Чому краще готувати їжу вдома

Вибираючи домашнім харчуванням і відвідуванням кафе, завжди варто надавати перевагу першому варіантові. Приготована вдома їжа – завжди більш безпечна і корисна для організму людини.

Значення розміру порції

Розміри порцій у закладах харчування відрізняються між собою, вони можуть бути стандартними, міні чи бізнес-ланчами. При цьому можна спожити більше, чим це потрібно для організму, або недоїсти, в разі малої порції, особливо це стосується чоловіків.

Салати в бізнес-ланчі готують завчасно. Їх головним недоліком є малий вміст овочів. Ідеальний салат має поєднувати в собі хрусткі, вологі та соковиті складові, а також щось білкове та м’яке. Краще всього салати не солити та заправляти олією.  Дієтологи радять добавлять в салати розсільні сири, варені яйця, бобові, горіхи та м’ясо.

Переваги домашнього харчування

Харчуючись вдома, ми можемо підібрати оптимальний розмір порції, таким чином, зменшивши ризик переїдання, чи недоїдання. В цьому випадку ми самі можемо контролювати складові їжі та спосіб її приготування. Корисна їжа в ресторанах коштує дорого, вдома ми можемо її готувати частіше, бо це більш доступно за ціною.

Для того, щоб в продуктах збереглась максимальна кількість вітамінів і мікроелементів, їжу необхідно готувати на парі, в мікрохвильовій печі, або тушкувати. При приготуванні супу, чи борщу нутрієнти їжі, які виварились в процесі термічної обробки, потраплять в воду і таким чином не втрачаються.  В процесі смаження рекомендується  мінімізувати температуру і кількість жиру. За жир, краще всього вибирати оливкову олію і вершкове масло. Додавання орегано, чебрецю, інших пряних трав та спецій зменшує пероксидацію жиру в процесі нагрівання.

Під час приготування їжі вдома, ми маємо змогу використовувати наші улюблені спеції, які позитивно впливають як на процес травлення, так і на наш настрій.

Готові страви

Нашому організмові складно справлятись з перетравленням вуличної їжі. Тому як би вам не подобались хачапурі та хот-доги, часто їх споживати не можна. Для перетравлення вуличної їжі організм потребує достатньої кількості звичайної води. Купувати солодкі газовані напої та соки, які містять велику кількість цукру і зайвих калорій – це шкодити власному організмові. Що стосується кави, то це – теж не вихід, бо її недостатньо для зволоження їжі.
Харчуючись поза домом, ви не маєте можливості ознайомитись зі складом продуктів. Частіше за все вони містять в собі велику кількість трансжирів. В результаті частого споживання шкідливої їжі, ви ризикуєте захворіти на атеросклероз, отримати хронічне запалення, ішемічну хворобу серця та ревматоїдний артрит.

Ресторанна їжа вміщує надмірну кількість солі, хоча і не здається солоною на смак. В процесі приготування десертів в закладах харчування, намагаються зменшити їх собівартість, тому збільшують кількість цукру і маргарину, що дуже шкідливо. Ніжність крему на тістечках досягається шляхом додавання емульгаторів, які шкодять нашому кишківнику.

Харчування вдома, в колі сім’ї покращує не лише здоров’я, а й дарує психологічне відчуття стабільності й гармонії. Готуючи вдома, ми привчаємо дітей здоровій харчовій поведінці, і не демонструємо шкідливий приклад. Приготування їжі всією родиною дарує можливість урізноманітнити життя дітей і приділити їм свій час. Якщо змалечку привчити дітей до здорової та корисної їжі, то можна уникнути проблем у майбутньому, таких як анорексія чи булімія.

Якщо ви будете брати приготовану вдома їжу на роботу, то таким чином подбаєте не тільки про своє здоров’я, а також заощадите кошти. Серед найкращої швидкої їжі варто виділити фрукти та горіхи, а з напоїв – звичайну воду. Коли ви немає змогу брати домашню їжу з собою, то рекомендується вибрати перевірений заклад харчування, в якому їжа буде не лише смачна, а й корисна.

Неповноцінне харчування

До неповноцінного харчування відносять не лише бідний раціон і недостатню кількість калорій. Також воно містить в собі надлишок спожитої солі, цукру, переробленого м’яса, і дефіцит цільнозернових злаків і фруктів у щоденному раціоні. Люди, які неповноцінно харчуються  вживають велику кількість червоного м’яса та пресованих продуктів із нього (ковбаси та сосисок), солодких напоїв і трансжирів, які містяться переважно в солодощах і соусах.
Зобразивши графічно здорове харчування у вигляді піраміди, можна побачити, що її основу складають вуглеводи, овочі та фрукти.

На другому місці, йдуть риба, олії, насіння та молочні продукти. У верхівці піраміди в невеликій кількості може знаходитись некорисна їжа, а саме ковбаси, солодощі, солодкі напої і алкоголь. В основі харчування поза домом навпаки йде некорисна їжа, тобто ми маємо перевернутий варіант піраміди здорового харчування.

До неповноцінної їжі, яка шкодить вашому здоров’ю, відносять:

  • хот-дог: в процесованому м’ясі хот-дога знаходяться нітрозаміни (канцероген), сіль (гіпертензія) та білий хліб (набагато кориснішим є цільнозерновий та висівковий хліб)
  • шаурма – може в майбутньому викликати атеросклероз, в наслідок того, що карнітин м’яса перетворюється в триметиламіноксид. Також ті, хто полюбляють шаурму, ризикують отримати харчове отруєння чи ботулізм
  • піца складається з хліба і процесованого м’яса, в той час, як свіжі овочі в ній знаходяться в мізерній кількості
  • печиво, цукерки, вафлі – знижують імунітет і розвивають стійкість до інсуліну, від їх надмірного вживання можна набрати вагу і отримати карієс. Солодощі, які мають тривалий термін зберігання містять у собі трансжири, що викликають про-запальний фон, а також збільшують ризик виникнення атеросклерозу
  • бургер та картопля фрі містять зайві шкідливі жири в картоплі. 

Корисною для здоров’я є оливкова олія та насіння соняшника, льону і горіхи

Джерело: http://moz.gov.ua/article/health/chomu-krasche-gotuvati-vdoma