4 причини втрати мотивації до роботи та дієві способи її повернути

Статистика, яка лякає: лише 15 % працівників відчувають, що захоплені роботою. При цьому частіше за все мотивація зникає через те що: 1. ви втратили контроль над тим що відбувається на роботі; 2. ви не знаходите сенсу в том, що робите; 3. ви перестали розглядати роботу як місце, де можна навчатись, і 4 вам не подобаються колеги. Чи можна розв’язати ці проблеми?

Ви не маєте автономії

Немає почуття краще, ніж свобода. Одна справа, коли роботу над проєктом вибираєш по душі, й зовсім інше, коли над проєктом доводиться працювати через необхідність. Іноді ми навіть не усвідомлюємо, що відсутність свободи настільки опускає нас с небес на землю. В ході серії із дев’яти експериментів люди, які заявили, що хочуть влади, відмовлялись від відповідного просування по службі на користь роботи, яка давала їм велику свободу,

Звичайно, не вся робота дозволяє нам роботи те, що і коли ми захочемо. Однак чим більше рішень ми приймаємо самостійно, тим краще ми себе відчуваємо і тим старанніше працюємо. Коли Walmart почав пропонувати гнучкі зміни, які давали співробітникам можливість складати свої власні графіки, кількість прогулів та текучість кадрів скоротилась. Молоді співробітники стали приходити на роботу пізніше, щоб з ранку встигати на тренування й уникнути часу пік. Співробітники з дітьми уходили з роботи раніше, щоб відвідувати позакласні заходи. Моральний дух співробітників компанії й продуктивність праці злетіли. Кількість добровільних скорочень знизилась.

Щоб відчути свободу, слід внести невеликі зміни у свій розклад

Однак що, якщо ви працюєте мікрорівні чи в компанії, яка найближчим часом не збирається запроваджувати ROWE? “Запитайте себе: “Якщо є хоч щось в моєму житті, що я можу вже завтра почати робити по іншому?” Майже завжди відповідь позитивна,” – радить нам автор бестселера “Драйв” Деніель Пінк. Так, це складно, однак можливо, навіть в тих професійних ситуаціях, коли ми обмежені тісними рамками, ми можемо знайти моменти свободи та натхнення. Знайдіть пів години, щоб почитати те, що вам цікаво. Прогуляйтесь по кварталу між зустрічами, що назначені на день. Візьміть пару колег і влаштуйте в кав’ярні на розі коротку перерву. “Звичайно можна відвоювати невеликий куточок власного суверенітету, навіть якщо повного контролю над розкладом у вас немає,  – говорить Денієль Пінк. – І це краще, чим нічого. Робити дві десяти – чи п’ятнадцятихвилинні перерви в другій половині дня може майже кожен.”

Як збільшити автономність

  • Попросіть боса прописувати результат, а не процес. Більш мотивовані звичайно ті члени команди, які можуть працювати так, як їм подобається. Узнайте, чи може ваша команда сама вирішувати, як домогтися визначеного результату. Клієнти, які замовляють у Ліз дизайн, часто дають їй чіткий опис того, що вони хочуть і коли їм це потрібно, а потім дозволяють їй самій вирішити, як це зробити.
  • Зосередитись на невеликих досягненнях. Викресливши зі списку справ щось зовсім мале, подібно того як “відповісти по електронці Кейтлін”, ми відчуваємо прилив енергії. Професор Гарвардської школи бізнесу Тереза Амабіле називає це принципом прогресу: навіть найзвичайніший, поступовий прогрес робить нас більш щасливими й сприяє залученню до роботи. (Однак завжди нагадуйте собі, як малі задачі пов’язані з більш з великою метою, упускати із виду ширшу картину – вбивчо для мотивації.)
  • Ставте відкриті питання. Співробітники ІDEO починають мозковий штурм з питання: “Як ми можемо…?” Тому що питання “як” заохочує співробітників описувати процеси, а “можемо” передбачає, що існує ряд рішень, однак серед них немає єдиного правильного, а “ми” говорить про необхідність включення кожного й командної роботи.
  • Якщо ви керівник – встановіть чіткі приймальні години. Години приймання – це можливість підійти до вас, з питаннями. Замість того, щоб постійно слідкувати за роботою підлеглих, давайте їм можливість самостійно розв’язувати проблеми й звертатись до вас, коли знадобиться допомога.

В роботі немає сенсу

Важко мотивувати себе щось робити, якщо це “щось” здається безглуздим. Запитайте про це Дена Аріеля, економіста, професора психології та поведінкової економіки, у якого учасники дослідження збирали конструктор LEGO. Аріелі зберігав моделі, які збирала одна група, а моделі іншої групи руйнував прямо на очах. Учасники першої групи виготовили в середньому одинадцять моделей. Друга група зупинилась після семи зібраних іграшок. “Люди хочуть відчувати, що роблять внесок”, – відзначає Аріелі. – Їм потрібно відчувати ціль, що робота має хоч якусь віддачу.

Робота не завжди ідеально узгоджується з тим, що ми любимо робити, однак існує спосіб зробити ненависні задачі трохи більше приємними, нагадавши собі про людей, для яких важлива наша праця. В ході опитування більш ніж двох мільйонів людей саме соціальні працівники – хірурги та члени духовенства – заявили про високе значення своєї роботи, хоча їх робота звичайно не має на увазі частих безтурботних та щасливих моментів.

