий гормон. Таблетки розробляють, проводять клінічні випробування, однак особливих надій на них не покладають. Проблема в тому, що чоловічі статеві клітини дозрівають протягом 70 днів. Це означає, що для запобігання небажаної вагітності таблетки треба регулярно приймати за три місяці до незахищеного статевого акту. Крім того, надлишок тестостерону, який неминуче виникне в організмі чоловіка, може спричинити побічні ефекти і ризики для здоров’я. Тому реально діючої чоловічої протизаплідної таблетки поки не існує.

ВОНА

Протизаплідна таблетка. Протизаплідна таблетка була зареєстрована Американським управлінням з контролю харчових продуктів і ліків (FDA) у травні 1960 року. Зараз 58 мільйонів жінок у світі починають свій день з маленької таблетки. 

Жіноча оральна контрацепція – це гормональні препарати, що містять дуже низькі, буквально мікроскопічні дози жіночих гормонів у різних співвідношеннях. Потрапляючи в організм жінки, ці гормони перешкоджають настанню овуляції і міняють показники в’язкості слизу шийки матки, що ускладнює просування сперматозоїдів. Кількість побічних ефектів при цьому мінімальна.

ВІН

Бар’єрна (механічна) контрацепція: презерватив. Перевага в тому, що він ефективний не тільки у плані запобігання від небажаної вагітності, а й від захворювань, що передаються статевим шляхом. Власне, як захист від хвороб, презерватив – єдиний надійний спосіб, хоча за ступенем протизаплідного ефекту дещо поступається жіночим оральним контрацептивам – в основному через неправильне або несвоєчасного використання. 

ВОНА

Бар’єрна (механічна) контрацепція: протизаплідний ковпачок. Це багаторазовий контрацептив бар’єрного типу. Ковпачок надягають на шийку матки для запобігання попаданню сперматозоїдів у маткові труби. За формою засіб нагадує напівсферичну гнучку чашечку, виготовлену з латексу (рідко як матеріал може використовуватися пластмаса або метал). Жінка встановлює ковпачок самостійно, який може залишатися всередині тіла 36–48 годин. Однак якщо встановити його неправильно, про контрацептивний ефект можна забути.

ВІН

Хірургічний метод: вазектомія (чоловіча стерилізація). Є три варіанти такої операції. Перший – пересікання сім’явивідної протоки. Другий – введення в неї спеціальної речовини, яка призводить до атрофії протоки. Третій – «заглушка» у сім’явиносній протоці, яку можна видалити і відновити здатність чоловіка до запліднення. Найчастіше використовується перший метод. Це безповоротна втрата здатності до запліднення, тому просто так, «за бажанням», її не проводять. Молодому чоловікові, який не має дітей, в операції просто відмовлять. Повинні бути вагомі причини для проведення вазектомії.

ВОНА

Хірургічний метод: трубна оклюзія (жіноча стерилізація). Це процедура, в результаті якої жінка втрачає здатність зачати дитину. Механізм стерилізації полягає в тому, що створюється штучна непрохідність фалопієвих труб. Для цього існує декілька технологій: труби перев’язують, перетинають, січуть, закупорюють або затискають спеціальними зажимами. Добровільна стерилізація дозволена жінкам у старшому репродуктивному віці, що мають хоча б одну дитину. Метод контрацепції – найефективніший, однак безповоротний.

ВІН

Перерваний статевий акт. Винятково чоловічий спосіб контрацепції, так як тільки від чоловіка залежить, коли його перервати і чи перервати взагалі. За ефективності не перевищує 50% і негативно впливає на нервову систему, причому не тільки чоловіка, але і його партнерки.

ВОНА

Календарний метод. Полягає у визначенні «небезпечних» і «безпечних» днів менструального циклу. В уявленні чоловіків виглядає метод як вища математика, проте для жінок цілком доступний, хоча не дуже ефективний, підводить приблизно в 30–40% випадків.

ВІН

«Яйце самурая». Метод полягає в тому, що чоловік повинен протягом декількох місяців по кілька годин на день тримати мошонку в гарячій воді. Підвищена температура повинна змусити сперматозоїди менше рухатися і, таким чином, знижувати ймовірність зачаття. Але ефективність цього методу не доведена. І хочеться вірити, що цей метод застосовується нечасто.

ВОНА

Внутрішньоматкова гормональна контрацепція. Винятково жіночий спосіб контрацепції, зручний для постійних партнерів, які не планують протягом найближчих років продовження роду. Це внутрішньоматкові спіралі, що містять гормони, внутрішньоматкові кільця. Деякі гормональні засоби, які вводяться в організм жінки, володіють також терапевтичним ефектом при деяких захворюваннях. Їх встановлює лікар. Однак кільце, наприклад, жінка встановлює самостійно раз на 21 день. Зручно і підходить тим, хто боїться забути прийняти таблетку.

ВІН

Раз за разом. Теоретично кілька статевих актів підряд знижують кількість і якість життєздатних сперматозоїдів. На практиці на такий подвиг – більше трьох статевих актів підряд з перервами, недостатніми для відновлення сперматозоїдного запасу – мало хто здатний, так що ефективність методу сумнівна.

ВОНА

Внутрішньовагінальні засоби контрацепції. Як правило, це свічки, таблетки і креми, які містять речовини, що впливають на сперматозоїди. Вони ефективні, проте не дуже зручні у використанні: свічку, таблетку або порцію крему потрібно вводити перед кожним статевим актом, не можна використовувати мило як засіб гігієни кілька годин до і після застосування контрацептиву. А ще деякі скаржаться на неприємні відчуття, наприклад, відчуття печіння від застосованого сперміциду.