Як зняти стресову напругу після робочого дня

Зняти стрес самотужки під силу кожному?

Важко уявити собі людину, яка вирішила б усі свої проблеми. Постійно зростають навантаження: інформаційні, емоційні, фізичні, які переростають у психотравмуючі ситуації та емоційне напруження.

Дуже часто ми намагаємося самотужки заспокоїти себе та знайти вихід із ситуації, особливо виникає таке бажання після трудового дня чи тижня. Саме тому ми вирішили поцікавитися у психолога Ксенії Кірієнко, як самостійно зняти стрес після  роботи.

СТРЕС – це захисна реакція організму, спрямована на допомогу людині в подоланні складних життєвих ситуацій.

Стресорами можуть бути фізичні та психічні подразники, реальні чи уявні. Людина реагує не лише на справжню фізичну небезпеку, але й на загрозу чи нагадування про неї. Часте або тривале перебування людини у стресовому стані призводить до виснаження, розвитку психосоматичних розладів.

Стресова напруга може привести до апатії, зниженого настрою, зниження імунітету, хронічної втоми і нервового виснаження. Також стресова напруга сприяє утворенню м’язових затискачів.

Існує декілька простих способів, самостійно зняти напругу після роботи:

1. Змінити вид діяльності. Якщо у вас офісна робота, добре буде прогулятися пішки. Якщо робота фізично активна, можна прийняти теплу ванну і постаратися відпочити.

2. Прийти додому і зайнятися улюбленою справою, яка приносить позитивні емоції. Наприклад почитати книгу, помалювати і так далі.

3. Зняти напругу м’язів. Для цього потрібно, сісти зручніше, напружити всі м’язи потім розслабити. Повторити можна кілька разів.

4. Дихальні вправи допоможуть розслабитися. Важливо дихати при відкритому вікні, роблячи вдих носом і видих в двоє повільніше, ротом.

5. Обніматися з коханими і близькими. Саме обійми допомагають відчути безпеку і отримати потужний заряд оптимізму.

Читайте також

Чому корисно танцювати

7 кроків у боротьбі з песимізмом

Як відпустка впливає на організм