Спробуйте розподілити свої обов’язки таким чином, щоб більше займатись тим, що вам подобається, – це зробить вашу роботу більш значущою.

Як часто ви нагадуєте собі про те, заради кого ви працюєте, складаючи листа, що втомлює чи очищаючи базу даних? Усвідомлення широкого впливу нашої роботи робить нас більш продуктивними та допомагає пережити особливо тужливі дні. Навіть нетривалі контакти з людьми, яким наша робота приносить користь, має велике значення. Професор Адам Грант організував зустріч співробітників університетського кол-центру по збору коштів з декількома універсантами-стипедіатами. Зустріч тривала всього п’ять хвилин, однак саме завдяки їй співробітники кол-центру дізналися, наскільки їх зусилля змінили життя отримувачів. Через місяць ті співробітники, яким вдалося поспілкуватись з отримувачами стипендії, залучили майже у два рази більше коштів, ніж ті, хто з ними не спілкувався.

Якщо ви поставили за мету знайти натхнення, переосмисліть своє сприйняття роботи – це допоможе змінити її значущість. Йельський професор Емі Вжесневскі виявила, що ви можете активно перемикати свою роботу на те, що вам подобається, за допомогою процесу, який називається “джоб крафтинг”. Є баристи, які впевнені, що ранкові лате роблять чиєсь життя яскравішим, і є графічні дизайнери, які відчувають, що за допомогою їх вітальних листівок привітали з днем народженням більше щасливих людей, ніж вони коли-небудь зможуть порахувати. Ці два приклади – про джоб крафтинг.

Як знайти те, що додасть роботі сенсу

  • Шукайте радість. Звертайте увагу на те, що приносить відчуття легкості: ці моменти допоможуть намацати найбільш значущі для вас сторони роботи.
  • Поговоріть зі своїм керівництвом про те, як отримати більш привабливу роботу.
  • Поставте собі на роботі вагомі цілі.
  • Вкладайте в позитивні відносини. Відносини можуть додати відчуття сенсу. Пропонуйте своє наставництво новому співробітництву або молодшому колезі чи ж проведіть підприємство, яке допоможе людям пізнати одне одному.

Ви припинили розглядати роботу як місце, де можна навчатись

Якщо ви відчуваєте, що втратили мотивацію настав час поглянути правді в очі: ви, ймовірно, давно не навчались нічого нового. Нудьга тісно пов’язана з мотивацією: вона є своєрідним сигналом того, що скоріше всього, інші зайняття принесуть нам більше задоволення.

Розвиваючи цікавість й зберігаючи неупередженість, ви зможете знайти цікаві вам аспекти в будь-якій роботі.

Якщо ви відчуваєте занепокоєння, вивчення нового допоможе набагато ефективніше впоратися зі стресом, ніж просто розслаблення. Виявляється, що можливість досягнути перевагу мотивує навіть більше, ніж гроші: наприклад, гравці в бейсбол часто готові за меншу зарплатню грати в успішній команді.

Як вчитися новому за допомогою емоцій

  • Міняйтеся навичками. Зберіться якось з колегою чи приятелем, щоб навчити одне одному чого нового. Наприклад, одного разу Ліз допомогла колезі навчитися користуваться Аdobe Illustrator, а він дав їй декілька чудових порад емейл-маркетингу.
  • Піклуйтесь про себе. Дані свідчать про те, що учні, які відчувають занепокоєння або пригніченість, не вчаться.
  • Шукайте можливості всередині компанії.
  • Почніть сторонній проєкт. Сторонні проєкти – відмінний спосіб залучати не ті “м’язи”, які ви не використовуєте на основній роботі, і крім того, такий проєкт може стати одним із  найкращих способів навчитись чомусь нового.

Вам не подобається працювати з колегами

Вибір, осмисленість й можливість дізнаватись щось нове роблять роботу більш приємною. Разом з тим, ті у кого на робочому місці є друзі, задоволені робою значною та менше схильні до стресу. Підтримуйте дружні відносини на роботі, щоб знайти ще одну причину йти туди з задоволенням.

Як отримати максимум від дружби з колегами

  • Помічайте дрібниці. Професор Мічиганського університету Джейн Даттон виявила, що високоякісні відносини – не обов’язково глибокі чи вразливі. Невеликі події, повні довіри й участі, можуть стати початком інших, більш значущих відносин.
  • Не допускайте ізоляції.
  • Не скупчуйтесь на корпоративних заходах. Щоб максимально залучати потенціал корпоративного заходу, познайомтесь на ньому хоча б з однією людиною, якої ви ще не знаєте.
  • Проводьте час разом.

Отже: мотивації можливо надати новий імпульс. Для цього слід наростити відчуття автономії, знайти сенс чи ціль в роботі (зосередиться на тих частинах своєї роботи, які можуть стати для вас значущими), знайти можливості вчитися на роботі чи завести на неї нових друзів. Однак якщо, не дивлячись на всі ці серйозні зміни, ви все ще боїтесь прокидатись кожен ранок, ми маємо лише одну пораду: кидайте. Життя занадто коротке, щоб по вісім годин в день (мінімум) витрачати час на те, що вам не подобається.

За матеріалами: http://www.sobaka.ru/health/health/103230