Хелловін: від Києва до Ужгорода весело і ду-у-у-же страшно!

Традиційно Хелловін відзначають у ніч з 31 жовтня на 1 листопада. У цьому дивному святі переплелися кельтська традиція вшановування злих духів і християнська – поклоніння всім святим. Готуватися до таємничого свята в переддень Дня всіх святих починають ще на початку жовтня. Люди прикрашають свої будинки, підбирають найрізноманітніші костюми і починають вирізати ліхтарі з гарбузів. Хелловін святкують по-різному: у деяких країнах – тиждень, десь – кілька днів чи тільки «найстрашнішу ніч». Якщо дія розгортається в Трансільванії, Салемі, Шаліндрі, Бангкоці, то за один день відвідати фестивалі відьом, яскраві вечірки та подивитися фільми жахів точно не вийде.

У США Хеловін – одне з найулюбленіших свят. У ніч з 31 жовтня на 1 листопада на вулицях міст можна побачити натовпи як дорослих, так і дітей, переодягнених у відьом, привидів та іншу нечисть.

У Європі свято, як правило, минає у сімейному форматі. Будинки прикрашають традиційними омелою, вересом і, звичайно ж, гарбузами.

У нашій країні Хелловін поки не має такого масового поширення, але коли ще можна так неординарно провести вечір: надіти моторошні карнавальні костюми, маски, побешкетувати і покричати “Цукерки або смерть”, як не цього дня?

Про найцікавіші  містичні події та страхітливо цікаві розваги цього уікенду читайте далі.

Ужгород

Жителі Ужгорода обожнюють колоритні свята та історії, тому свято Хелловіна святкують уже кілька років поспіль. Цієї осені пройде Хелловін-парад історичними вулицями міста, який символічно назвали «Dead Walk» з привидами, монстрами, відьмами й вампірами. Парад розпочнеться на Театральній площі, а завершиться голосуванням журі за найкреативніший та «найстрашніший»  костюми. У рамках святкування планується також відкрита екскурсія містом, посвячена демонології. Можна дізнатися про містичні місця Ужгорода та відвідати будинки, де за легендами з’являлися духи і живуть полтергейсти. Буде весело, пізнавально і трошки моторошно.

Меджибіж

Хочеться чогось ще незвичнішого? Тоді вам дорога в Меджибізький замок. Незабутня «Гарбузова ніч» у середньовічній фортеці для дорослих і дітей – це розваги, історії, конкурси, таємничі несподіванки, знайомство з привидами Меджибізької фортеці. А ще тут пригощають смачними хелловінськими делікатесами: гарбузовою кашею, звареною на вогні в старовинному 100-літньому котлі та ароматним глінтвейном “Світильник Джека”.

Одеса

Холодна погода точно не привід, щоб не поїхати до Одеси на Хелловін. Одесити все роблять по-своєму: «найстрашніше свято» тут відзначатимуть аж вісім днів, причому лише виготовленням гарбузів-світильників одесити не обійдуться. Першою «страшилкою» сміливо можна назвати яскравий зомбі-флешмоб у Міському саду 26 жовтня. 30 жовтня організатори обіцяють ніч повну містики в Одеському зоопарку. У пітьмі зі свічками можна буде побачити і погодувати нічних хижаків, а також весело провести час із крейзі-сімейками Адамсів чи Франкенштейнів. Завершиться святкування 31 жовтня на Думській площі видовищним костюмованим велопарадом “Діти ночі”. Звучить моторошно.

Харків

Тут очікується гучне святкування Хелловіна. Найяскравішим дійством, мабуть, буде щорічний «Zombie FEST» у центральному парку ім.М.Горького. Організатори обіцяють справжню атмосферу свята, яку ви могли бачити в голлівудських фільмах. Звичайно ж не обійдеться без відьом, вампірів, монстрів, привидів і мумій. Традиційно фестиваль буде супроводжуватися конкурсами страшних гарбузів, «потворним» велозаїздом і вогняним шоу. Нудьгувати точно не доведеться!

Київ

По-своєму святкувати Хеллоуїн в Києві буде майже кожний заклад міста. Від масових гулянь, до сімейних розваг у парках. Кожен зможе знайти місце «шабашу» собі до душі. На святкування всією сім’єю запрошують на Оболонську набережну в парк «Наталка». Тут навчать вирізати з гарбузів традиційні святкові прикраси і проведуть благодійний розпродаж. А ще влаштують фотосесію і джазовий концерт, а для діток – звичайно ж конкурси з переодяганнями в монстриків. З розмахом відсвяткують Хеллоуїн і в Київському зоопарку. Тут святкове частування роздадуть ведмежатам, тиграм і слону Хорасу. Тварин можна буде годувати гарбузами зі смачними начинками. Для тигрів – з м’ясом, для ведмежат – з солодкою здобою, а для слона – з його улюбленими яблуками. А ось на Лисій горі 31 жовтня поєднають приємне з корисним. Тут активісти “Екоцентру” проведуть “екошабаш”, участь у якому зможуть взяти всі бажаючі. Мета заходу не тільки розважальна, організатори хочуть привернути увагу до Лисої гори не тільки як до містичного місця, але і як до одного з культурно-історичних центрів Києва, природа якого потребує охорони. Розпочнеться захід з екскурсії, де розкажуть історію цього містичного місця. Усі охочі будуть запрошені на лекцію про кажанів: спеціаліст розповість про цих незвичайних тварин і про те, чому їх не варто боятися. А коли стемніє, почнуться хелловінські читання страшних віршів та оповідань.

Зовсім іншим буде святкування у Парку «Київська Русь». Уся місцева «нечисть» буде автентичною – це персонажі казок, відомі нам з дитинства: Баба Яга, Мара, Лісовик, Водяний, Чорт та інші страшні міфологічні героя. Кожного з них представлять гостям, розкажуть, чим він відомий і які надздібності застосовує, щоб пакостити людям. А далі почнеться веселе свято з середньовічними іграми та запальними хороводами. Зокрема, нечисть запросить гостей на майстер-клас по танцю «Маразуля» та запропонує зіграти в середньовічний футбол. У всіх охочих буде прекрасна нагода поспілкуватися з цими колоритними персонажами, сфотографуватися, пограти в рухливі ігри чи потанцювати. Розпочнеться свято з параду нечистої сили, гуляння триватимуть до сутінків у суботу, 31 жовтня, і продовжаться в неділю – 1 листопада.

Але якщо з якихось причин ви не можете потрапити на масові святкування – не варто засмучуватися. Не менш «страшно» і весело буде, якщо організувати святкування самостійно. Вдома чи в улюбленому «таємному» місці – неважливо, головне – щоб у хорошій компанії. Для  створення хелловінського настрою знадобиться зовсім не багато – строкате осіннє листя, колоритні гарбузи, свічки – ось і весь мінімальний набір. Для повного довершення, звичайно, необхідний відповідний і ду-у-уже страшний зовнішній вигляд. Починати святкування можна з колоритних частувань і перегляду хоррора, а завершити – прогулянкою-квестом по містичних місцях, які точно є кожному місті.

Містичних і веселих вихідних!

Також читайте:

Гарбузовий суп-пюре з карі

Запіканка з гарбузом і домашнім сиром