Дієта для спортсменів

Той, хто активно займається спортом, може взяти за основу правила харчування, розроблені для професійних спортсменів найвидатнішими дієтологами світу.

Видання Тime цікавилося в Олімпійців з чого складається їх денний раціон.

Ми маємо зважати на те, що раціон елітних спортсменів ретельно продуманий за допомогою дієтологів, які беруть до уваги, кількість тренувань спортсменів, кількість калорій, яка спалюється в середньому за час тренувань, і що потрібно їх тілу під час цієї підготовки – більш довгострокові чи короткострокові сплески енергії.

«Я кажу своїм спортсменам, що харчування – не ракетобудування» – говорить Алісія Кендіг, старший спортивний дієтолог Олімпійського комітету Сполучених Штатів. Вона каже, що більшість атлетів звертає так багато уваги на те, що потрібно їх тілу під час тренування, і забувають, що відбувається, поки вони оговтуються від всієї цієї роботи. Для плавців, які тренуються на великі відстані, це означає, що деякі вуглеводи відразу після виходу з басейну згорають, щоб компенсувати калорії. Для спринтерів, це означає, що білок для дозаправки і поповнення м’язів в короткий період часу інтенсивно набирає обертів, адже енергетичні поставки були виснажені.

Гребець Сет Вейл і плавчиня на довгі дистанції Шелейн Фланаган розповіли про свої дієти. Жоден зі спортсменів не підраховує калорії, але вони описали те, як виглядає типовий денний раціон олімпійця.

Сет Вейл (  Seth Weil), чемпіон з академічного веслування збірної США

6:00: Дві чашки кави, арахісове масло і борошняний млинець з желе.
6:30-9:00: 1,5 л води, 1 л «Gatorade» (напій для відновлення кількості рідини в організмі – Прим. ред.) до, під час і після тренування. Відразу ж після тренування – бутерброд з авокадо, беконом, яйцем і сиром і фруктовий салат: полуниця, ананас, чорниця, диня. І ще 0,5 л кави.
Ранкова закуска: Сушена журавлина, чіпси і близько 150 г гострого хумусу плюс 1 л води.
11:30 : Салат з руколою, огірками, червоним перцем, оливковою олією, сіллю і перцем.
Полудень: Обід включає в себе 3 тако з яловичиною, кінзою, цибулею, лаймом і 600 г води.
14:00: Перед своїм другим тренуванням Вейл, як правило, вживає м’ятний шоколад Cliff Builder Bar. До, під час, і після другого тренування він споживає 2 л води і 600 г «Gatorade».
16:00: Відразу після тренування, спортсмен вживає  протеїновий коктейль (близько 680 г), близько 600 г води і миску каші або мюслі з 230 г 2% молока.
18:30: Вечеря складається з салату з капусти, гороху, моркви, червоної цибулі, лимону, оливкової олії, оцту, солі і перцю. Також з миски макаронів з двома курячими грудками плюс 600 г води. Десерт – морозиво «Graeter».
21:00: Прямо перед сном, Вейл вживає хумус фірми «Trader Joe’s». Протягом дня він також їсть близько 10 «Altoids arctic mints».

 

Шелейн Фланаган, плавчиня на довгу відстань збірної США

6:30: Вівсяна каша, змішана з мигдальним маслом, бананами, ягодами, горіхами, медом і сушеними фруктами. Дві чашки кави з вершками.
11:00: Після того, як вона пропливе 10-26 миль, спортсменка вживає 500 г пюре з буряка, замороженої чорниці, мигдалевого масла, замороженого банана, кокосової води і імбиру.
Полудень: Включає ситний салат з кіноа, овочів, горіхів, сиру і оливкової олії або салат з диким рисом, капустою, соєвими бобами, овочами з яблучним сидром та оливковою олією. Особливо їй подобається салат з яйцем вкруту, залишками курки або іншого білка.
16:00: Перед тренуванням Фланаган вживає «супергеройські кекси» – кекси, приготовані з мигдального борошна і вершкового масла, а також моркви, цукіні, кленового сиропу та яйця. Після тренування, їй необхідний гідратний напій, такий як кокосова вода в поєднанні мінеральною і свіжим лимоном.
18:00: Вечеря зазвичай включає в себе бургер з яловичини, солодкої картоплі фрі і салату. Або фрикадельки з бізона в соусі марінара з пастою пенне. Інколи спортсменка обирає спагетті і салат.
20:30: Трав’яний чай і домашнє печиво з батата та вівсяних пластівців.